Dossier mendedahkan maklumat digunakan untuk menjelaskan hubungan mendalam agensi PBB dengan Hamas di Gaza

(SeaPRwire) –   PERTAMA DI FOX – Mendapatkan satu fail yang dikatakan telah digunakan untuk menjelaskan kebimbangannya kepada AS dan negara-negara lain tentang tindakannya terhadap agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang kontroversi dan hubungannya dengan Hamas.

Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (dikenali sebagai UNRWA) kehilangan ratusan juta dolar daripada penderma selepas dakwaan muncul bahawa sekurang-kurangnya seorang pegawai semasa serangan pada 7 Oktober ke atas Israel.

Amerika Syarikat dan beberapa sekutu pada Januari, dan agensi memecat 12 pekerja yang disebut dalam dakwaan itu. Sejak dakwaan awal itu, bilangan telah meningkat kepada berpotensi ratusan pekerja yang mempunyai kaitan dengan Hamas.

Fail yang dikaji oleh Digital termasuk dakwaan terkini bahawa bilangan pekerja UNRWA yang terlibat secara langsung dalam serangan pada 7 Oktober telah meningkat kepada sekurang-kurangnya 15 orang, dengan sekurang-kurangnya tiga disyaki terlibat dalam penculikan tebusan. Maklumat ini, dikemukakan kepada negara-negara sekutu oleh kerajaan Israel, didakwa mendorong negara-negara itu memotong pembiayaan kepada agensi – tindakan yang kebanyakan belum dibalikkan sehingga minggu ini.

Maklumat itu termasuk dakwaan bahawa kira-kira 17% daripada guru UNRWA (daripada jumlah keseluruhan 8,300) dan kira-kira 20% daripada pengetua dan penolong pengetua sekolah UNRWA (daripada jumlah keseluruhan 500) adalah ahli Hamas. Kaitan dengan kumpulan itu menjangkau pekerja UNRWA dalam kedudukan yang berkaitan dengan bantuan dan bantuan kemanusiaan, dengan kira-kira 10% daripada 151 pekerja bantuan, dan ahli perkhidmatan kesihatan UNRWA.

Dakwaan paling serius mendakwa bahawa Hamas mempunyai wakil dalam kesatuan staf UNRWA dan mempengaruhinya, dan garis komunikasi wujud pada peringkat daerah antara pengurus daerah UNRWA dan Hamas. Menurut maklumat itu, “disebabkan skop aktiviti UNRWA di [Lembah Gaza],” Hamas mengutamakan sambungannya dengan UNRWA, menekankan bahawa “dalam keadaan stabil dan keadaan kecemasan, rejim Hamas menyelaraskan aktiviti dengannya.”

Imej satelit yang dikaji oleh Digital menunjukkan dua sekolah kanak-kanak lelaki – Sekolah Praparatori Maghazi B Kanak-kanak Lelaki dan Sekolah Praparatori Zaitun A Kanak-kanak Lelaki – yang didakwa mempunyai terowong Hamas di bawahnya. Kedua-dua kes telah menyebabkan UNRWA mengutuk potensi pelanggaran netraliti, tetapi sehingga 2023 terowong itu kekal terbuka. Israel juga mengenal pasti beberapa sekolah yang berdiri bersebelahan dengan tapak pelancaran roket dan mortar di seluruh Lembah Gaza.

Israel telah mendakwa sokongan logistik dan pengeksploitan kekebalan UNRWA, sokongan melalui bekalan dan bantuan, jualan peralatan yang UNRWA mengimport kepada unit pembuatan senjata Hamas dan Jihad Islam Palestin (PIJ).

“Lebih-lebih lagi, Hamas membantu UNRWA dalam menjamin bantuan kemanusiaan yang diperkenalkan ke [Lembah Gaza],” jelas fail itu. “Operatif Hamas menyelaraskan pemindahan bantuan untuk UNRWA melalui rangkaian taktikal Hamas, dan mempunyai operatif Sayap Tentera mengiringi dan menjamin konvoi. UNRWA mematuhi tuntutan Hamas dalam bidang lain juga, seperti memindahkan bahan api dan peralatan tambahan.”

Fail itu juga menggunakan dalam kurikulum sekolah agensi yang didakwa termasuk pemulihan syahid dan trope anti-Semitik. Peta yang disediakan kepada kanak-kanak dalam buku teksnya menunjukkan satu tanah tunggal di mana Israel dan wilayah Palestin wujud tetapi dilabelkan sebagai Palestin tunggal.

Israel telah menghujahkan bahawa kandungan sedemikian melanggar dasar netraliti UNRWA, yang agensi menerangkan di laman webnya sebagai pemahaman bahawa “pelaku kemanusiaan tidak boleh mengambil pihak dalam permusuhan atau terlibat dalam pertikaian berunsur politik, perkauman, agama atau ideologi.”

Satu petikan termasuk soalan matematik yang menggunakan “bilangan syahid” dalam (bermaksud pemberontakan atau kebangkitan) dan dekri tentang kehendak Allah untuk “munafik dalam melawan kafir” dan menghormati syahid “daripada kalangan orang-orang yang beriman.”

Lebih daripada 1,200 orang Israel terbunuh, lebih daripada 6,900 orang awam dianggarkan cedera, dan ratusan lagi diambil tebusan apabila Hamas melancarkan serangan kejutan di selatan Israel pada 7 Oktober, 2023.

