Suruhanjaya AS menamatkan lawatan ke Arab Saudi awal selepas pengerusi Yahudi dituntut menanggalkan topi kepala kippah

(SeaPRwire) –   Satu lawatan diplomatik Amerika ke tapak warisan dunia di Arab Saudi dipendekkan pada Isnin selepas pihak berkuasa menuntut salah seorang ahli kumpulan menanggalkan penutup kepala keagamaannya, yang ditolaknya untuk dilakukan.

Suruhanjaya Kebebasan Beragama Antarabangsa Amerika Syarikat (USCIRF) menamatkan lawatan ke Tapak Warisan Dunia Diriyah UNESCO berikutan insiden yang melibatkan Pengerusi Abraham Cooper, yang juga seorang rabbi.

Pihak berkuasa Arab Saudi telah meminta Cooper menanggalkan kippahnya. Delegasi dikawal keluar premis selepas Cooper menunjukkan bahawa sebagai seorang Yahudi taat, beliau tidak boleh mematuhi permintaan itu.

“Tiada seorang pun harus dilarang akses ke tapak warisan, terutamanya satu bertujuan untuk menonjolkan persatuan dan kemajuan, hanya kerana wujud sebagai seorang Yahudi,” kata Cooper dalam kenyataan.

“Arab Saudi kini menggalakkan perubahan di bawah Wawasan 2030nya. Walau bagaimanapun, terutamanya pada masa antisemitisme yang meluas, saya diminta menanggalkan kippah saya menjadikan mustahil bagi kami dari USCIRF untuk meneruskan lawatan kami.”

“Kami menyedari dengan penyesalan khusus bahawa ini berlaku kepada wakil agensi kerajaan Amerika Syarikat menggalakkan kebebasan beragama,” tambahnya. “USCIRF berharap untuk terus berbual dengan kerajaan Arab Saudi tentang bagaimana untuk menangani isu sistemik yang membawa kepada insiden membimbangkan ini.”

Timbalan Pengerusi Davie USCIRF berdiri bersama Cooper dan insiden itu “secara langsung bertentangan dengan naratif rasmi kerajaan tentang perubahan dan juga tanda-tanda nyata kebebasan beragama yang lebih besar di Kerajaan yang kami saksikan secara langsung.”

Hubungan Arab Saudi-Amerika Syarikat mengambil tamparan disebabkan sokongan AS terhadap perangnya dengan Hamas.

Digital telah menghubungi kedutaan di Washington.

USCIRF telah menetapkan Arab Saudi sebagai “negara kebimbangan khusus” setiap tahun selama lebih dua dekad kerana sekatan kebebasan beragama, termasuk menghadkan hak bukan Muslim untuk membina rumah ibadat atau beribadat di awam.

“Kerajaan Arab Saudi terus secara sistematik menafikan bukan Muslim keupayaan untuk membina rumah ibadat atau beribadat di awam,” laporan tahunan 2023 USCIRF menyatakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.