Putin membela latihan senjata nuklear taktikal Rusia yang dirancang, memanggil latihan ‘tiada apa yang luar biasa’

(SeaPRwire) –   berkata pada Khamis bahawa tiada apa yang luar biasa dalam latihan yang dirancang melibatkan amalan penggunaan senjata nuklear taktikal di selatan Rusia bersama sekutunya Belarus.

Rusia berkata pada Isnin bahawa ia akan mempraktikkan penggunaan senjata nuklear taktikal sebagai sebahagian daripada latihan tentera selepas apa yang dikatakan oleh Moscow sebagai ancaman dari Perancis, Britain dan Amerika Syarikat.

“Tiada apa-apa yang luar biasa di sini, ini adalah kerja yang dirancang,” kata Putin, agensi berita negara TASS melaporkan. “Ia latihan.”

, dalam pengumumannya pada Isnin, secara terang-terangan menghubungkaitkan latihan nuklear dengan “kenyataan dan ancaman provokatif oleh beberapa pegawai Barat tertentu terhadap Persekutuan Rusia”.

Putin berkata pada tahun lepas bahawa Moscow telah memindahkan beberapa senjata nuklear taktikal ke Belarus, langkah pertama Rusia menghantar senjata sedemikian di luar Rusia sejak kejatuhan Kesatuan Soviet pada 1991.

Putin berkata bahawa beliau telah mencadangkan kepada Belarus untuk mengambil bahagian dalam salah satu bahagian latihan nuklear yang diumumkan pada Isnin.

“Kami mengendalikannya secara berkala,” kata Putin. “Kali ini mereka diadakan dalam tiga peringkat. Pada peringkat kedua, rakan-rakan Belarus akan menyertai tindakan bersama kami.”

Presiden Belarus Alexander Lukashenko, berbual bersama Putin, berkata ini adalah latihan bersama ketiga.

“Mungkin berpuluh-puluh di Rusia, jadi kami menyelaraskan. Dan staf umum, seperti yang diberitahu menteri pertahanan Rusia kepadaku, sudah memulakan pelaksanaan arahan ini,” kata Lukashenko.

Rusia dan Amerika Syarikat adalah kuasa nuklear terbesar di dunia, memegang lebih daripada 10,600 daripada 12,100 kepala peledak nuklear di dunia. China mempunyai arsenal nuklear ketiga terbesar, diikuti oleh Perancis dan Britain.

Rusia mempunyai kira-kira 1,558 kepala peledak nuklear taktikal, mengikut Persatuan Ahli Sains Amerika, walaupun terdapat ketidakpastian mengenai angka sebenar untuk senjata sedemikian disebabkan kekurangan ketelusan.

Masih banyak ketidakpastian di kalangan pakar kawalan senjata mengenai senjata apa yang telah dibekalkan Rusia kepada Belarus dan sifat penyimpanan mereka.

Biasanya, ia akan mengambil masa untuk mencipta penyimpanan, keselamatan dan khemah untuk penggunaan sedemikian – dan senjata nuklear Rusia dikawal oleh kementerian pertahanan Rusia GUMO ke-12 (dikenali sebagai 12th GUMO). Tidak jelas sama ada 12th GUMO berada di Belarus, mengikut pakar Barat.

Tiada kuasa yang menggunakan senjata nuklear dalam peperangan sejak Amerika Syarikat melepaskan serangan bom atom pertama terhadap bandar-bandar Jepun Hiroshima dan Nagasaki pada 1945.

Pentagon berkata pada Isnin bahawa ia tidak melihat perubahan kepada kedudukan pasukan nuklear strategik Rusia, walaupun apa yang dipanggilnya “retorik tidak bertanggungjawab” dari Moscow menyatakan rancangan untuk latihan melibatkan penggunaan senjata nuklear taktikal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.