AS tidak akan bantu Filipina membina pelabuhan baharu berhampiran Taiwan, kata gabenor Kepulauan Batanes

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat tidak akan terlibat dalam pembangunan pelabuhan di Kepulauan Filipina yang terpencil di utara berhampiran Taiwan, kata gabenor pulau tempatan pada hari Jumaat, menyingkirkan potensi sumber ketegangan mengenai kehadiran AS di rantau ini.

Gabenor Kepulauan Batanes, kurang daripada 125 batu dari Taiwan, berkata pada Ogos beliau telah meminta pembiayaan AS untuk pelabuhan baru di sana. Kedutaan AS pada masa itu mengesahkan diplomatnya dan pakar US Army Pacific (USARPAC) telah terlibat dengan pihak berkuasa tempatan mengenai pelbagai langkah sokongan untuk pulau-pulau itu.

“Pada mulanya mereka berkata akan membantu tetapi kemudian, tidak lagi, jadi saya minta bantuan daripada PPA,” kata Gabenor Marilou Cayco kepada Reuters dalam mesej, merujuk kepada Lembaga Pelabuhan Filipina (PPA).

Projek itu bertujuan untuk membantu pemunggahan kargo dari ibu negara, Manila, semasa laut bergelora pada musim monsun, apabila kemudahan sedia ada sering tidak boleh digunakan.

Kedutaan AS pada hari Jumaat berkata tiada komen segera mengenai isu ini.

Involven Tentera AS dalam pelabuhan Batanes boleh menimbulkan ketegangan pada masa ketegangan semakin meningkat dengan China dan usaha oleh Washington untuk meningkatkan komitmen pertahanan jangka panjangnya dengan Filipina, yang Beijing lihat dengan curiga.

Saluran Bashi antara Kepulauan Batanes dan Taiwan dianggap sebagai titik penyekat untuk kapal-kapal bergerak antara Pasifik barat dan Laut China Selatan yang dipertikaikan dan akan menjadi laluan air penting dalam kes pencerobohan Cina .

Tentera Cina secara kerap menghantar kapal dan pesawat melalui saluran itu, menurut kementerian pertahanan Taiwan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan kepada media pada hari Jumaat, kedutaan Cina di Manila berkata Taiwan ialah perkara dalaman untuk Cina jadi ia tidak sepatutnya menjadi isu antara Cina dan Filipina.

Belum jelas kenyataan itu bertindak balas kepada apa.

“Sebarang usaha untuk melibatkan soalan Taiwan dalam pertikaian maritim adalah berbahaya,” kata kenyataan kedutaan itu tanpa memberikan butiran mengenai bahaya itu.

Apabila ditanya mengapa AS tidak lagi menyertai projek pelabuhan, Cayco berkata beliau tidak tahu. “Sebenarnya, kami hanya membuat cadangan dan kerana itu tidak pasti, kami telah minta bantuan daripada PPA.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.