Rakan NATO utama mengejutkan dengan ‘janji terbesar tunggal’ ke Ukraine: ‘Mereka memerlukan sokongan kita’

(SeaPRwire) –   Ukraina terus melihat limpahan antarabangsa berikutan kerana United Kingdom mengikuti langkah dengan menjanjikan pakej bantuan tentera tunggal terbesarnya.

“Mempertahankan Ukraine terhadap ambisi kejam Rusia adalah penting untuk keselamatan kami dan untuk seluruh Eropah,” kata Perdana Menteri British Rishi Sunak semasa lawatan ke Poland minggu ini. “Jika Putin dibenarkan berjaya dalam peperangan agresi ini, beliau tidak akan berhenti di sempadan Poland.”

Janji Sunak sebanyak £500 juta ($620 juta) kepada Ukraine mengukuhkan £2.5 bilion ($3.1 bilion) yang sudah banyak dialokasikan untuk tahun kewangan ini. Dana tersebut terutamanya akan digunakan untuk menghasilkan drone yang dibuat di UK dan meningkatkan rantai bekalan pertahanan domestik.

Kementerian Pertahanan British menggambarkan pakej itu sebagai “pakej peralatan terbesar sepanjang masa” dari UK yang meletakkan negara itu pada “kaki perang.” Sunak telah berjanji untuk menghabiskan tambahan £75 bilion ($93 bilion) dalam perbelanjaan pertahanan dalam tempoh enam tahun.

UK juga akan menyediakan 400 kenderaan, lebih 1,600 peluru berpandu, 4 juta butir peluru dan 60 bot untuk memperkukuh pertahanan negara itu. UK juga akan mengerahkan skuadron Tentera Udara Diraja untuk mengawasi langit Poland bagi pihak NATO tahun hadapan.

“Angkatan bersenjata Ukraine , tetapi mereka memerlukan sokongan kami — dan mereka memerlukannya sekarang,” kata Sunak semasa sidang akhbar. “[Pakej ini] akan memastikan Ukraine mempunyai apa yang mereka perlukan untuk menghadapi Rusia.”

“United Kingdom akan sentiasa memainkan peranan di barisan hadapan keselamatan Eropah, mempertahankan kepentingan negara kami dan berdiri bersama sekutu NATO kami,” tambah Sunak, .

Berikutan pertemuannya dengan Presiden Poland Donald Tusk, Sunak melakukan perjalanan ke Berlin, di mana beliau bertemu pada Rabu dengan Canselor Jerman Olaf Scholz.

Senat AS pada Selasa maju dengan pakej bantuan luar negara sebanyak $95 bilion yang termasuk . Dewan Perwakilan meluluskan rang undang-undang itu pada Sabtu, dan kedua-dua Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y., dan Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell, R-Ark., mendesak kelulusan rang undang-undang itu.

Ukraine akan menerima $60 bilion daripada pakej itu, memberikan negara yang tertekan perang itu suntikan tenaga yang diperlukan untuk meningkatkan pertahanannya terhadap pencerobohan Rusia.

Presiden Biden pada Rabu berkata pakej itu memberikan “sokongan penting kepada rakan Amerika Syarikat” dan berfungsi sebagai “pelaburan kepada keselamatan kami semua.”

“Apabila sekutu kami lebih kuat, kami semua lebih kuat,” kata Biden semasa sidang akhbar sebelum menandatangani rang undang-undang itu. Beliau menekankan bahawa “kami perlu bergerak cepat” untuk membantu Ukraine terus mempertahankan diri terhadap pencerobohan Rusia, yang telah berlarutan ke tahun ketiga.

“Amazing apa yang mereka lakukan terhadap tentera yang lebih besar,” Biden menambah, memuji keuntungan wilayah dan kemenangan laut Ukraine selama dua tahun kebelakangan ini. Beliau menyatakan sokongan yang diterima Rusia daripada Iran dan China berbanding bantuan yang akan dihantar AS dan sekutu lain ke Kyiv.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.