Azerbaijan mendesak mahkamah agung PBB untuk membuang tuduhan Armenia mengenai diskriminasi perkauman

(SeaPRwire) –   Armenia bersikeras pada Selasa bahawa mahkamah tertinggi mempunyai bidang kuasa untuk mendengar kesnya menuduh Azerbaijan melanggar konvensyen antarabangsa yang bertujuan untuk membasmi diskriminasi perkauman.

Pada perbicaraan awal Isnin, Azerbaijan telah mendesak Mahkamah Antarabangsa untuk membuang kes yang difailkan Armenia pada 2021 yang menuduh Azerbaijan dengan “dasar negara yang disokong kebencian Armenia” yang telah menyebabkan “diskriminasi sistemik, pembunuhan beramai-ramai, penyiksaan dan penyalahgunaan lain.”

Perbalahan undang-undang berpunca daripada ketegangan jangka panjang yang meletus ke dalam perang 2020 atas Nagorno-Karabakh yang mengorbankan lebih daripada 6,600 nyawa. Wilayah itu berada di Azerbaijan, tetapi telah di bawah kawalan pasukan etnik Armenia disokong Armenia sejak akhir perang pemisahan pada 1994.

Azerbaijan mendakwa bahawa Armenia tidak boleh membawa pertikaian itu ke mahkamah kerana kedua-dua negara tidak terlebih dahulu terlibat dalam perundingan serius untuk menyelesaikan perbezaan mereka. Peguam negara itu juga memberitahu hakim bahawa kebanyakan dakwaan dalam kes Armenia jatuh di luar skop Konvensyen untuk Memansuhkan semua bentuk Diskriminasi Perkauman.

Tetapi ketua pasukan undang-undang Armenia di mahkamah dunia, Yeghishe Kirakosyan, menolak kedua-dua hujah, memberitahu hakim bahawa “tiada daripada objeksi Azerbaijan berdiri bahkan diperiksa secara sekilas.”

Peguam lain dalam pasukan Armenia, Alison Macdonald, memberitahu hakim bahawa semua dakwaan Armenia mengenai keganasan oleh orang Azerbaijan “sekurang-kurangnya boleh dikategorikan sebagai diskriminasi perkauman” di bawah konvensyen itu.

“Sesungguhnya, jika terbukti, sukar dibayangkan pelanggaran konvensyen dan nilai-nilai yang diwartakan lebih terang-terangan. Oleh itu, Armenia dengan hormat menyarankan bahawa tuntutan ini boleh dan mesti diteruskan ke merit,” tambahnya.

Tiada tarikh ditetapkan untuk hakim membuat keputusan mengenai bidang kuasa. Jika kes itu diteruskan, ia mungkin akan mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan. Azerbaijan juga telah menfailkan kes menuduh Armenia melanggar konvensyen diskriminasi perkauman yang sama. Perbicaraan mengenai cabaran Armenia terhadap bidang kuasa mahkamah dalam kes itu akan diadakan minggu depan.

Pertempuran 2020 berakhir dengan perjanjian gencatan senjata yang dimediasi Rusia memberikan kawalan Azerbaijan ke atas sebahagian Nagorno-Karabakh serta wilayah bersebelahan tertentu.

Konflik meletus semula tahun lalu apabila Azerbaijan melancarkan serangan kilat yang menyebabkan majoriti 120,000 penduduk rantau itu melarikan diri.

Kirakosyan memanggil kempen itu “serangan tidak diprovokasi, membunuh beratus-ratus dan memaksa lebih 100,000 etnik Armenia melarikan diri dari rumah leluhur mereka. Sampai hari ini, hampir 200 masih hilang dan keluarga mereka menderita tanpa mengetahui nasib para tercinta mereka.”

Pada Disember, kedua-dua pihak bersetuju untuk memulakan . Walau bagaimanapun, ramai penduduk rantau sempadan Armenia telah menentang usaha penentuan sempadan itu, menganggapnya sebagai Azerbaijan menjajah kawasan yang mereka anggap sebagai milik sendiri.

Perdana Menteri Armenia bulan lalu berkata negara Caucasus itu perlu menentukan sempadannya dengan Azerbaijan dengan segera untuk mengelakkan pusingan keganasan baharu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.