China diberi amaran ketika presiden Filipina cadangkan langkah balas terhadap pencerobohan Beijing

(SeaPRwire) –   Filipina pada Khamis memberi amaran kepada China berikutan konfrontasi agresif di Laut China Selatan pada akhir minggu dalam insiden yang melibatkan penggunaan air pancutan oleh pihak pengawal pantai China, memberitahu Beijing bahawa “rakyat Filipina tidak mengalah.”

Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. berkata selepas bertemu dengan pegawai pertahanan dan keselamatan tertinggi Filipina, tindak balas Manila akan “berkadar, terancang dan munasabah menghadapi serangan terbuka, tidak berhenti dan haram, memaksa, agresif dan berbahaya oleh ejen pengawal pantai China dan tentera maritim China.”

Marcos tidak memberikan butiran langkah yang akan diambil kerajaannya pada masa hadapan.

Komentar presiden Filipina itu datang hanya beberapa hari selepas dua kapal pengawal pantai China mengarahkan air pancutan kepada anak kapal tentera laut Filipina pada jarak dekat dalam pertikaian di perairan yang dipertikaikan berhampiran Second Thomas Shoal.

Beberapa anak kapal Filipina dilaporkan cedera, termasuk satu yang diangkat dari dek dan dilontar ke dinding selepas ditembak air pancutan, walaupun impaknya menghalang dia daripada tercampak ke laut, menurut pegawai tentera laut Filipina.

Kapal kayu itu, dikatakan membawa bekalan kepada Marin yang ditempatkan di pos pada Second Thomas Shoal, juga rosak.

Konfrontasi antara China dan Filipina meningkat sejak Manila memulakan kerja pembaikan kapal tentera laut BRP Sierra Madre pada Oktober 2023, selepas ia berkarat selama lebih suku abad.

Sierra Madre telah ditambat oleh tentera laut Filipina pada 1997 di terumbu separa tenggelam yang dikenali sebagai Second Thomas Shoal dan telah berkhidmat sebagai pos Manila di Laut China Selatan.

Terumbu itu, diklasifikasikan sebagai peninggian pasang surut, yang bermaksud ia adalah badan tanah semula jadi yang terletak di atas air semasa pasang surut, terletak di Kepulauan Spratly – kawasan yang sangat dipertikaikan oleh negara seperti China, Taiwan, Vietnam, Malaysia dan Filipina.

Memandangkan lokasi terumbu lebih daripada 100 batu nautika dari Zon Ekonomi Eksklusif Filipina dan di luar sebarang laut wilayah mana-mana negara, ia “tidak tertakluk kepada sebarang tuntutan kedaulatan atau pelaksanaan oleh mana-mana Negara di bawah undang-undang antarabangsa,” menurut Pangkalan Indo-Pasifik AS.

Walaupun sifat terkoyak kapal yang sudah lama tidak layak laut, kerajaan Filipina dilaporkan terus meletakkan marin di atas kapal itu untuk mempertahankan tuntutan terhadap kawasan yang dipertikaikan itu, menurut Institut Tentera Laut AS.

AS mengutuk tindakan agresif China dan mengingatkan Beijing bahawa ia akan mempertahankan Manila di bawah Perjanjian Pertahanan Bersama 1951 jika pasukan, pesawat dan kapal Filipina diserang dengan senjata.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Lin Jian menanggapi komen Washington pada Khamis dan berkata, “AS bukan pihak kepada isu Laut China Selatan dan tidak berada dalam kedudukan campur tangan dalam isu antara China dan Filipina.”

“China berazam mempertahankan kedaulatan wilayah dan hak serta kepentingan maritim kita,” tambahnya. “Perjanjian Pertahanan Bersama AS-Filipina tidak akan menggerakkan kami sedikit pun dari kehendak dan tekad kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.