Doktor Korea Selatan Diberi 4 Hari Untuk Kembali Bekerja Sebelum Menghadapi Dakwaan, Penggantungan Lesen Perubatan

(SeaPRwire) –   Doktor junior di Korea Selatan diberi masa empat hari untuk mengakhiri mogok kerja mereka, kata kerajaan Isnin.

Kira-kira 9,000 pesakit dalaman dan penduduk telah tinggal di luar kerja sejak awal minggu lepas untuk memprotes rancangan kerajaan untuk meningkatkan pengambilan pelajar perubatan oleh kira-kira 65%. Mogok telah sangat menjejaskan operasi hospital, dengan pembatalan banyak pembedahan dan rawatan lain.

Pegawai kerajaan mengatakan menambah lebih ramai doktor perlu untuk menangani populasi berusia pesat Korea Selatan. Nisbah doktor kepada pesakit negara adalah antara yang terendah di dunia maju.

Pemogok berkata universiti tidak dapat menangani begitu banyak pelajar baru dan mendakwa rancangan itu tidak akan menyelesaikan kekurangan kronik doktor dalam beberapa bidang tetapi bergaji rendah seperti pediatrik dan jabatan kecemasan.

Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo berkata semasa brifing televisyen Isnin bahawa kerajaan tidak akan mencari tindakan disiplin terhadap doktor mogok jika mereka kembali bekerja menjelang Khamis.

“Kami mahu mereka kembali bekerja menjelang akhir bulan ini, 29 Februari. Jika mereka kembali ke hospital yang telah mereka tinggalkan pada masa itu, kami tidak akan memegang mereka bertanggungjawab” untuk apa-apa kerosakan disebabkan oleh mogok mereka, kata Park. “Ia sudah terlambat. Sila, kembali kepada pesakit dengan segera.”

Tetapi beliau berkata mereka yang tidak memenuhi tarikh akhir akan dihukum dengan penggantungan lesen perubatan minimum tiga bulan dan menghadapi langkah undang-undang lanjut seperti siasatan dan pendakwaan yang mungkin.

Di bawah undang-undang perubatan Korea Selatan, kerajaan boleh mengeluarkan perintah kembali bekerja kepada doktor dan kakitangan perubatan lain apabila ia melihat risiko yang serius kepada kesihatan awam. Menolak untuk mematuhi perintah sedemikian boleh membawa penggantungan lesen mereka dan sehingga tiga tahun penjara atau denda $22,480. Mereka yang menerima hukuman penjara akan dilucutkan lesen perubatan mereka.

Hyeondeok Choi, rakan Daeryun yang mengkhususkan diri dalam undang-undang, berkata sangat tidak mungkin kerajaan akan menggantung lesen semua doktor mogok, kerana itu akan menyebabkan “kosongan perubatan yang besar.” Pemerhati lain berkata pihak berkuasa cenderung untuk menghukum pemimpin mogok.

Terdapat kira-kira 13,000 pesakit dalaman dan penduduk di Korea Selatan, kebanyakannya bekerja dan berlatih di 100 hospital. Mereka biasanya membantu doktor senior semasa pembedahan dan menangani pesakit dalam. Mereka mewakili kira-kira 30% hingga 40% jumlah doktor di beberapa hospital besar.

Persatuan Perubatan Korea, yang mewakili kira-kira 140,000 doktor di Korea Selatan, berkata ia menyokong doktor mogok, tetapi belum menentukan sama ada akan menyertai mogok doktor pelatih.

Doktor senior telah mengadakan siri perhimpunan menentang rancangan kerajaan dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Awal bulan ini, kerajaan mengumumkan universiti akan mengambil 2,000 pelajar perubatan lebih mulai tahun hadapan, daripada 3,058 semasa. Kerajaan berkata ia bertujuan menambah sehingga 10,000 doktor menjelang 2035.

Doktor mogok berkata mereka bimbang doktor yang menghadapi persaingan yang meningkat akan terlibat dalam rawatan berlebihan, membebankan perbelanjaan perubatan awam.

Satu kaji selidik awam menunjukkan kira-kira 80% rakyat Korea Selatan menyokong rancangan itu. Kritik mengesyaki doktor, salah satu profesion yang paling baik dibayar di Korea Selatan, menentang rancangan perekrutan kerana mereka bimbang mereka akan menghadapi persaingan yang lebih besar dan pendapatan yang lebih rendah.

Park berkata perkhidmatan perubatan negara untuk kecemasan dan pesakit kritikal kekal stabil, dengan kemudahan perubatan awam memanjangkan jam kerja mereka dan hospital tentera membuka jabatan kecemasan kepada pesakit biasa. Tetapi media tempatan melaporkan seorang warga emas 80-an telah diisytiharkan mati Jumaat lepas selepas tujuh hospital menolaknya dengan alasan kekurangan doktor atau sebab lain yang berkemungkinan berkaitan dengan mogok.

Hwang Byung-tae, seorang pesakit kanser larinks 55 tahun, berkata beliau telah mengunjungi hospital Seoul secara teratur untuk rawatan selama empat tahun. Minggu lepas, beliau berkata beliau terpaksa meninggalkan hospital tanpa menerima suntikan anti-kanser kerana mogok.

Hwang menuduh kerajaan dan doktor menjadikan nyawa pesakit tebusan. “Ia pesakit seperti saya yang akhirnya menderita dan mati, bukan mereka,” kata Hwang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.