Rusia melancarkan puluhan peluru berpandu ke atas Kyiv dalam serangan pertama dalam 44 hari, meninggalkan 12 orang, 1 kanak-kanak cedera

(SeaPRwire) –   Rusia melancarkan 31 peluru berpandu balistik dan krus sehingga Kyiv sebelum subuh Khamis ini dalam serangan pertama dalam 44 hari, meninggalkan 12 orang termasuk kanak-kanak cedera.

Pertahanan udara menembak jatuh semua peluru berpandu masuk, walaupun 13 orang termasuk kanak-kanak cedera akibat serpihan jatuh, kata mereka.

Penduduk Kyiv dibangunkan oleh letupan kuat kira-kira jam 5 pagi apabila peluru berpandu tiba hampir serentak dari pelbagai arah, kata Serhii Popko, ketua Pentadbiran Bandaraya Kyiv.

Tentera Udara Ukraine berkata dan 29 peluru berpandu krus terhadap ibu negara.

Kyiv mempunyai pertahanan udara yang lebih baik daripada kebanyakan kawasan negara yang besar itu. Kadar pencegahan peluru berpandu sering tinggi, menjadikan serangan Rusia terhadap ibu negara jauh kurang berjaya berbanding pada hari-hari awal peperangan.

Seorang gadis 11 tahun dan lelaki 38 tahun dimasukkan ke hospital di Kyiv, kata pentadbiran bandaraya itu. Lapan orang lain mengalami kecederaan ringan, menurut Datuk Bandar Vitali Klitschko.

Perkhidmatan Kecemasan Ukraine berkata kira-kira 80 orang dipindahkan dari rumah mereka.

Serpihan jatuh dari peluru berpandu pencegah ke setidaknya satu bangunan apartmen, membakar kereta terparkir dan meninggalkan kawah di jalan dan taman kecil. Beberapa jalan berselerak dengan serpihan, termasuk kaca tingkap pecah.

Serangan itu datang selepas serangan udara berulang Ukraine baru-baru ini di kawasan Belgorod Rusia berhampiran sempadan dengan Ukraine. Pada Khamis ini, lima orang cedera dalam serangan terbaru di kawasan Belgorod, yang merosakkan rumah dan stadium sukan bandaraya, kata Gabenor Vyacheslav Gladkov. Kementerian Pertahanan Rusia berkata ia menghalang 10 roket di kawasan itu.

Presiden Rusia Vladimir Putin telah mengancam Rabu lalu akan “membalas serupa” kepada serangan itu.

Dalam acara di Kremlin, Putin berkata Rusia “boleh membalas serupa berhubung infrastruktur awam dan semua objek lain jenis yang diperangi musuh. Kami mempunyai pandangan kami sendiri mengenai perkara ini dan rancangan kami sendiri. Kami akan mengikuti apa yang telah kami gariskan.”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mendesak rakan-rakan Barat negara itu menghantar lebih sistem pertahanan udara supaya mereka boleh ditempatkan di mana serangan peluru berpandu menjadi lebih biasa.

“Setiap hari, setiap malam terjadinya … keganasan itu,” katanya di Telegram selepas serangan Khamis ke atas Kyiv. “Kesatuan dunia mampu menghentikannya dengan membantu kami dengan lebih sistem pertahanan udara.”

Zelenskyy berkata Rusia tidak mempunyai peluru berpandu yang boleh mengelak sistem pertahanan udara canggih Amerika Syarikat seperti Patriots dan lain-lain.

Rusia kebanyakannya mengalihkan perhatiannya ke bandar Ukraine yang lain, menyerangnya dengan drone dan peluru berpandu balistik.

Rabu lalu, peluru berpandu balistik Rusia membunuh lima orang dan mencederakan sembilan di kawasan Kharkiv timur, dan serangan di Odesa selatan minggu lalu membunuh 21 orang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.