Yunani bersetuju untuk memimpin misi tentera laut Kesatuan Eropah di Laut Merah

(SeaPRwire) –   Yunani Isnin secara rasmi bersetuju untuk menyertai dan memimpin operasi keselamatan laut di Laut Merah, untuk melindungi perkapalan komersial daripada serangan oleh pemberontak Houthi di Yemen.

Jawatankuasa keselamatan yang diketuai oleh Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis memerintah penyertaan kapal frigat Yunani dalam operasi Aspides – dinamakan daripada perkataan Yunani untuk “perisai” – yang dilancarkan minggu lepas.

Misi ini akan dikendalikan daripada pusat di Larissa di tengah Yunani di bawah pemerintahan Laksamana Madya Vasilios Griparis tentera laut Yunani.

Yunani, sebuah kuasa perkapalan komersial utama, telah terus terjejas oleh serangan Houthi. Pelabuhan Piraeus, berhampiran Athens, melaporkan penurunan 12.7% dalam aktiviti terminal kontena pada Januari, berdasarkan tahunan.

“Mengekalkan laluan perdagangan laut terbuka adalah dalam kepentingan mutlak Kesatuan Eropah dan merupakan keperluan hidup bagi Yunani,” kata Menteri Pertahanan Nikos Dendias kepada jawatankuasa parlimen minggu lepas.

Beliau menggambarkan misi Aspides sebagai pertahanan, dengan menambah bahawa Yunani tidak akan mengambil bahagian dalam serangan oleh Amerika Syarikat terhadap sasaran tentera Houthi di Yemen.

Houthi yang disokong Iran menyatakan serangan mereka terhadap kapal komersial dengan drone dan peluru berpandu adalah tindak balas kepada serangan di Gaza terhadap Hamas yang bermula pada Oktober.

“Kami tidak mengambil pendirian terhadap isu Houthi,” kata Dendias. “Tetapi kami mempersoalkan hak sesiapa untuk menembak kapal kami, kapal Eropah, dan kapal yang mengarungi rantau ini dan datang ke pelabuhan kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.