AS telah mengemukakan draf resolusi baharu kepada PBB menyeru gencatan senjata serta-merta antara Israel dan Hamas di Gaza

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat telah mengemukakan draf resolusi baharu kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang menyeru gencatan senjata serta-merta antara Israel dan Hamas di Gaza yang secara langsung berkaitan dengan pembebasan tebusan.

Setiausaha Negara AS, Antony Blinken, memberitahu media Arab Saudi, Al Hadath pada petang Rabu bahawa resolusi baharu itu akan menamatkan pertempuran ganas di wilayah Palestin dan mendesak badan antarabangsa itu menyokongnya.

“Kami menekan untuk gencatan senjata serta-merta yang berkaitan dengan pembebasan tebusan. Ini akan membawa kelegaan segera kepada ramai orang yang menderita di Gaza – kanak-kanak, wanita, lelaki. Ia akan membolehkan pengembangan bantuan kemanusiaan yang lebih meluas kepada mereka, dan ia boleh mencipta keadaan untuk gencatan senjata jangka panjang yang berkekalan, yang juga apa yang kami mahukan. Jadi itulah kepentingan pada masa ini. Itulah yang kami tekan, dengan Qatar dan Mesir bekerjasama rapat dengan kami untuk cuba mendapatkan persetujuan,” kata Blinken kepada Al Hadath.

Blinken menambah: “Kami sebenarnya mempunyai resolusi yang kami kemukakan sekarang yang berada di hadapan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menyeru gencatan senjata serta-merta yang berkaitan dengan pembebasan tebusan, dan kami berharap sangat negara-negara akan menyokongnya. Saya fikir ia akan menghantar mesej kuat, isyarat kuat.”

Berucap di Arab Saudi, Blinken sekali lagi mengambil sikap berkecuali dalam menyokong hak Israel mempertahankan diri daripada keganasan sambil menyeru berakhirnya perang, dengan merujuk kepada korban awam.

“Tentu saja, kami berpihak kepada Israel dan haknya mempertahankan diri… tetapi pada masa yang sama, ia adalah penting bahawa awam yang berada dalam bahaya dan yang menderita begitu teruk -– bahawa kita memberi fokus kepada mereka, bahawa kita menjadikan mereka keutamaan, melindungi awam, memberikan bantuan kemanusiaan kepada mereka,” kata Blinken.

“Dan kami telah memimpin usaha untuk melakukan itu, untuk mendapatkan lebih banyak masuk, untuk mendapatkan lebih banyak kepada orang yang memerlukannya. Kami menekan hal itu sekeras mungkin,” beliau teruskan. “Israel perlu membuka lebih banyak titik akses ke Gaza. Kami telah melihat beberapa kemajuan di sana, termasuk titik akses baharu yang dibuka kira-kira seminggu lalu. Yang sudah – yang sudah wujud, kami perlu mendapatkan lebih banyak bantuan melalui asas yang lebih kerap, dan semua ini perlu dilakukan, untuk memastikan bahawa sebanyak bantuan yang mungkin datang melalui sebanyak titik yang mungkin, mencapai sebanyak orang yang mungkin.

Blinken melawat Arab Saudi pada hari Rabu, yang merupakan lawatannya yang keenam ke negara itu sejak bermulanya peperangan Israel-Hamas, yang dipicu apabila kumpulan pengganas itu melakukan serangan pengganas terburuk di atas tanah Israel pada 7 Oktober 2023.

Selepas tiba pada hari Rabu, Blinken bertemu dengan Menteri Luar Negeri Arab Saudi, Putera Faisal bin Farhan dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman.

Dalam temubual Rabu, Blinken mengesahkan Presiden Biden telah berbual dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, terutamanya mengenai apa yang perlu dilakukan seterusnya di Rafah.

“Kami telah menjelaskan dengan sangat jelas – Presiden Biden telah menjelaskan dengan sangat jelas – bahawa kami tidak dapat menyokong operasi tentera besar-besaran di darat di Rafah. Di sana terdapat, seperti anda tahu, 1.4 juta atau lebih awam di Rafah, banyak daripada mereka melarikan diri dari bahagian lain di Gaza,” kata Blinken. “Tidak ada cara yang berkesan untuk mengeluarkan mereka dari jalan dan keselamatan, dan walaupun orang yang akan kekal di Rafah akan berada dalam bahaya yang teruk.”

Beliau menambah: “Jadi ini salah satu perkara yang Presiden Biden bincangkan dengan Perdana Menteri Netanyahu. Kami mempunyai pasukan dari Israel datang ke Amerika Syarikat untuk melihat cara yang berbeza untuk menangani masalah selebihnya Hamas di Rafah. Jadi itu akan berlaku minggu hadapan.”

Lawatan Blinken termasuk lawatan ke Mesir pada hari Khamis dan Qatar pada hari Jumaat.

Peperangan semasa, yang menyaksikan lebih daripada 32,000 maut, merupakan konflik paling berdarah antara Israel dan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.