Taman tema ‘Dragon Ball’ pertama di dunia akan dibuka di Arab Saudi

(SeaPRwire) –   Taman tema ‘Dragon Ball’ pertama di dunia akan dibina di Arab Saudi dalam usahanya untuk megaproyek hiburan.

Taman tema pertama di dunia yang didedikasikan kepada alam semesta “Dragon Ball” komik, filem, dan permainan akan dibina di Arab Saudi, pemilik francais berkata pada Jumaat.

Taman tema itu, berpusat di sekitar dunia ahli seni mempertahankan diri ajaib Goku dan kawan-kawan, akan menjadi sebahagian daripada projek Syarikat Pelaburan Qiddiya berhampiran Riyadh, mengikut kenyataan.

Projek 500,000 meter akan menampilkan tujuh kawasan yang diilhamkan oleh siri bersama-sama dengan hotel dan restoran.

“Dragon Ball” pertama disirikan dalam majalah komik mingguan Weekly Shonen Jump Jepun pada 1984 sebelum diubahsuai kepada filem, permainan video dan rancangan TV yang diedarkan ke lebih 80 negara.

Penciptanya, pencipta manga Jepun Akira Toriyama, meninggal dunia pada bulan ini pada umur 68 tahun, mencetuskan ucapan takziah dan peringatan daripada peminat

Arab Saudi sedang berusaha untuk mempelbagaikan ekonominya yang berasaskan hidrokarbon dengan beberapa megaproyek berkaitan hiburan. Qiddiya sedang dibina di tapak lebih daripada dua kali saiz Disney World Florida dan dirancang untuk menampilkan taman tema juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.