Reputasi AS merosot di seluruh dunia, kebimbangan imigrasi meningkat di Eropah: kajian

(SeaPRwire) –   Reputasi Amerika Syarikat secara global telah menurun dalam setahun yang lalu dan majoriti rakyat percaya keutuhan demokrasi negara terancam oleh isu integriti pilihan raya, manakala imigrasi kini menjadi salah satu isu utama di kalangan rakyat Eropah, menurut kajian global yang diterbitkan pada Rabu.

Penurunan sikap positif terhadap Amerika Syarikat khususnya ketara di negara-negara bermajoriti Muslim yang disurvei, termasuk Indonesia, Malaysia, Turki, Maghribi, Mesir, dan Algeria, serta negara-negara Eropah seperti Switzerland, Ireland, Ukraine dan Jerman.

Namun, Amerika Syarikat masih dilihat secara positif secara global, walaupun Rusia dan China kini dilihat sama positifnya dengan Amerika Syarikat di kebanyakan negara Timur Tengah dan Afrika Utara yang disurvei, menurut kajian tersebut.

Di Eropah, negara-negara telah menyaksikan peningkatan tajam dalam bahagian rakyat yang mengatakan bahawa “mengurangkan imigrasi” harus menjadi keutamaan kerajaan tertinggi kerana kebimbangan mengenai perubahan iklim jatuh, menurut kajian global yang diterbitkan pada Rabu. Kira-kira 5.1 juta imigran memasuki EU dari negara-negara bukan EU pada 2022, peningkatan sekitar 117%, atau 2.7 juta, berbanding 2021, menurut data Eropah.

mendahului dengan 44% apabila datang kepada orang yang mahu kerajaan mereka memberi tumpuan untuk mengurangkan imigrasi, diikuti oleh Ireland dan Perancis.

Kajian itu, yang dipanggil Indeks Persepsi Demokrasi (DPI) adalah salah satu kajian tahunan terbesar di dunia mengenai bagaimana orang melihat keadaan demokrasi di negara masing-masing dan terdiri daripada 63,000 temubual dengan orang dari 53 negara. Ia diadakan oleh pemikir Denmark berpangkalan Alliance of Democracies Foundation dan kumpulan penyelidikan Latana. Ia tidak memberikan sebab penurunan reputasi Amerika Syarikat.

DPI mendapati bahawa kepercayaan terhadap demokrasi telah tinggi di seluruh dunia dalam enam tahun kebelakangan ini dengan 85% daripada mereka yang disoal selidik mengatakan bahawa penting untuk mempunyai demokrasi di negara mereka.

Walau bagaimanapun, kerajaan tidak selalu memenuhi harapan rakyat. Walaupun 58% responden berpuas hati dengan keadaan demokrasi di negara mereka, baki tidak berpuas hati.

Di Amerika Syarikat, 60% responden berkata bahawa pilihan raya yang tidak adil dan / atau penipuan pilihan raya mengancam demokrasi negara, manakala kira-kira 77% berkata bahawa rasuah adalah ancaman kepada demokrasi.

Kajian itu berkata ketidakpuasan tidak terhad kepada negara-negara tidak demokratik. Ia juga berleluasa di Amerika Syarikat, Eropah dan tempat-tempat lain dengan tradisi demokratik yang panjang.

, kira-kira sepertiga orang Hungary percaya mereka hidup dalam demokrasi.

Kira-kira separuh orang di seluruh dunia, di negara demokratik dan tidak demokratik, berasa bahawa kerajaan mereka bertindak hanya bagi kepentingan kumpulan kecil orang. Dalam empat tahun kebelakangan ini, persepsi ini kekal tertinggi di Amerika Latin, terendah di Asia dan secara berterusan meningkat di Eropah sejak 2020 – terutamanya di Jerman, menunjukkan kajian itu.

Israel, Ukraine dan Rusia semuanya mengalami kesan “berkumpul di sekeliling bendera”, dengan persepsi awam bahawa kerajaan bertindak bagi kepentingan majoriti rakyat meningkat dengan pesat selepas permulaan konflik masing-masing. Di Ukraine, bagaimanapun, persepsi ini jatuh dengan mendadak selepas mencapai puncaknya pada 2022.

Anders Fogh Rasmussen, pengerusi Yayasan Perikatan Demokrasi dan bekas Perdana Menteri Denmark, berkata bahawa angka-angka ini membuka mata dan trend itu menunjukkan terdapat risiko kehilangan Hemisfera Selatan kepada autokrasi.

“Di seluruh dunia, rakyat mahu hidup di bawah demokrasi tetapi angka-angka ini adalah isyarat kejutan untuk semua kerajaan demokratik,” kata Rasmussen.

“Melindungi demokrasi bermakna meningkatkan kebebasan di seluruh dunia, tetapi juga bermakna mendengar kebimbangan pengundi di rumah… Kita menyaksikan pembentukan paksi autokrasi dari China ke Rusia ke Iran. Kita mesti bertindak sekarang untuk menjadikan kebebasan lebih menarik daripada diktator dan bersatu melalui perikatan demokrasi untuk menentang autokrat yang berani.”

Perang dan konflik ganas kian dilihat sebagai cabaran global terbesar, diikuti kemiskinan dan kelaparan, dan perubahan iklim. Tahun lalu menyaksikan kenaikan global dalam bahagian orang yang mengatakan bahawa migrasi dan keganasan adalah antara cabaran terbesar dunia, terutamanya di kalangan Eropah.

Pada peringkat negara, kebanyakan orang mahu kerajaan memberi tumpuan lebih kepada pengurangan kemiskinan, rasuah dan pertumbuhan ekonomi.

Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan serantau yang kuat dalam keutamaan: Eropah dan Amerika jauh lebih cenderung mahu kerajaan memberi tumpuan kepada peningkatan kesihatan, memerangi perubahan iklim dan daripada negara-negara di Asia dan Amerika Latin, di mana memerangi rasuah dan mempromosikan pertumbuhan dilihat lebih penting.

Secara global, 33% daripada mereka yang disoal selidik percaya bahawa perubahan iklim adalah salah satu daripada tiga cabaran utama dunia, tetapi hanya 14% mengatakan memerangi ia harus menjadi antara tiga keutamaan teratas untuk kerajaan mereka.

Imigrasi dijangka memainkan peranan utama dalam pilihanraya Eropah bulan depan di mana parti-parti nasionalis dijangka mencapai keuntungan yang besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.