Panduan pelancongan Greece: Destinasi pelancongan popular dari Athens ke pulau-pulau

(SeaPRwire) –   negara yang selalu menjadi imaginasi orang Amerika. Dengan landskap Mediterranean yang indah, gunung-gunung yang megah dan lebih 6,000 pulau, ia adalah sebuah negara di mana kenangan ajaib dicipta.

Ia juga merupakan sebuah negara yang kaya dengan sejarah kaya. Salah satu peradaban kuno terbesar di dunia, ia membuat sumbangan penting kepada kerajaan, falsafah, kesusasteraan dan seni, membentuk demokrasi pertama di dunia di Athens pada 508 SM.

Dengan populasi Yunani Amerika yang besar dan dinamik, masakan Yunani telah tersebar luas. Daripada hidangan kambing yang lemak, moussaka, spanakopita dan souvlaki yang kaya rempah, hingga gyros yang dituang dengan sos keju yogurt khas Yunani iaitu tzatziki, masakan Yunani menawarkan banyak klasik yang mendapat sambutan antarabangsa.

Baklava, kuih lemak yang dipenuhi dengan madu dan campuran kacang dan rempah, diidentikkan dengan Yunani seperti ouzo, minuman wangi kebangsaan mereka, aperitif beraroma anis yang hampir wajib untuk menemani sebarang hidangan.

Dalam zaman moden, Yunani menyaksikan pencerobohan oleh tentera Itali dan Jerman semasa Perang Dunia II tetapi muncul sebagai ekonomi pasaran berdasarkan demokrasi semasa pembinaan semula Eropah selepas perang.

Apabila Tirai Besi Kesatuan Soviet menurun di Eropah Timur, Yunani terselamat daripada kemusnahan komunisme, dibantu oleh tindakan diplomatik tegas oleh Amerika Syarikat dan NATO untuk memastikan negara itu tidak jatuh di bawah pengaruh Soviet.

Walaupun Yunani mengalami sejarah sosial, politik dan ekonomi yang agak bergolak sejak itu, termasuk perang saudara dan beberapa krisis ekonomi, ia kekal destinasi pelancongan yang sangat popular dan menawarkan daya tarikan yang begitu pelbagai sehingga menawarkan sesuatu untuk semua.

Athens

Athens ialah ibu negara negara dan kemungkinan permulaan dan akhir setiap ekspedisi Yunani. Bukan sahaja ia mempunyai lapangan terbang antarabangsa utama negara, tetapi Piraeus berhampiran juga merupakan pelabuhan utama negara, di mana kapal feri besar menghubungkan daratan dengan pulau-pulau setiap hari.

Athens ialah bandar yang penuh dengan sejarah, budaya dan senibina dan terbaik dieksplor secara berjalan kaki. Destinasi teratas termasuk Akropolis, dengan Parthenon ikoniknya; Agora Purba; Monastirki dan pasarannya; dan Muzium Arkeologi Kebangsaan. Parthenon ialah tarikan terkenal di Yunani.

Ia merupakan kuil yang diluluskan oleh Pericles pada 447 SM dan dipersembahkan kepada dewi pelindung Athens, Athena. Berada di atas bukit berbatu yang menghadap bandar, ia masih menawarkan pemandangan menakjubkan hari ini.

Thessaloniki

Thessaloniki ialah bandar terbesar kedua di Yunani dan destinasi pelancongan menarik dengan haknya. Ikon terkenalnya ialah Menara Putih abad ke-15, yang berdiri di tepi pantai bandar. Di dalamnya terdapat pameran menarik dan terperinci yang mendokumenkan sejarah bandar dan peranannya sebagai persimpangan tamadun.

Gerbang Galerius dibina oleh Rom, dibina untuk memperingati kemenangan besar menentang Parsi, berdiri di sebelah Rotonda, yang ahli sejarah percaya mungkin dibina sebagai mausoleum untuk Galerius.

Just selatan Thessaloniki ialah bandar pantai santai Kalamaria. Dengan harga terjangkau untuk hotel pantai dan puluhan restoran cemerlang menawarkan masakan Yunani, sushi, pizza dan segala-galanya di antaranya, ia telah lama menjadi pilihan popular untuk pelancong berbelanja, asing dan tempatan. Ia juga mudah diakses, hanya 10 minit dari lapangan terbang.

Mykonos

Mykonos telah membangunkan reputasi sebagai salah satu destinasi cuti Mediterranean paling glamor. Ia menawarkan makanan mewah, scena kelab malam dan hiburan yang meriah serta pantai panjang yang bersih, termasuk Kalafatis dan Platys Gialos. Ia lama menarik minat kalangan seni dan berfikiran intelektual dengan muzik langsung, teater, tarian dan galeri seni.

Satu kelebihan ialah kedekatan dengan pulau Delos, salah satu . Ia merupakan tempat kelahiran Artemis dan Apollo dalam mitos Yunani dan berfungsi sebagai tempat ziarah agama penting sepanjang sejarah Yunani. Hari ini, pelawat boleh menikmati mozek, tinggalan kuil dan tiga struktur abad ke-7 SM — Teres Singa, Teater dan Kuartal Teater.

Santorini

Santorini yang bersinar putih dengan matahari terbenam antarabangsa terkenalnya, adalah mungkin destinasi pulau paling terkenal di Yunani. Pulau gunung berapi ini menawarkan , tebing-tebing tinggi dan kampung-kampung kecil dan kerap dikunjungi kapal pesiar besar.

Fira, bandar ibu negara, berdiri di atas tebing tinggi dan menawarkan pemandangan menakjubkan pulau-pulau sekitar. Di hujung utara pulau, Oia yang menghadap barat terkenal dengan matahari terbenam paling indah di Mediterranean. Ribuans pelancong berkumpul setiap hari pada akhir hari untuk menyaksikan sinar matahari terakhir bersinar di bangunan bercat putih kemas.

Untuk mereka yang mencari pengalaman pantai santai, Kamari, di sisi timur pulau, merupakan pilihan cemerlang. Tidak boleh dilupakan ialah tinggalan Thera, yang meninggiki pulau, dan terbaik dicapai menaiki ATV, yang boleh disewa pada harga berpatutan di pelbagai lokasi di pulau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.