Serangan udara Israel membunuh 2 orang jauh di dalam Lubnan, Hezbollah menanggapi dengan 60 roket

(SeaPRwire) –   Israel pada hari Isnin menyerang dalam Lebanon, membunuh sekurang-kurangnya dua orang, yang mencetuskan kumpulan pengganas itu bertindak balas dengan menembak 60 roket ke arah negara Yahudi.

Serangan udara Israel datang sebagai tindak balas selepas Hezbollah yang disokong Iran menembak jatuh drone Israel beberapa jam sebelumnya. Pesawat pejuang Israel menyerang Lembah Bekaa Lebanon, serangan terdalam ke wilayah jiran utaranya.

Hezbollah bertindak balas dengan menembak 60 roket Katyusha ke ibu pejabat tentera Israel di kawasan Golan yang diduduki Israel, berhampiran Syria.

Serangan itu menandakan peningkatan keganasan antara Israel dan Hezbollah yang kuat sejak perang 2006 mereka, yang telah menimbulkan kebimbangan terhadap potensi limpahan serantau perang Gaza.

Serangan Baalbek, kerana lokasinya jauh di dalam Lebanon, adalah yang paling signifikan sejak serangan udara awal Januari di Beirut yang membunuh pegawai kanan Hamas Saleh Arouri.

Semasa berperang dengan Hamas di Jalur Gaza, pasukan pertahanan Israel juga perlu menangani serangan dari Hezbollah di barisan utara sejak pengganas Hamas menyerang komuniti Israel pada 7 Oktober.

Hezbollah dan Hamas adalah sekutu. Kedua-duanya disokong oleh Iran.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant telah bersumpah untuk meningkatkan serangan terhadap Hezbollah walaupun gencatan senjata dicapai dengan Hamas di Jalur Gaza. Beliau berkata mereka yang berfikir gencatan senjata sementara untuk Gaza juga akan digunakan pada barisan utara adalah “silap”.

pemimpin Syeikh Naim Kassem memberi amaran dalam ucapan Isnin bahawa kumpulan itu mempunyai banyak lagi senjata untuk digunakan jika Israel memperluas peperangan.

“Jika orang Israel terlalu jauh, kami akan membalas lebih keras. Semua apa yang telah kami gunakan sehingga kini dalam pertempuran adalah minimum daripada apa yang kami miliki,” katanya merujuk kepada persenjataan besar Hezbollah termasuk peluru berpandu dan drone letupan berpanduan tepat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.