Suspek menikam gereja Sydney dalam tahanan selepas biskop, umat cedera semasa Misa yang disiarkan secara langsung

(SeaPRwire) –   Polis Australia telah menangkap seorang lelaki disyaki menikam seorang uskup dan beberapa jemaah semasa Misa pada Isnin malam, pihak berkuasa berkata.

Serangan itu berlaku di Gereja Christ The Good Shepherd di Wakeley, sebuah pinggir bandar di Sydney semasa Misa sedang disiarkan langsung.

Polis menangani kira-kira jam 7:10 petang di Jalan Selamat berikutan laporan beberapa orang ditikam, Polis New South Wales berkata dalam kenyataan.

Pihak polis telah menangkap seorang suspek lelaki, yang sedang ditemuramah oleh pihak berkuasa. Mereka yang cedera dalam serangan tikaman itu mengalami kecederaan bukan membahayakan nyawa dan dirawat di tempat kejadian sebelum dihantar ke hospital, polis berkata.

Siaran langsung gereja menunjukkan seorang lelaki, kemudian dikenal pasti sebagai Uskup Mar Mari Emmanuel, di belakang altar di gereja apabila seorang lelaki berjalan ke arahnya memegang objek yang tidak diketahui. Lelaki itu menyerangnya dan mula menikamnya di dada.

dan bergegas membantu uskup, yang boleh dilihat jatuh ke tanah ketika suspek terus menyerang.

Uskup Emmanuel ialah pemimpin sebuah mazhab konservatif agama Kristian Ortodoks Assyria, menurut

Faith New South Wales CEO Murray Norman berkata kepada bahawa serangan tikaman itu “mengerikan.”

“Saya belum mendengar tentang keadaannya, tetapi masyarakat keagamaan sedang sangat berdukacita dan berdoa untuk uskup, ini hanya mengerikan ini boleh berlaku selepas semua yang berlaku minggu ini,” kata Norman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.