Kerjasama rakyat patuhi PKP mampu bendung penularan COVID-19

Rakyat tidak seharusnya menganggap bahawa penguatkuasaan PKP oleh kerajaan sebagai suatu tindakan yang menyusahkan mereka. – Gambar Astro AWANI/SHAHIR OMAR

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilanjutkan hingga 14 April 2020 akan tamat tidak lama lagi, mencakupi hampir 30 hari.

PKP dikuatkuasakan dalam negara untuk memastikan orang ramai tidak keluar rumah dan tidak terdedah dengan risiko jangkitan COVID-19.

Menurut pandangan pakar penyakit COVID-19, tempoh masa bagi inkubasi koronavirus adalah dua minggu.

COVID-19 yang melanda negara awal bulan Mac mempunyai ruang untuk menjangkiti lebih ramai lagi dalam tempoh dua minggu kerana waktu inkubasi akan tamat sedikit masa lagi.

Dianggarkan lebih 40,000 rakyat Malaysia akan terdedah dengan jangkitan COVID-19 sekiranya mereka ingkar arahan perintah kawalan pergerakan (PKP) dalam tempoh masa dua minggu ini.

Sekiranya orang ramai duduk di rumah, penularan wabak COVID-19 bukan sahaja dapat dikawal, malah peratusan peningkatan kes baharu juga dapat dikurangkan.

Berdasarkan laporan siaran media rasmi, sehingga kini jumlah orang yang dijangkiti COVID-19 di Malaysia melangkaui 3,500 orang dan lebih 60 meninggal dunia akibat jangkitan virus tersebut.

Sementara itu, peratusan kadar kematian daripada jumlah keseluruhan kes jangkitan dalam negara dilaporkan hanya 1.55 peratus berbanding 11.7 peratus di Itali.

Pada masa yang sama, kadar peratusan kes yang berjaya dirawat di Malaysia adalah 33 peratus lebih baik daripada negara lain.

Ini jelas menggambarkan bahawa usaha membendung dan memulih penyakit COVID-19 dalam negara semakin baik.

Tangkapan ingkar PKP

Tangkapan polis di sekatan jalan raya di seluruh negara terhadap individu yang ingkar PKP didapati kian meningkat.

Rakyat tidak seharusnya menganggap bahawa penguatkuasaan PKP oleh kerajaan sebagai suatu tindakan yang menyusahkan mereka.

Sebaliknya PKP harus dilihat sebagai benteng yang mengawal rakyat supaya tidak dijangkiti virus COVID-19 yang boleh membawa maut.

Oleh itu, rakyat perlu sedar akan tanggungjawab mereka membantu pasukan perubatan dalam memastikan COVID-19 tidak merebak dengan lebih parah lagi dalam tempoh masa seminggu akan datang.

Dalam hal ini, tindakan yang paling bijak untuk rakyat lakukan adalah mematuhi dengan tegas arahan PKP.

Seorang ahli falsafah kuno China, Sun Tsu pernah menyarankan dalam bukunya ‘Art of War’ bahawa strategi yang terbaik untuk menyelamatkan diri semasa negara menghadapi ancaman musuh adalah mengambil posisi (tempat) dan langkah-langkah yang sepatutnya bagi mematahkan kekuatan musuh untuk menyerang tanpa kita turun ke medan perang.

COVID-19 ialah musuh utama negara ketika ini.

Justeru, strategi terbaik untuk melawan musuh terbaharu dan kejam dalam bentuk COVID-19 ini adalah dengan kaedah duduk di rumah masing-masing.

Sekiranya rakyat sedar bahaya skop penularan virus selepas tempoh masa inkubasi adalah lebih cepat dan meluas, maka wajarlah rakyat berkerjasama memutuskan rantai  jangkitan virus COVID-19 pada waktu ini iaitu semasa penghabisan tempoh inkubasi.

Perlu disedarii bahawa kes jangkitan COVID-19 di Itali dan Amerika Syarikat (AS) lebih pantas dan cepat kerana kerana rakyat negara itu mengabaikan arahan PKP.

Sementara itu, kes COVID-19 di China dapat dikurangkan dengan cepat kerana rakyat negara itu terutamanya penduduk Wuhan mengikuti saranan PKP dengan baik.

Kerjasama rakyat dalam usaha pelaksanaan PKP di Malaysia sejak 18 Mac telah terbukti memperlahankan  kadar peningkatan kes baharu, malah peningkatan kes baharu hampir statik dalam lingkungan 100 sehingga 150 kes sehari.

Sekiranya rakyat terus bekerjasama patuh kepada PKP bagi tempoh masa seminggu akan datang, maka peluang untuk mengurangkan kes baharu akan menjadi lebih cerah.

Kekurangan kes baharu akan mendorong kerajaan menamatkan PKP.

Sehubungan itu, MIC di bawah kepimpinan Tan Sri S. A. Vigneswaran yang baru membawa pulang hampir 3,567 rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara susulan perintah ‘lock down’ menyeru pemimpin-pemimpin MIC supaya memastikan kebajikan rakyat sentiasa terbela.

Beliau juga mengingatkan pemimpin-pemimpin MIC di akar umbi untuk membantu rakyat agar tidak ada siapa yang menderita kerana kekurangan bekalan keperluan asas semasa negara berperang mencegah wabak COVID-19.


Datuk M. Periasamy merupakan seorang penganalisis politik, budaya dan tamadun India.

Kenyataan di dalam artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan sidang pengarang Astro AWANI.