Sebuah kebakaran menyebabkan 13 orang cedera di blok kediaman Sepanyol

(SeaPRwire) –   Api telah membakar dua bangunan kediaman di pada Khamis, mencederakan sekurang-kurangnya 13 orang dan menyebabkan penduduk yang melarikan diri ke balkoni bangunan di mana mereka diselamatkan oleh bomba, pihak berkuasa berkata.

Bomba telah tiba di pusat bandar di mana nyala api boleh dilihat meletup dari tingkap bangunan kediaman 14 tingkat di mana kebakaran kelihatannya bermula. Penduduk boleh dilihat menunggu untuk diselamatkan di balkoni, dan bomba menggunakan kren untuk menyelamatkan dua penduduk dari salah satu balkoni.

Askar dari Unit Kecemasan Tentera Sepanyol juga telah dikerahkan dan para doktor menubuhkan sebuah khemah besar untuk merawat mangsa-mangsa di tapak kejadian.

Api menyebabkan awan asap hitam tebal mengepam ke angkasa yang boleh dilihat dari jauh. Agensi cuaca Sepanyol, Aemet, melaporkan angin sehingga 40 batu sejam pada masa itu.

bermula pada waktu petang dan menyebar ke bangunan bersebelahan, agensi berita negara Efe melaporkan. Laporan perkhidmatan kecemasan awal menyatakan sekurang-kurangnya 13 orang cedera dengan patah tulang, luka bakar dan penghiduan asap. 13 orang itu termasuk enam orang bomba.

Pada masa ini belum jelas berapa ramai orang yang berada di bangunan atau berapa ramai yang diselamatkan.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez memuat naik tweet mengenai menyatakan beliau “terkejut dengan kebakaran teruk di sebuah bangunan di Valencia” tambah beliau telah menawarkan bandar itu “semua bantuan yang perlu”.

“Saya ingin menyampaikan solidariti saya kepada semua orang yang terlibat dan pengiktirafan kepada semua anggota perkhidmatan kecemasan yang sudah dikerahkan di tapak kejadian,” kata Sánchez.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.