Rusia mungkin menurunkan hubungan dengan AS jika asetnya dirampas, timbalan menteri luar negeri kata

(SeaPRwire) –   Rusia sedang mempertimbangkan untuk menurunkan tahap hubungan diplomatiknya dengan Amerika Syarikat jika kerajaan-kerajaan Barat meneruskan cadangan untuk menyita aset-asetnya, kata agensi berita negara RIA memetik Timbal Menteri Luar Negara Sergei Ryabkov pada Khamis.

Kumpulan G7 sedang melihat cara menggunakan lebih kurang $300 bilion aset kewangan Rusia yang dibekukan oleh sanksi sejak 2022 untuk menyokong Ukraine, yang kini dalam tahun ketiga berjuang dalam .

Bagaimanapun, cara melaksanakannya amat rumit kerana ia akan menetapkan precedent yang kontroversi.

Ryabkov berkata Moscow akan membalas secara ekonomi dan politik sekiranya aset-aset itu disita.

“Menurunkan tahap hubungan diplomatik adalah salah satu pilihan, tentu sahaja. Ramai wakil kerajaan kami yang berpangkat tinggi telah bercakap tentang isu-isu respon kewangan, ekonomi dan bahan kami terhadap langkah ini (penyitaan), yang kami amaran lawan kami agar jangan mengambil,” RIA memetik katanya.

“Kami kini sedang mengkaji bentuk tindak balas yang optimal, di mana langkah balasan termasuk tindakan terhadap aset-aset lawan Barat kami serta langkah-langkah respon diplomatik.”

Beliau tidak menerangkan apa yang dimaksudkan dengan menurunkan tahap hubungan diplomatik. Kremlin menggambarkan keadaan semasa hubungan dengan Amerika Syarikat “dibawah sifar”, walaupun tiada penurunan rasmi hubungan berlaku sejak bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.