Suara dan undi wanita menjadi besar kerana paus akan membuka mesyuarat Vatican mengenai masa depan gereja

BANDAR VATIKAN (AP) — Beberapa tahun yang lalu, Paus Francis memberitahu ketua organisasi wanita Katolik utama yang disokong Vatican untuk “berani” dalam mendorong perubahan untuk wanita dalam Gereja Katolik.

Maria Lia Zervino mengambil nasihatnya dan pada tahun 2021 menulis Francis surat, kemudian menjadikannya umum, dengan terus terang mengatakan bahawa Gereja Katolik berhutang budi yang besar kepada separuh umat manusia dan bahawa wanita layak duduk di meja di mana keputusan gereja dibuat, bukan sebagai “hiasan” semata-mata tetapi sebagai pelaku utama.

Francis kelihatannya mengambil perhatian, dan minggu ini membuka perhimpunan global para uskup Katolik dan awam membincangkan masa depan gereja, di mana wanita — suara dan undi mereka — mengambil tempat utama buat pertama kali.

KERANA GEREJA KATOLIK MENGHADAPI MASA BUDAYA YANG GENTING, USKUP ROBERT BARRON DARI MINNESOTA MEMODELKAN IMAN YANG BIJAKSANA

Bagi Zervino, yang bekerja bersama bekas Kardinal Jorge Mario Bergoglio ketika kedua-duanya memegang jawatan dalam persidangan uskup Argentina, perhimpunan ini adalah titik perubahan bagi gereja dan mungkin perkara paling membawa kesan yang dilakukan Francis sebagai paus.

“Bukan sahaja kerana acara pada bulan Oktober di Rom, tetapi kerana gereja telah menemui cara yang berbeza untuk menjadi gereja,” kata Zervino dalam temu bual baru-baru ini di pejabat Vatikannya. “Dan bagi wanita, ini adalah langkah ke hadapan yang luar biasa.”

Wanita sudah lama mengadu mereka diperlakukan seperti warganegara kelas dua dalam gereja, dilarang menjadi imam dan menduduki pangkat tertinggi kuasa namun bertanggungjawab untuk bahagian terbesar kerja gereja — mengajar di sekolah Katolik, mengendalikan hospital Katolik dan menurunkan iman kepada generasi seterusnya.

Mereka sudah lama menuntut hak bersuara yang lebih besar dalam tadbir urus gereja, sekurang-kurangnya dengan hak mengundi dalam sinod berkala di Vatican tetapi juga hak untuk berkhotbah pada Misa dan ditahbiskan sebagai imam. Walaupun mereka telah mendapat beberapa jawatan berprofil tinggi di Vatican dan gereja-gereja tempatan di seluruh dunia, hierarki lelaki masih mengendalikan pertunjukan.

Sinod 3 minggu ini, yang bermula pada hari Rabu, meletakkan mereka lebih kurang setara dari segi berdebat agenda, termasuk isu panas seperti wanita dalam pemerintahan, umat Katolik LGBTQ+ dan selibat imam. Ini adalah kemuncak kanvas pendapat awam tanpa preseden selama dua tahun tentang harapan mereka untuk masa depan institusi itu.

Potensi bahawa sinod ini, dan sesi kedua tahun depan, boleh membawa kepada perubahan sebenar pada topik tabu sebelum ini telah memberi harapan kepada banyak wanita dan umat Katolik progresif. Pada masa yang sama, ia telah menimbulkan kebimbangan dari kalangan konservatif, di mana sebahagiannya telah memberi amaran bahawa proses itu berisiko membuka “Kotak Pandora” yang akan memecahbelahkan gereja.

Kardinal Amerika Raymond Burke, pengkritik Francis yang kerap, baru-baru ini menulis bahawa sinod dan visi barunya untuk gereja “telah menjadi slogan di belakang revolusi yang sedang berlangsung untuk mengubah secara radikal pemahaman gereja tentang dirinya sesuai dengan ideologi kontemporari yang menyangkal banyak apa yang selalu diajarkan dan dipraktikkan gereja.”

Vatican telah menganjurkan sinod selama berdekad untuk membincangkan isu tertentu seperti gereja di Afrika atau Amazon, dengan uskup mengundi cadangan pada akhirnya untuk paus pertimbangkan dalam dokumen masa depan.

Edisi ini bersejarah kerana temanya begitu luas — pada dasarnya bagaimana menjadi gereja yang lebih inklusif dan misionari pada abad ke-21 — dan kerana Francis telah membenarkan wanita dan awam lain mengundi bersama uskup buat pertama kali.

