Suspek ditangkap selepas ibu muda ditikam sampai mati ketika berjalan dengan bayinya

(SeaPRwire) –   Polis telah menangkap seorang lelaki berusia 25 tahun atas tuduhan membunuh seorang ibu yang sedang berjalan kaki dengan bayinya dalam troli di Bradford, England, pada hari Sabtu.

Walaupun polis tidak menamakan orang yang ditangkap, beliau telah dikenal pasti sebagai Habibur Masum, yang sebelum ini dilaporkan sebagai suspek dalam kes ini.

Polis Wilayah Yorkshire Barat juga menyatakan bahawa suspek berasal dari Oldham dan telah ditangkap awal pagi Selasa di kawasan Aylesbury. Beliau dituduh membunuh Kulsuma Akter, 27, semasa berjalan-jalan pada pukul 3:21 petang pada 6 April. Polis Wilayah Yorkshire Barat menyatakan bahawa beliau “dibawa ke hospital tetapi kemudian meninggal dunia akibat kecederaannya.”

“Ini adalah insiden tragis di mana seorang ibu telah kehilangan nyawa dalam keadaan yang paling mengerikan,” kata Ketua Inspektor Stacey Atkinson dari Polis Wilayah Yorkshire Barat dalam kenyataan. “Kami memahami bahawa ini telah menimbulkan kebimbangan yang besar dalam komuniti tempatan. Pasukan Polis Daerah setempat sedang berpatroli dan memberikan jaminan kepada komuniti.”

Akter sedang mendorong troli bayi ketika diserang, tetapi pihak berkuasa menyatakan bahawa bayinya tidak mengalami kecederaan fizikal.

Pihak berkuasa percaya Masum dan Akter saling mengenali. Masum direkodkan berdiri di luar stesen bas tidak lama selepas pembunuhan, dan polis juga menemui pisau di tempat kejadian.

Menurut BBC, Masum didakwa mengancam untuk membunuh Akter pada bulan November selepas menyerangnya hari sebelumnya. Kedua-dua insiden itu didakwa berlaku di Manchester, menurut dokumen mahkamah yang diperolehi oleh media itu.

“Memandangkan polis telah berhubung dengan Kulsuma sebelum kematiannya, Polis Wilayah Yorkshire Barat telah merujuk dirinya kepada Pejabat Bebas untuk Pemeriksaan Polis,” kata kenyataan akhbar polis itu.

Polis juga menangkap seorang lelaki berusia 23 tahun atas tuduhan membantu penjenayah.

sedang menyiasat insiden itu dengan aktif, dan meminta sesiapa yang mempunyai maklumat untuk menghubungi mereka.

Andrea Vacchiano menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.