“UNRWA, dan PBB secara umum, telah bertindak dengan cepat dan tegas dalam isu dakwaan terhadap pekerja UNRWA, bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa Israel, mengeluarkan pendedahan awam tentang dakwaan dan segera memecat pekerja yang dinamakan,” kata William Deere, penasihat kongres kanan kepada pejabat Washington, D.C., UNRWA kepada Digital.

Deere juga mendakwa bahawa kerajaan Israel hanya menyediakan maklumat di luar nama 12 pekerja dan bahawa UNRWA hanya mengetahui dakwaan lanjut tentang bilangan pekerja agensi yang lebih besar dengan kaitan Hamas daripada laporan media antarabangsa dan kemudian daripada brifing akhbar oleh pegawai Israel.

Perisikan AS pada Februari menyatakan kemungkinan beberapa pekerja UNRWA terlibat dalam serangan itu, tetapi ia juga menyatakan ia tidak dapat mengesahkan dakwaan Israel tentang kaitan lebih luas antara agensi dan UNRWA, . Merujuk kepada penilaian itu, Deere menyatakan “realiti kawalan Hamas di Gaza bermakna bahawa walaupun UNRWA mungkin perlu berinteraksi pada tahap teknikal dengan kumpulan itu untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan, tetapi itu tidak bermakna bahawa agensi bekerjasama dengan kumpulan militan itu.”

Tidak seperti AS dan beberapa negara lain, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu belum mengiktiraf Hamas sebagai pertubuhan pengganas.

“Seksyen lain laporan itu menyatakan apa yang dikatakannya ialah ketidaksukaan Israel terhadap UNRWA selama ini dan bagaimana bias Israel berfungsi untuk mengelirukan banyak penilaian mereka terhadap UNRWA, mengakibatkan penyelewengan,” kata Deere.

“Agensi perisikan Israel berkata mereka menyimpulkan bahawa 10% daripada semua pekerja UNRWA mempunyai sejenis afiliasi, biasanya politik, dengan Hamas,” melaporkan Wall Street Journal. “Bilangan jauh lebih kecil mempunyai kaitan dengan sayap militan Hamas dan kumpulan lain, Jihad Islam Palestin. UNRWA mempekerjakan kira-kira 12,000 orang di Gaza.”

Deere berkata pasukan siasatan daripada Pejabat Pemeriksaan Dalaman PBB (OIOS) telah memulakan siasatan ke atas pekerja dan potensi kaitan, tetapi menekankan bahawa kerajaan Israel mesti membantu siasatan. Laporan peringkat awal yang diberikan kepada Setiausaha Agung PBB António Guterres menyediakan maklumat yang menyebabkan Kanada mengubah keputusannya untuk memotong pembiayaan kepada agensi.

Kajian bebas lain yang dijalankan oleh bekas Menteri Luar Negara Perancis Catherine Colonna bermula berikutan dakwaan terhadap pekerja UNRWA, khususnya menyatakan kebimbangan bahawa UNRWA tidak mengekalkan dasar netralitinya. Kumpulan itu akan mengeluarkan laporan peringkat awal pada 20 Mac 2024, dengan laporan lengkap dijangka tepat sebulan kemudian.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri AS berkata kepada Digital bahawa jabatan itu memberi tumpuan kepada siasatan PBB “untuk memastikan ini disiasat dengan sepenuhnya dan menyeluruh, bahawa ada pertanggungjawaban jelas, dan bahawa jika perlu, langkah-langkah diambil supaya ini tidak berulang, dengan anggapan dakwaan itu benar-benar terbukti.”

“Kami mengalu-alukan keputusan PBB untuk menjalankan siasatan dan kajian ‘menyeluruh dan bebas’ terhadap UNRWA, serta janji Setiausaha Agung Guterres untuk mengambil tindakan muktamad untuk bertindak balas, jika dakwaan terbukti tepat,” kata jurucakap itu menambah.

Australia, Suruhanjaya Eropah dan Sweden juga: Menteri Luar Negara Australia Penny Wong memberitahu wartawan “nasihat terbaik agensi dan peguam kerajaan Australia saat ini adalah bahawa UNRWA bukanlah pertubuhan pengganas,” menghujahkan bahawa ia kekal penting untuk memastikan “integriti operasi UNRWA,” membina kepercayaan semula dalam organisasi dan memastikan aliran bantuan ke Gaza.

Wong juga menjanjikan tambahan $2.6 juta kepada UNICEF untuk menyediakan perkhidmatan segera di Gaza, dan pesawat C17 Globemaster tentera juga akan menghantar payung terjun untuk membantu dengan yang diketuai AS ke dalam enklaf itu, yang berada di ambang kelaparan, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Mangsa dan ahli keluarga mangsa yang terbunuh dalam serangan pengganas pada 7 Oktober telah mengambil tindakan undang-undang dan UNRWA minggu ini, mendakwa dua kumpulan itu “[t]erhubung [t]erus” dalam menyokong Hamas.”

“Pertubuhan bukan untung 501(c)(3) biasanya bekerja dengan baik. Mereka memberi makan orang lapar, membantu orang miskin, dan menaungi orang yang tidak bertempat tinggal. Tetapi pada beberapa keadaan yang sangat jarang, pertubuhan bukan untung 501(c)(3) membiayai rancangan pengganas antarabangsa yang membunuh lebih daripada 1,200 orang yang tidak bersalah,” kata saman itu. “Kes ini melibatkan salah satu keadaan jarang itu.”

Digital’s Danielle Wallace, Lawrence Richardson, Brianna Herlihy dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.