Daripada 464 peserta, 365 adalah ahli mengundi, dan daripada mereka hanya 54 adalah wanita. Walaupun penganjur bersikeras matlamatnya adalah untuk mencapai konsensus, bukan mengira undi seperti parlimen, reformasi mengundi tetap penting, bukti ketara visi Francis tentang Gereja Katolik sebagai lebih tentang kawanan daripada gembalanya.

“Saya fikir gereja hanya sampai ke satu titik di mana gereja ini milik kita semua, semua yang dibaptis,” kata Sheila Pires, yang bekerja untuk persidangan uskup Afrika Selatan dan merupakan ahli pasukan komunikasi sinod.

Wanita, katanya, memimpin seruan untuk perubahan.

“Saya tidak mahu menggunakan perkataan revolusi,” kata Pires dalam temu bual di Johannesburg. Tetapi wanita “mahu suara mereka didengar, bukan hanya ke arah membuat keputusan, tetapi juga semasa membuat keputusan. Wanita mahu menjadi sebahagian daripada itu.”

Francis mengambil langkah pertama dalam menanggapi tuntutan itu pada tahun 2021 apabila beliau melantik Suster Perancis Nathalie Becquart sebagai timbalan setiausaha kehormat sinod, jawatan yang dengan sendirinya memberikannya hak mengundi tetapi sebelum ini hanya dipegang oleh lelaki.

Becquart dalam banyak hal menjadi wajah sinod, berkelana ke seluruh dunia semasa fasa persediaannya untuk mencuba menerangkan idea Francis tentang gereja yang mengalu-alukan semua orang dan menemani mereka.

“Ia berkaitan bagaimana kita boleh menjadi lelaki dan wanita bersama-sama dalam masyarakat ini, dalam gereja ini, dengan visi kesaksamaan, maruah, timbal balik, kerjasama, perkongsian,” kata Becquart dalam temu bual pada bulan Jun.

Dalam sinod sebelumnya, wanita hanya dibenarkan peranan pinggiran sebagai pemerhati atau pakar, secara harfiah duduk di baris terakhir dewan dengan uskup dan kardinal mengambil baris hadapan dan mengundi. Kali ini, semua peserta akan duduk bersama-sama di meja bulat tanpa hierarki untuk memudahkan perbincangan.

Di luar dewan sinod, kumpulan yang menuntut perwakilan wanita yang lebih besar dalam gereja menganjurkan siri acara, jaga malam doa dan perarakan untuk didengar suara mereka.

Discerning Deacons, kumpulan yang mendesak paus meluluskan deakon wanita, seperti pada awal gereja, menghantar delegasi kecil dan isu deakon wanita secara rasmi ada dalam agenda kerja sinod. Kumpulan lain yang menuntut pentahbisan wanita menjadi imam juga ada di Rome, walaupun paus telah menyingkirkan subjek imam wanita.

“Saya berharap ada ruang dalam ruang itu untuk perbualan berani, perbualan berani, dan terutamanya suara dan pengalaman wanita yang dipanggil ke imamat dibawa ke sinod,” kata Kate McElwee, pengarah Persidangan Pentahbisan Wanita.

Tinjauan yang dijalankan awal tahun ini oleh kumpulan Zervino, Kesatuan Sedunia Organisasi Wanita Katolik, sebuah organisasi payung Vatican yang terdiri daripada 100 pertubuhan Katolik, terhadap umat Katolik yang mengambil bahagian dalam perundingan sinod. Walaupun beberapa wanita di Amerika Utara dan Eropah menyeru imam wanita, terdapat tuntutan yang lebih meluas untuk deakon wanita dan panggilan itu terdapat dalam dokumen kerja sinod.

Francis mendengar Zervino, seorang wanita Argentina yang dikuduskan. Baru-baru ini beliau melantik tiga wanita untuk duduk dalam lembaga keahlian Dikasteri untuk Uskup, kali pertama dalam sejarah wanita mempunyai kata putus dalam menyaring pengganti Rasul-Rasul Kristus.

Zervino berkata langkah kecil seperti lantikannya sangat penting dan menawarkan cara yang betul untuk membayangkan perubahan yang sedang berlaku untuk wanita dalam gereja, terutama memandangkan semua jangkaan yang diletakkan pada sinod.

“Bagi mereka yang berfikir bahawa akan ada ‘sebelum sinod dan selepas,’ saya pertaruhkan mereka akan kecewa,” katanya. “Tetapi jika wanita cukup bijak untuk menyedari bahawa kita menuju ke arah yang betul, dan bahawa langkah-langkah ini adalah asas untuk langkah seterusnya, maka saya pertaruhkan kita tidak akan kecewa.”