Ratusan kubur massal ditemui di Rwanda dekad selepas genosid 1994

(SeaPRwire) –   Para penggali menggeledah tanah berwarna coklat, mencari – dan sering menemukan – fragmen tulang manusia. Wanita kemudian menyeka potongan tulang dengan tangan mereka sementara yang lain menonton dalam diam yang berwibawa.

Penggalian terus berlanjut, pemandangan yang menjadi terlalu familiar di kawasan pedesaan hijau di , di mana penemuan pada bulan Oktober sisa manusia di tapak rumah sedang dibina memicu pencarian baru untuk kuburan massal baru yang dipercayai mengandungi mangsa genosida 1994 terhadap Tutsi Rwanda.

Dalam bulan sejak itu, pihak berkuasa Rwanda menyatakan sisa sekurang-kurangnya 1,000 orang telah dijumpai di komuniti pertanian ini di daerah Huye, bilangan yang mengejutkan tinggi selepas tiga dekad usaha kerajaan untuk memberi pengkebumian bermaruah kepada mangsa genosida.

Ketika Rwanda bersiap untuk memperingati ulang tahun ke-30 genosida minggu depan, penemuan berterusan kuburan massal adalah pengingat yang tajam bukan sahaja tentang keazaman negara itu untuk berbaik-pulih dengan masa lalunya yang muram tetapi juga tentang cabaran yang dihadapinya dalam mengutamakan keamanan yang kekal.

Berbicara kepada Agensi Berita Associated Press, ketua kumpulan mangsa genosida terkemuka dan beberapa orang Rwanda lain menyatakan penemuan itu menekankan bahawa lebih perlu dilakukan untuk rekonsiliasi sebenar.

Rwanda telah membuat kesalahan jenayah untuk menyimpan maklumat tentang kuburan massal yang belum diketahui sebelum ini. Selama bertahun-tahun, pelaku genosida 1994, termasuk mereka yang telah menjalani hukuman penjara dan kemudian dibebaskan, telah digalakkan berbicara dan mengatakan apa yang mereka ketahui.

Tetapi kuburan massal masih terutamanya dijumpai secara kebetulan, menyebabkan penangkapan baru dan menyakitkan hati mangsa sekali lagi.

Penemuan Oktober itu menyebabkan penangkapan Jean Baptiste Hishamunda, 87, dan empat ahli keluarganya.

Selepas sisa enam orang ditemui di bawah rumahnya, para penggali mula menyisir seluruh hartanahnya, mencari puluhan dan kemudian ratusan sisa lebih banyak ketika pencarian mereka diperluas ke tapak-tapak lain di Huye.

Dianggarkan 800,000 Tutsi dibunuh oleh ekstrimis Hutu dalam pembunuhan beramai-ramai yang berlangsung selama 100 hari pada 1994. Sesetengah Hutu moderat yang cuba melindungi ahli minoriti Tutsi juga menjadi sasaran.

Genosida itu dinyalakan pada 6 April apabila sebuah pesawat yang membawa Presiden Juvénal Habyarimana, seorang ahli majoriti Hutu, ditembak jatuh di ibu negara Kigali. Tutsi disalahkan atas penembakan pesawat dan pembunuhan presiden. Marah, kumpulan Hutu ekstrimis memulakan pembunuhan Tutsi, disokong oleh tentera dan polis.

Pemerintahan Presiden Paul Kagame, kumpulan pemberontaknya menghentikan genosida dan parti yang memerintah negara Afrika Timur itu sejak 1994, telah cuba menjembatani perpecahan etnik.

Kerajaan mengenakan kod jenayah yang ketat untuk menghukum genosida dan melarang ideologi di sebaliknya, dan Kagame telah membina budaya taat di kalangan 14 juta rakyat negara itu. Kad pengenalan Rwanda tidak lagi mengenal pasti seseorang mengikut etnik dan pelajaran tentang genosida adalah sebahagian daripada kurikulum di sekolah-sekolah.

