Teknologi Ketenteraan Termaju Israel Dipamerkan Secara Penuh Semasa Serangan Iran

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Beberapa teknologi ketenteraan termaju Israel dipamerkan semasa serangan Iran pada hujung minggu lalu apabila susunan pertahanan udara pelbagai tahap membawa kejayaan menyerang lebih kurang 99% daripada lebih kurang 350 drone, roket dan peluru berpandu yang dilancarkan oleh Iran dalam serangan tanpa sebelumnya ke atas negara Yahudi itu.

Dari Iron Dome, yang dalam format terkini menggunakan untuk meningkatkan ketepatan apabila menembak roket permukaan ke permukaan jarak pendek, ke David’s Sling, yang menghalang roket dan peluru berpandu permukaan ke permukaan jarak pendek hingga sederhana dan jarak sederhana hingga jauh, ke sistem Arrow 2 dan 3, yang digunakan untuk peluru berpandu balistik dan peluru berpandu jarak jauh serta teknologi pesawat dan lain-lain, operasi pertahanan Israel membuktikan ia jauh unggul berbanding keupayaan serangan Republik Islam.

Dalam sidang akhbar selepas serangan, jurucakap Tentera Pertahanan Israel Laksamana Muda Daniel Hagari memuji operasi pertahanan Israel, yang dijalankan bersama rakan-rakan dari Pusat Pemerintahan Pusat Amerika Syarikat (CENTCOM), sebagai “pencapaian strategik yang sangat penting.” Beliau berkata ia menunjukkan “kecekapan profesional” Susunan Pertahanan Udara Israel dan “keupayaan pertahanan angkatan udara serta keunggulan ketenteraan dan teknologi tentera darat.”

Tal Mimran, dari Pusat Penyelidikan Keselamatan Siber di Fakulti Undang-undang Universiti Hebrew, memberitahu Digital bahawa kaedah siber yang lebih luas dan bahkan teknologi AI juga kemungkinan besar digunakan dalam operasi pertahanan berjaya itu.

“Algoritma berkuasa AI menganalisis data radar dan sensor lain untuk menjejak peluru berpandu dan peluru berpandu masuk dan mengira masa terbaik untuk menghalangnya dengan lebih berkesan serta mengutamakan sasaran,” katanya. “AI membuat sistem lebih berkesan terhadap pelbagai ancaman, seperti drone dan objek kecil lain yang terbang rendah.”

Mimran berkata , yang Israel telah menggunakan selama lebih satu dekad untuk menangkis serangan roket dari Gaza dan Lubnan, kini menggunakan “aplikasi AI yang signifikan untuk meningkatkan ketepatan sistem.”

“Penggunaan AI meningkatkan kadar kejayaan Iron Dome ke atas 90% dan mengurangkan kos operasi,” katanya. “Ini penting kerana ancaman sebegini semakin kerap berlaku dan membawa cabaran kepada sistem pertahanan udara tradisional, seperti yang kelihatan dalam perang Rusia-Ukraine.”

Mimran juga menegaskan bahawa dalam beberapa bulan kebelakangan ini “pegawai-pegawai IDF telah mengakui menggunakan alat berkuasa AI untuk beberapa tujuan, termasuk sokongan sasaran, analisis maklumat, ramalan proaktif dan kawalan dan arahan yang lebih cekap.”

Menurut Mimran, perang Israel menentang Hamas di Gaza telah memaparkan Habsora IDF, atau “Injil,” sistem berkuasa AI yang digunakan untuk menjana sasaran ketenteraan yang mungkin untuk diserang. Walau bagaimanapun, katanya, dakwaan bahawa IDF telah menggunakan sistem AI untuk membunuh beramai-ramai memberi terlalu banyak kredit kepada alat berkuasa AI yang sedang digunakan sekarang.

Jonathan Conricus, felo senior di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi di Washington, D.C., memainkan kembali peranan AI dalam operasi akhir minggu itu, memberitahu Digital bahawa walaupun teknologi itu dimasukkan dalam beberapa sistem angkatan udara, “peristiwa langsung dengan 300 projektil masukan tidak boleh ditinggalkan kepada AI; perlu ada manusia bertanggungjawab dalam lingkaran nyata membuat keputusan masa nyata.”

“Saya tahu bahawa pegawai kanan angkatan udara terlibat dalam mengawal setiap aspek ini,” kata Conricus, bekas jurucakap IDF untuk media antarabangsa. “Saya sukar percaya bahawa sebarang bahagian penting sasaran yang dilakukan [pada hujung minggu] dilakukan dengan AI.”

Beliau berkata bahawa dalam enam bulan kebelakangan ini – sejak 7 Oktober apabila Iran melancarkan serangan kejam di selatan Israel, memicu perang penuh skala di Gaza dan tembakan roket harian oleh kumpulan pengganas Syi’ah militan Hezbollah di sepanjang sempadan utara Israel, juga – Israel terpaksa menggunakan teknologi pertahanan peluru berpandunya yang inovatif.

