Tentera Israel melihat peperangan Hamas berterusan sehingga akhir 2024: laporan

(SeaPRwire) –   Tentera Israel meramalkan peperangan terhadap Hamas akan berterusan sehingga akhir tahun 2024 dan mungkin sehingga 2025, kata seorang pegawai perisikan Israel kepada wartawan pada Selasa.

(IDF) kini terlibat dalam pertempuran paling hebat di sekitar bandar Khan Younis, bandar terbesar di selatan Gaza. Pegawai perisikan Israel yang memberi taklimat kepada wartawan pada Selasa menyatakan IDF telah membunuh “sekurang-kurangnya suku” daripada angkatan tempur Hamas yang dianggarkan berjumlah 35,000 orang, dan sekurang-kurangnya suku lagi cedera, menurut Bloomberg.

Rangkaian terowong besar Hamas membolehkan banyak anggotanya dan pemimpinnya beroperasi walaupun Israel menguasai kebanyakan wilayah tersebut.

Pegawai Israel berkata Israel masih jauh daripada mencapai matlamatnya untuk menangkap pemimpin Hamas dan simpanan peluru dan membuat pangkalan tentera dan terowong Hamas tidak berfungsi, menurut laporan Bloomberg.

Rangkaian terowong bandar itu bahkan lebih meluas daripada bandar Gaza Utara. Operasi Israel juga telah mengumpul maklumat mendalam mengenai bagaimana Hamas beroperasi, terutamanya dalam bagaimana ia menyelaraskan serangan roket terhadap Israel.

Selama berminggu-minggu, Hamas kekal mampu melancarkan serangan roket ke Israel walaupun dari kawasan di bawah kawalan Israel secara meluas. Pegawai perisikan menyatakan bahawa pengganas Hamas, sebaik sahaja diberi arahan, akan membawa detonator bersaiz ke tapak pelancaran yang telah disediakan, menghidupkan roket, dan kemudian meninggalkan tempat. Beberapa masa kemudian, bateri roket akan dilancarkan, menurut Bloomberg.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyatakan pada awal Januari bahawa peperangan akan berlarutan “berbulan-bulan lagi”, dan bersumpah Israel tidak akan berhenti sehingga Hamas dimusnahkan.

Pemimpin Hamas Yahya Sinwar masih bebas, walaupun dipercayai berada di sekitar Khan Younis.

IDF juga memberikan butiran mengenai serangan di mana ia meletupkan terowong Hamas di bawah tanah perkuburan.

Tentera Israel menyerbu sistem terowong di kawasan Bani Suheila di bandar selatan Gaza Khan Younis, mendapati bahan letupan, pintu geser dan pintu letupan kuat, kata IDF. Pengganas masih berada di dalam, menurut laporan itu dan dibunuh.

Terowong itu menempatkan pejabat seorang komander Hamas, bilik operasi, dan kediaman untuk ahli senior Hamas, menurut IDF. Ia berkata terowong itu digunakan untuk merancang serangan terhadap tentera, serta serangan maut 7 Oktober terhadap Israel.

Sementara Israel terus dengan operasi darat dan udara, pegawai Hamas di enklaf yang dikepung menyatakan lebih daripada 26,000 orang Palestin telah terbunuh.

Stephen Sorace menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.