Presiden Poland mendesak sekutu NATO ke arah perbelanjaan pertahanan yang lebih tinggi

(SeaPRwire) –   Presiden Poland mendorong sekutu NATO untuk meningkatkan belanja pertahanan kepada 3% daripada keluaran dalam negara kasar mereka ketika Rusia mengalihkan ekonominya kepada mod peperangan dan terus menyerang Ukraine.

Presiden Andrzej Duda membuat panggilan itu dalam ucapan yang ditujukan kepada dalam dan luar negara. Seruan beliau datang pada malam sebelum lawatan ke Rumah Putih, di mana Presiden Amerika Syarikat Joe Biden akan menerima kedua-dua Duda dan Perdana Menteri Poland Donald Tusk pada Selasa.

“Berhadapan dengan perang dan aspirasi imperialisme Rusia yang semakin meningkat, negara-negara yang membentuk NATO mesti bertindak berani dan tanpa kompromi,” kata Duda dalam ucapan malam Isnin kepada negaranya.

Seruannya datang ketika Poland menandakan ulang tahun ke-25 penyertaannya ke NATO, bersama-sama Republik Czech dan Hungary, pada 12 Mac 1999.

“Poland bangga menjadi sebahagian daripadanya selama 25 tahun,” katanya. “Tidak ada jaminan keselamatan yang lebih baik daripada Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara.”

“Perang di Ukraine jelas menunjukkan bahawa Amerika Syarikat adalah dan harus kekal sebagai pemimpin dalam isu-isu keselamatan di Eropah dan dunia,” kata Duda dalam ucapannya kepada negaranya. “Walau bagaimanapun, negara-negara NATO yang lain juga perlu mengambil tanggungjawab yang lebih besar terhadap keselamatan seluruh pakatan dan memperkukuhkan tentera mereka dengan intensif dan moden.”

Ucapan Duda datang pada hari yang sama bendera Sweden dikibarkan di ibu pejabat NATO di Brussels untuk mengukuhkan kedudukannya sebagai anggota ke-32 pakatan trans-Atlantik itu. Finland menyertai NATO tahun lalu.

“Hari ini, NATO menghantar isyarat jelas dan kuat dengan menyambut Finland dan Sweden ke barisannya,” katanya. “Ini merupakan peristiwa bersejarah. Negara-negara yang sehingga kini mengekalkan status neutral selama bertahun-tahun kini menyertai pakatan. NATO dengan itu diperkukuhkan dengan ketara. Walau bagaimanapun, keputusan berani perlu dibuat.”

Anggota NATO bersetuju pada 2014 untuk meningkatkan belanja pertahanan kepada 2% KDNK selepas Rusia mengilhak Semenanjung Crimea Ukraine pada 2014, tetapi kebanyakan negara, termasuk Jerman, masih kurang mencapai piawaian itu.

Walau bagaimanapun, Poland kini menghabiskan 4% KDNKnya untuk pertahanan, menjadikannya anggota yang menghabiskan peratusan tertinggi dalam konteks ini ketika memodenkan tentera, manakala AS jauh melebihi 3%.

“Ambisi imperialisme dan revisi agresif Rusia mendorong Moscow ke arah konfrontasi terus dengan NATO, Barat dan akhirnya dengan seluruh dunia bebas,” kata Duda dalam rencana opini diterbitkan dalam The Washington Post.

Duda berkata bahawa menjadikan Amerika Syarikat dan Poland dalam kedudukan “mencontohi dan memberi inspirasi kepada yang lain.”

“Persekutuan Rusia telah beralih ekonominya ke mod peperangan. Ia memperuntukkan hampir 30 peratus belanjawan tahunannya untuk memperkukuhkan diri,” Duda berhujah dalam rencana akhbar. “Angka dan data lain yang keluar dari Rusia membimbangkan. Rejim Vladimir Putin membentuk ancaman terbesar kepada keamanan global sejak berakhirnya Perang Dingin.”

Menteri Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller mencadangkan panggilan Duda untuk meningkatkan sasaran belanja pertahanan negara-negara NATO mungkin, sekurang-kurangnya untuk sementara, terlalu berambisi.

“Saya fikir langkah pertama ialah mendapatkan setiap negara memenuhi ambang 2%, dan kita telah melihat peningkatan itu,” kata Miller. “Tetapi saya fikir itulah langkah pertama sebelum memulakan perbualan mengenai cadangan tambahan.”

Duda akan melawat Brussels untuk mesyuarat dengan Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg selepas lawatannya ke AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.