“Semua sistem telah beroperasi sepenuhnya sejak 7 Oktober dan semua telah mengesahkan serangan nyata,” kata Conricus, menambah bahawa lapisan pertahanan udara terbaru Israel, sistem Arrow 3, memulakan debutnya beberapa bulan lalu dengan menghalang peluru berpandu balistik dilancarkan oleh Houthis Yemen, kumpulan Islamis ekstrimis di Yemen yang disokong dan dibiayai oleh rejim Islamis fundamentalis di Tehran. Kedua-dua Hamas dan Hezbollah juga merupakan proksi Iran.

“Saya fikir hari ini apa yang kita ada ialah pertahanan udara yang agak kukuh dan bersepadu yang menangani spektrum yang sangat luas dan meluas ancaman masukan, dari projektil kecil dan pantas seperti UAV (kenderaan udara tanpa pemandu) hingga peluru berpandu balistik yang sangat besar dan maut, yang juga sangat pantas, besar secara luar biasa dan membawa tonan bahan letupan dan bahan peledak,” katanya.

Serangan Iran pada Ahad – pertama kali secara langsung dari tanahnya – menggabungkan semua peringkat berbeza pertahanan sistem Israel, kata Conricus.

“Mereka semua saling berhubung dan berkomunikasi antara satu sama lain,” katanya, menggambarkan bagaimana pejabat arahan pusat memberikan gambaran keseluruhan serangan ketika berlaku, memberikan penilaian ancaman masa nyata dan menyelaraskan operasi keseluruhan dengan Amerika Syarikat dan rakan-rakan CENTCOM yang lain.

Beliau berkata walaupun banyak sistem pertahanan inovatif dicipta oleh Israel, “sebahagian besar pembangunan juga dijalankan dengan Amerika Syarikat,” membolehkan “sistem radar dan sistem penceptaan digital” berkomunikasi dengan sistem pertahanan Amerika Syarikat.

“Mereka dibangunkan bersama-sama dengan pembiayaan dan sokongan kongres,” katanya, menjelaskan bahawa terdapat “banyak keupayaan sambungan dan mainan” dan, jika perlu, sistem Amerika Syarikat boleh dengan mudah disambungkan dengan sistem Israel.

Menurut anggaran tentera Israel, Iran melancarkan kira-kira 30 peluru berpandu krus, 120 peluru berpandu balistik dan 170 drone bunuh diri yang membawa kira-kira 60 tan bahan peledak dan letupan digabungkan. Walaupun kebanyakan projektil ditembak jatuh sebelum mencapai sempadan Israel, dua pangkalan tentera udara dilanggar ringan dan seorang gadis Israel berusia tujuh tahun cedera parah. Pasukan dari , serta beberapa negara di rantau itu, termasuk Arab Saudi dan Jordan, menyertai operasi itu.

“Untuk menyelaraskan serangan sebegini bukanlah tugas mudah kerana ketiga-tiga sistem senjata mempunyai [kelajuan dan prestasi] yang berbeza,” kata Tal Inbar, felo penyelidikan kanan di Persatuan Penyokong Pertahanan Peluru Berpandu.

Beliau berkata bahawa UAV, kebanyakannya dikeluarkan Iran Shahed-136, akan dilancarkan terlebih dahulu kerana ia bergerak pada kelajuan paling perlahan; diikuti peluru berpandu krus dan akhirnya peluru berpandu balistik, yang mempunyai masa penerbangan agak pendek dari Iran ke Israel, bergantung kepada tapak pelancaran.

Inbar menegaskan bahawa keputusan Iran menggunakan drone memberi Israel beberapa jam untuk “mempersiapkan diri ke tahap maksimum.”

“Selain mengerahkan sistem pertahanan peluru berpandu maju dan menghantar pesawat pejuang, beliau berkata Israel juga meletakkan beberapa tahap perlindungan siber, termasuk mengganggu navigasi satelit, yang berkesan dalam menghentikan sebahagian projektil daripada mencapai sasaran mereka.

“Peluru berpandu balistik tidak boleh diganggu kerana menggunakan sistem navigasi dalaman, tetapi ini tidak berlaku dengan drone,” kata Inbar, menegaskan bahawa orang Israel telah terbiasa dengan gangguan GPS dalam enam bulan kebelakangan ini.

Laporan terbaru juga mencadangkan bahawa Israel menggunakan pesawat peninjau barunya yang bernilai $1 bilion, Oron, yang memberikan maklumat penting yang digunakan untuk menjejak dan memusnahkan drone dan peluru berpandu dalam penerbangan. Jet canggih itu, yang Israel perkenalkan di Pameran Udara Paris tahun lalu, dilengkapi dengan beribu-ribu sensor maju. Oron mempunyai keupayaan untuk mengimbas wilayah yang luas dan mengumpul jumlah maklumat tanpa precedent pada jarak yang agak jauh dari sasaran yang dikesan. Apabila diminta mengenai pesawat peninjau Oron, IDF tidak memberikan komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.