Tentera AS dalam kebuntuan di negara Afrika kerana ketegangan seperti Zaman Sejuk memegang benua

(SeaPRwire) –   PERTAMA DI FOX – Tentera Amerika Syarikat di negara Chad ‘dikira’ selepas laporan pelbagai tembakan dan lima kematian didakwa, Digital telah mengetahui. Pelbagai video telah dimuat naik ke media sosial yang menunjukkan senjata laras panjang dan bahkan apa yang kelihatan seperti senjata berat dipasang pada trak yang ditembak secara tidak terpilih kepada orang awam, selepas keputusan pilihan raya presiden negara awal minggu ini diumumkan.

Sumber Jabatan Pertahanan di Afrika memberitahu Digital “semua perosnal Amerika Syarikat dihitung” di negara itu, menambah “Saya tidak fikir mana-mana keganasan berhampiran di mana mereka berada.”

Kebanyakan senjata kelihatan telah ditembak untuk sambutan, tetapi sumber berita tempatan utama Chad One melaporkan lima orang terbunuh, dilaporkan oleh tentera tempatan, di ibu negara, N’Djamena. Dalam pilihan raya, Presiden interim yang menjawat jawatan, Mahamat Deby, didakwa memenangi 61% undian yang dikira.

Sehingga bulan lalu, Amerika Syarikat mempunyai kira-kira 100 anggota tentera beroperasi di Chad. Kebanyakannya, Digital memahami, adalah tentera Khas, berjuang ancaman keganasan Islamis di kawasan Sahel.

Tetapi bulan lalu, junta tentera Chad, memberitahu tentera AS untuk mengemas barang dan pergi, menyebabkan sesuatu kebuntuan. Selepas perbincangan tingkat tinggi antara Washington dan N’Djamena, beberapa – tetapi bukan semua – tentera AS ditarik keluar ‘sementara’ untuk pilihan raya negara, tetapi berharap untuk kembali.

“Kami masih mempunyai pasukan tentera AS di darat di Chad. Hanya satu kumpulan yang ditugaskan oleh kerajaan Chad untuk meninggalkan dan dalam kata-kata mereka sendiri, “sementara”, dan sebaik sahaja pilihan raya berakhir, mereka akan dijemput semula,” sumber DOD memberitahu Digital.

Terdapat pertentangan yang lebih besar di Niger bersebelahan. Junta tentera negara ini, sekali lagi menyokong Rusia, secara berkesan memberitahu 1,000 anggota tentera dan kontraktor AS untuk meninggalkan bandar pada bulan Mac – tetapi sehingga kini mereka kekal berada.

Amerika Syarikat telah mengendalikan operasi penerbangan berkrew dan tanpa krew terhadap pasukan Jihadis di rantau ini dari dua pangkalan di negara itu.

Secara awam setidak-tidaknya, sumber DOD memberitahu Digital minggu ini: “Status tentera AS di Niger adalah penarikan penuh semua pasukan AS. Perbincangan kami kini tertumpu kepada bagaimana dan bila.”

“Amerika Syarikat telah memulakan perbincangan mengenai penarikan yang tertib dan bertanggungjawab pasukan AS dari Niger,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri kepada Digital, menambah. “Timbalan Setiausaha, bersama-sama dengan pemimpin kanan di Kementerian Luar Negeri, Kementerian Pertahanan, Pemerintah Afrika AS, Kedutaan Besar AS di Niger, dan yang lain, terlibat dalam perbincangan terus yang terbuka dengan pihak berkuasa di Niger. Kami tidak mahu meramalkan dan mendahului perbincangan.”

Terhadap tuduhan yang beredar bahawa perosnal AS di Niger tidak menerima bekalan semula atau bantuan pengangkutan apabila diperlukan, pegawai Jabatan Pertahanan menyatakan bahawa tentera AS di Niger menerima bantuan, tetapi bukan begitu banyak melalui saluran tentera rasmi. “Penerbangan telah dibatasi, tetapi perosnal telah mampu dipindahkan melalui penerbangan komersial. Setakat pengetahuan saya, sangat sedikit jika ada penerbangan tentera yang datang masuk dan keluar dalam beberapa bulan terakhir,” katanya kepada Digital.

Kemudian ada Rusia. Dilaporkan, Wagner, tentera peribadi Kremlin, dibenarkan oleh Niger untuk mengambil alih sebuah bengkel dan menjalankan operasi di Pangkalan Udara 101 yang sama, di ibu negara Niamey, yang menempatkan tentera AS.

Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin mengecilkan kepentingan, mungkin unik, mempunyai Rusia dan AS berkongsi pangkalan udara yang sama. “Pada masa ini, saya tidak melihat isu penting di sini berkaitan dengan perlindungan pasukan,” kata Austin kepada wartawan di Hawaii minggu lepas.

Sumber DOD memberitahu Digital Khamis, “Pasukan Rusia berada di bahagian sepenuhnya berbeza lapangan terbang dan tidak mempunyai akses, atau berada dalam kedekatan, ke bahagian AS. Kami tidak boleh memasuki butiran di mana setiap pasukan berada di pangkalan, dari sudut perlindungan pasukan.”

“Perosnal tentera Rusia dan pasukan AS berada dalam kedekatan di Niger, sedekat dua batu atau sejauh 500 batu, bergantung kepada kawasan tertentu,” Analis Intelijen Ketenteraan Strategik dan Penasihat Hal Ehwal Luar Negara untuk Digital Rebekah Koffler menyatakan, menambah, “Ia tidak mungkin pasukan Rusia menimbulkan ancaman fizikal kepada pasukan AS. Terdapat prosedur pengelakan konflik antara Pentagon dan Staf Am Rusia. Proses ini bertujuan untuk mengelakkan konfrontasi terus dan peningkatan ketegangan. Tetapi insiden boleh berlaku secara tidak sengaja, terutamanya sekarang ini terdapat permusuhan yang sangat besar antara Moscow dan Washington.”

Tetapi Koffler memberi amaran, “Terdapat risiko pengumpulan maklumat balas yang besar. Rusia sentiasa mengumpul maklumat perisikan tentang tentera AS, sama ada senjata, taktik, kawalan dan kawalan, prosedur, buku panduan latihan, dsb.”

Ketua Jabatan Pertahanan untuk Afrika, Jeneral Marin AS Michael E. Langley, telah menyatakan bahawa penting untuk mempunyai tentera AS di darat di Afrika, memberitahu Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Dewan yang diketuai pada bulan Mac, “Keganasan, kemiskinan, kekurangan makanan, perubahan iklim dan migrasi massa memecahkan kehidupan Afrika.” Gen. Langley, Pemerintah Afrika AS, terus berkata, “Faktor-faktor ini menabur biji-biji keganasan dan pengeksploitan Rusia di seluruh rantau benua.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.