Dua Warganegara Amerika dituduh membunuh pegawai polisi Italia kembali ke pengadilan setelah vonis dibatalkan

(SeaPRwire) –   Satu percubaan baru bermula Jumaat untuk dua warganegara Amerika dalam pembunuhan seorang pegawai polis awam Itali semasa operasi tipu helah yang gagal selepas Mahkamah Kasasi Itali tertinggi.

Mahkamah Kasasi Itali tertinggi memerintahkan satu percubaan baru tahun lepas, dengan mengatakan ia tidak terbukti di luar keraguan munasabah bahawa defendan, dengan kemahiran bahasa Itali yang terhad, telah memahami bahawa mereka berurusan dengan pegawai polis Itali apabila mereka pergi untuk bertemu dengan seorang pengedar dadah yang dikatakan di Rom.

Finnegan Lee Elder dan Gabriel Natale-Hjort, yang masih remaja pada masa pembunuhan 26 Julai 2019, duduk bersebelahan sebagai hakim rayuan membuat kenyataan pembukaan dalam percubaan baru ini. Kedua-dua mereka ditahan di penjara berasingan berhampiran ibu negara Itali.

Kedua-dua kawan dari California didapati bersalah dalam pembunuhan 2021 terhadap Wakil Brigedier Carabinieri Mario Cerciello Rega dan empat tuduhan lain dan dihukum penjara seumur hidup, hukuman paling berat Itali. Hukuman itu dikurangkan kepada 24 tahun untuk Elder dan 22 tahun untuk Natale-Hjorth melalui rayuan.

Pendakwa mendakwa Elder, yang berusia 19 tahun ketika itu, menikam Cerciello Rega 11 kali dengan pisau yang dibawanya ke Eropah, dan bahawa Natale-Hjorth, ketika itu berusia 18 tahun, membantunya menyembunyikan pisau di bilik hotel mereka. Natale-Hjorth memberi keterangan bahawa dia bergelut dengan rakan pasangan Cerciello Rega dan tidak mengetahui penikaman apabila dia berlari kembali ke hotel.

Kedua-dua kawan itu telah mengatur untuk bertemu dengan pengedar dadah kecil, yang ternyata adalah informan polis, untuk mendapatkan semula wang yang hilang dalam urusan buruk dan mengembalikan beg yang mereka rampas sebagai balasan, apabila mereka dihadapi oleh pegawai-pegawai itu.

Elder dan Natale-Hjort adalah kawan sekolah dari utara California yang bertemu untuk beberapa hari di Rom, di mana Natale-Hjort mempunyai keluarga.

Pembunuhan pegawai polis berusia 35 tahun yang baru berkahwin itu, yang menangisinya sebagai wira kebangsaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.