Ratusan projek komuniti, disokong oleh kerajaan atau kumpulan awam, memberi tumpuan untuk menyatukan Rwanda dan setiap bulan April, negara itu berganding tangan dalam peringatan bersedih genosida tahunan.

Hari ini, yang berasaskan kebencian etnik jarang berlaku di negara kecil ini di mana Hutu, Tutsi dan Twa hidup bersebelahan – tetapi tanda-tanda kekal tentang apa yang dikatakan pihak berkuasa sebagai ideologi genosida, dengan menyatakan penyembunyian maklumat tentang kuburan massal yang tidak ditemui sebagai contoh.

Kemudian ada insiden penduduk kampung meminta penyiasat kuburan massal sama ada mereka sedang mencari mineral bernilai atau membuang mayat anjing di tapak peringatan, menurut Naphtal Ahishakiye, setiausaha eksekutif Ibuka, kumpulan mangsa genosida berpangkalan di Kigali.

“Ia seperti mengatakan, ‘Apa yang kami hilang semasa genosida adalah anjing,'” kata Ahishakiye.

Masih ada yang enggan datang ke hadapan untuk mengatakan apa yang mereka saksikan, katanya. “Kami masih perlu memperbaiki, mengajar, mendekati orang, sehingga mereka menjadi mampu memberitahu kami apa yang berlaku.”

Semakin banyak kuburan massal ditemui, mangsa Tutsi “mula meragui” niat baik jiran Hutu mereka, katanya. Rayuan mereka untuk maklumat tentang sanak saudara yang hilang dalam pembunuhan tidak dijawab.

Di kampung Ngoma, di mana pondok berbumbung lembaran logam bergelombang bersebaran di ladang subur, para penggali bertembung dengan kasut yang merosot dan potongan pakaian compang-camping di kalangan tengkorak dan tulang. Mangsa-mangsa mengalami trauma sekali lagi.

“Saya telah berusaha sangat keras untuk melupakan,” kata Beata Mujawayezu, suaranya tercekat ketika mengingat pembunuhan adiknya berusia 12 tahun di sebuah sekatan jalan pada 25 April 1994.

Gadis itu memohon untuk nyawa dengan pemberontak, berlutut di hadapan ketua kumpulan yang dia panggil “bapa saya.” Dia ditebas dengan parang.

“Dia adalah gadis yang manis,” kata Mujawayezu tentang adiknya sambil menonton penggalian di tapak kuburan massal pada petang yang baru-baru ini di kampungnya yang didominasi Tutsi. “Suatu hari, semoga kita akan mengetahui di mana dia dikuburkan.”

Augustine Nsengiyumva, mangsa lain di Ngoma, berkata penemuan kuburan massal baru telah meninggalkannya kecewa dengan jiran Hutunya, yang telah dia percayai selama ini.

“Bayangkan tidur di atas mangsa genosida,” katanya, merujuk kes di mana sisa manusia dijumpai di bawah rumah orang. “Ini adalah perkara yang saya benar-benar tidak faham.”

Orang muda kurang terganggu oleh masa lalu. Sesetengah Rwanda melihat ini sebagai peluang untuk rekonsiliasi di negara di mana setiap warganegara lain berusia di bawah 30 tahun.

Di kawasan separa luar bandar Gahanga, hanya di luar Kigali, petani Patrick Hakizimana mengatakan dia melihat sinar harapan dalam anak-anaknya bahawa suatu hari nanti Rwanda akan mempunyai harmoni etnik.

Seorang Hutu dan korporal tentera semasa genosida, Hakizimana dipenjara dari 1996 hingga 2007 kerana peranannya yang dikatakan dalam pembunuhan. Dia berkata dia telah belajar daripada pengalamannya dan kini cuba memenangi hormat orang lain di kampungnya.

“Masih ada orang yang masih membenci Tutsi,” katanya. “Genosida itu disediakan untuk jangka masa yang lama.”

Ia akan mengambil masa yang lama bagi orang untuk meninggalkan kebencian itu, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.