Ahli aktivis iklim UK tidak akan didakwa kerana tanda memberitahu para juri untuk mengundi keinsafan mereka

(SeaPRwire) –   Seorang wanita yang boleh dihadapkan ke penjara selama dua tahun kerana memegang papan tanda di luar mahkamah mengingatkan para juri tentang hak mereka untuk membebaskan tertuduh tidak boleh didakwa dengan fitnah mahkamah, seorang hakim London memutuskan Isnin.

Trudi Warner telah ditangkap pada bulan Mac lepas dan dituduh “dengan sengaja menargetkan” para juri sebelum perbicaraan aktivis iklim dari kumpulan Insulate Britain.

Beliau memegang papan tanda di hadapan mahkamah itu yang menyatakan: “Para juri anda mempunyai hak mutlak untuk membebaskan seorang tertuduh mengikut kehendak hati nurani anda.”

Hakim Mahkamah Tinggi Pushpinder Saini berkata tindakannya bukanlah satu jenayah kerana para juri boleh mencapai keputusan berdasarkan nurani mereka dan Warner tidak mengganggu para juri.

“Ia sukar dipercayai untuk mencadangkan bahawa tingkah laku Warner jatuh ke dalam kategori fitnah ini. Pada tiada masa Warner menyerang, mengancam, menghalang, mengganggu atau menghalang sesiapa daripada akses ke mahkamah,” kata Saini.

Keputusan itu datang ketika beratus-ratus aktivis alam sekitar telah ditangkap kerana demonstrasi aman di Eropah dan UK, di mana undang-undang baru yang ketat mengehadkan hak untuk protes.

Walaupun kerajaan mengatakan undang-undang itu mencegah aktivis ekstrimis daripada menjejaskan ekonomi dan mengganggu kehidupan seharian, pengkritik mengatakan hak awam sedang dilanggar tanpa semakan mencukupi daripada ahli parlimen atau perlindungan oleh mahkamah.

Beratus-ratus orang mengikuti teladan Warner dan memegang papan tanda serupa di luar mahkamah untuk memprotes apa yang mereka katakan menggugat asas perbicaraan oleh juri. Sekurang-kurangnya dua puluh empat “Defend Our Juries” telah ditemuduga oleh polis, walaupun sehingga kini hanya Warner sahaja yang didakwa.

Warner menyambut keputusan itu, mengingatkan ia datang pada Hari Bumi, dan berkata beliau berasa lega.

“Apabila anda melihat surat daripada jabatan kerajaan lawan Trudi Warner, dan apabila anda mempunyai dakwaan yang 133 muka surat, ia menakutkan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.