‘Pria paling cantik’ tinggalkan ketenaran, kerjaya pemodelan untuk Tuhan: ‘Saya di sini untuk menemui’

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki yang pernah dinobatkan sebagai “lelaki paling cantik” telah mengumumkan rancangannya untuk melepaskan mimpi terkenal dan kekayaan untuk memasuki pelayanan keagamaan.

“Pada usia 21 tahun, saya kini berada di jalan menuju menjadi paderi, semoga Allah membenarkan,” kata Edoardo Santini dalam video yang dimuatnaik ke media sosial minggu lepas. “Saya telah memutuskan untuk melepaskan kerja pemodelan, lakonan dan tarian, tetapi saya tidak akan meninggalkan kegemaran saya, saya akan hidupkannya dengan cara yang berbeza.”

Santini berkata beliau akan “menawarkan” kegemarannya “kepada Tuhan” kini yang beliau telah mencari tujuan hidupnya. Beliau telah memulakan pengajiannya minggu ini.

Santini dibesarkan berhampiran Florence dan memenangi pertandingan fesyen kumpulan ABE pada tahun 2019, memperoleh gelaran “lelaki paling cantik” pada usia hanya 17 tahun, menurut akhbar Itali Il Globo. Beliau juga pernah memenangi pertandingan renang.

Pada akaun Instagramnya, yang biasanya berfungsi sebagai platform promosi untuk kerja pemodelannya, Santini baru-baru ini mula memaparkan soalan tentang iman, dengan menulis tahun lepas bahawa beliau “menemui gereja sebenar, yang saya fikir sudah mati,” menurut laporan The Times UK.

Beliau mengakui baru-baru ini bahawa beliau “takut pergi lebih dalam,” tetapi tahun lepas beliau pergi tinggal bersama dua paderi untuk memahami gaya hidup dan menyebutnya “pengalaman paling indah dalam hidup saya.”

The Times melaporkan bahawa gereja telah mendapati sukar merekrut paderi baru, dengan bilangan mereka menurun hampir dua pertiga dalam tempoh beberapa dekad: Gereja hanya melatih lebih 2,100 paderi baru pada tahun 2019, berbanding lebih 6,300 pada tahun 1970.

Santini mempunyai lebih 11,000 pengikut dan telah menambah “Saya seorang Kristian, calon paderi” kepada huraian profilnya.

“Tentu sahaja, sesetengah orang bercakap di belakang saya, sesetengah orang tidak mempunyai masalah memberitahu saya saya telah mengecewakan mereka, kedua-dua di dalam dan luar keluarga saya, tetapi orang lain menyokong saya, orang beriman dan bukan beriman,” kata Santini tentang perubahan gaya hidupnya.

Santini mengesahkan pilihannya, dengan berkata beliau tidak akan menyesali kerana “Saya boleh berteriak: ‘Saya Edoardo, saya berusia 21 tahun dan saya bahagia'” selepas memasuki seminari.

“Adakah saya akan menjadi paderi? Saya tidak tahu, saya di sini untuk mencari tahu,” kata Santini dalam videonya. “Tetapi saya telah mengambil langkah yang menakutkan saya, yang menghalang saya akhirnya menjadi diri saya sendiri. Saya bersedia untuk mengakui saya silap.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.