Ribuan penyokong pembangkang Albania mengadakan protes terhadap kerajaan Sosialis memerintah

(SeaPRwire) –   Ribuan penyokong pembangkang Albania mengadakan protes Selasa menuduh Kabinet rasuah.

Peserta protes melemparkan batu dan bom asap ke arah pegawai polis. Beberapa menggulingkan pagar besi di sekitar bangunan kerajaan utama di ibu negara Tirana. Protes ini berakhir dengan aman, juga menandakan 33 tahun sejak runtuhnya patung utama diktator komunis negara itu, Enver Hoxha.

Sejak Oktober, ahli parlimen pembangkang sering mengganggu sesi parlimen untuk memprotes penolakan kerajaan sosialis kiri untuk mewujudkan suruhanjaya parlimen menyiasat kes-kes rasuah yang dikaitkan dengan Perdana Menteri Edi Rama dan pegawai kanan lain.

Protes Selasa juga menunjukkan sokongan untuk bekas perdana menteri dan ketua pembangkang semasa Sali Berisha, yang berada di bawah tahanan rumah semasa disiasat atas tuduhan membantu menyeludup anak iparnya untuk memprivatisasikan tanah awam untuk membina bangunan apartmen.

Berucap dari apartmennya dan disiarkan secara langsung di skrin protes, Berisha menuduh Rama rasuah dan menyerang keluarganya secara politik. Dia berjanji untuk membuka semula “pintu integrasi ke Kesatuan Eropah, yang telah ditutup oleh rejim Edi Rama.”

Bukan semua kumpulan pembangkang menyertai protes. Penyokong sayap Demokratik yang tidak mengambil bahagian menuduh Berisha mengadakan protes untuk keuntungan peribadi dan cara untuk meningkatkan bilangan penyokongnya.

Sokongan untuknya berkurangan secara signifikan selepas Amerika Syarikat pada 2021 dan Kesatuan Eropah pada 2022 melarang beliau dan ahli keluarga rapat memasuki negara kerana dikaitkan dengan kes-kes rasuah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.