Timbalan Presiden Myanmar meletak jawatan kerana sebab kesihatan yang tidak dinyatakan

(SeaPRwire) –   , yang berkhidmat dalam kerajaan pilihanraya Aung San Suu Kyi dan kemudian terus dalam jawatan selepas tentera menggulingkannya untuk merebut kuasa pada 2021, meletak jawatan untuk sebab-sebab kesihatan yang tidak dinyatakan, media negara berkata Isnin.

Televisyen negara MRTV mengumumkan pada Isnin malam bahawa Van Thio berusia 65 tahun telah dibenarkan bersara dari jawatannya untuk sebab-sebab kesihatan mengikut perlembagaan tetapi tidak memberikan apa-apa butiran kesihatannya atau mengatakan siapa, jika ada, akan menggantikannya.

Van Thio, ahli minoriti etnik Chin dan bekas pegawai tentera, dinamakan naib presiden kedua pada 2016 apabila parti Suu Kyi memulakan penggal pertamanya selepas memenangi pilihan raya umum 2015 dengan majoriti besar.

Parti Liga Kebangsaan bagi Demokrasi beliau memerintah Burma dengan majoriti yang mengatasi Parlimen dari 2015 hingga 2021, sebelum digulingkan oleh tentera.

Van Thio adalah satu-satunya ahli Parti Liga Kebangsaan bagi Demokrasi Suu Kyi untuk terus kekal sebagai ahli Majlis Pertahanan dan Keselamatan Negara selepas tentera merampas kuasa dari kerajaan pilihanraya Suu Kyi pada Februari 2021.

Majlis, ditubuhkan di bawah kerajaan tentera sebelum ini, adalah badan tertinggi kerajaan perlembagaan yang bertanggungjawab untuk hal ehwal keselamatan dan pertahanan dan secara nominal diketuai oleh presiden. Walau bagaimanapun, dalam amalan, ia dikawal oleh tentera. Keahlian terdiri daripada ketua-ketua tentera tertinggi dan politikus yang bekerjasama.

Ia memainkan peranan penting dalam rampasan kuasa tentera Februari 2021 apabila Presiden dalam kerajaan Suu Kyi, Win Myint, ditahan bersamanya, dan Hau Do Suan, ahli parti pro-tentera menjadi Presiden bertindak. Langkah ini membolehkan majlis itu dipanggil, mengisytiharkan darurat dan menyerahkan kuasa kepada ketua tentera Jeneral Besar Min Aung Hlaing.

Walaupun tentera mendakwa mereka merampas kuasa secara perlembagaan, pakar undang-undang secara umumnya menggambarkan tindakan mereka sebagai tidak sah. Ia telah memperbaharui darurat beberapa kali.

Van Thio tidak memainkan sebarang peranan aktif yang ketara dalam kerajaan tentera selain membantu memberikan kedengkian pemerintahan perlembagaan.

Dia hampir-hampir hilang dari pandangan awam sehingga kehadiran pertamanya yang diketahui dalam mesyuarat Majlis Pertahanan dan Keselamatan Negara pada Julai tahun lepas, apabila darurat diperbaharui untuk kali keempat. Dia tidak hadir dalam mesyuarat awal majlis itu untuk memperbaharui peraturan darurat, dengan kesihatan yang buruk diberikan sebagai sebab.

Beberapa hari selepas mesyuarat Julai, Liga Kebangsaan bagi Demokrasi mengumumkan bahawa dia telah dikeluarkan dari parti itu kerana kehadirannya pada mesyuarat itu. Pada Mac tahun lepas, parti itu dibubarkan oleh kerajaan tentera, yang keabsahannya tidak diiktiraf oleh parti itu, kerana gagal memenuhi tarikh pendaftaran.

Parti Suu Kyi meningkatkan majoritinya dalam pilihan raya November 2020, tetapi pada Februari 2021, tentera menghalang semua ahli parlimen terpilih daripada mengambil tempat duduk mereka di Parlimen dan merampas kuasa, menahan ahli-ahli kanan kerajaan dan parti Suu Kyi, kecuali Van Thio dan Myint Swe.

Tentera berkata mereka menganjurkan rampasan kuasa 2021 kerana penipuan pilihan raya besar-besaran, walaupun pemerhati pilihan raya bebas tidak mendapati sebarang ketidakteraturan besar.

Rampasan kuasa tentera bertemu dengan bantahan popular yang meluas. Selepas demonstrasi aman ditindas dengan kekerasan, banyak lawan kerajaan tentera mengambil senjata, dan bahagian besar negara kini terlibat dalam konflik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.