Presiden Perancis Macron akan merasmikan kampung Olimpik di kawasan terjejas yang ditukarkan untuk Sukan Paris

(SeaPRwire) –   Apabila Macron mengadakan majlis perasmian pada Khamis, beliau akan melihat kawasan yang dahulunya terbiar telah diubahsuai menjadi pusat antarabangsa untuk Sukan Olimpik Paris.

Kampung Olimpik terletak di pinggir bandar Saint-Denis, dikenali dalam dunia sukan sebagai rumah kepada Stade de France di mana pasukan bola sepak dan ragbi kebangsaan Perancis bermain. Tetapi kawasan itu sendiri adalah salah satu kawasan termiskin di Perancis, dan ia menyaksikan rusuhan tahun lepas selepas seorang pegawai polis membunuh remaja berketurunan Afrika Utara di pinggir bandar Paris yang lain.

Sukan Olimpik Paris pada 26 Julai hingga 11 Ogos dan Paralimpik pada 28 Ogos hingga 8 September mungkin dapat meningkatkan prospek dan meninggalkan warisan yang berkekalan – untuk penduduk tempatan dan alam sekitar.

Pembinaan kampung yang mesra alam ini telah mewujudkan hampir 2,000 peluang pekerjaan, dengan 1,136 pergi ke penduduk tempatan.

Ini akan menjadi lawatan pertama Macron ke tapak itu sejak Oktober 2021. Majlis perasmian Khamis ini melihat syarikat pembinaan tapak sukan Olimpik Paris, Solideo, menyerahkan kunci kampung kepada penganjur Sukan Paris.

Kampung ini menelan belanja kira-kira $2.2 bilion, kebanyakannya pelaburan oleh pemaju hartanah tetapi juga termasuk $700 juta dari dana awam.

Berikut adalah pandangan ringkas beberapa ciri penting kampung ini.

Lebih 14,000 atlet dan pegawai akan menginap di sini dan 9,000 untuk Paralimpik.

Sejumlah 45,000 kunci akan diserahkan pada 1 Mac dan atlet mula tiba pada 12 Julai.

Terdapat lima kawasan kediaman, setiap satu dinamakan sempena kawasan terkenal Paris: Abbesses, Bastille, Dauphine, Étoile, Fêtes.

Apartmen berbeza saiz tetapi mampu memuatkan maksimum lapan orang, dengan dua orang setiap bilik dan satu bilik air setiap empat orang.

Katil dibuat daripada kadbod tetapi mampu menanggung berat maksimum sekitar 550 paun.

Mereka direka untuk Sukan Tokyo, dan pengarah kampung Laurent Michaud menyatakan mereka akan dikitar semula selepas Sukan Paris untuk “memberi mereka kehidupan kedua.”

“Orang dalam kerusi roda sememangnya boleh memindahkan diri daripada kerusi roda ke katil dengan mudah,” kata Michaud kepada AP. “Perkara yang sama untuk kemudahan akses meja malam dan ketinggian soket elektrik, (yang) lebih tinggi daripada biasa.”

Sebagai bonus, atlet boleh menyimpan tilam boleh pusing: sisi biru untuk Olimpik, hijau untuk Paralimpik.

Bagaimana hendak memberi makan sebanyak itu atlet dari pelbagai tempat pada semua waktu?

Nah, dewan makan utama dibuka 24/7, boleh duduk 3,260 orang dan menyediakan 40,000 hidangan sehari.

Ketua tukang masak Charles Guilloy memanggilnya “menyambut dunia ke meja kami.”

Makanan Perancis dan Asia, serta makanan Caribbean dan Afrika turut disediakan, selain pilihan lain.

“Restoran adalah di mana jantung kampung berada,” kata Guilloy kepada AP. “Ia juga tempat yang sebenar untuk berkongsi, dan memasak adalah masa berkongsi.”

Terdapat lagi sebuah restoran lebih kecil terletak di Île-Saint-Denis, yang juga menampung atlet dan dihubungkan melalui jambatan.

Sejak pembinaan bermula sedikit lebih tiga tahun lalu, terdapat 28 kecederaan serius ke atas pekerja di seluruh tapak sukan Olimpik dengan tiada kematian, ketua operasi Solideo Yann Krysinski berkata.

“Tentu sahaja, itu terlalu banyak, tetapi itu jauh kurang daripada yang dijangka mengikut statistik bidang,” kata Krysinski kepada AP di tapak. “Kami bertemu dengan CEO semua syarikat pembinaan untuk memastikan mereka akan menyediakan keselamatan yang paling baik.”

Mengecilkan jejak karbon adalah matlamat dalam memilih menggunakan bahan dan sumber semula jadi.

“Kebanyakan bangunan mempunyai struktur atau lantai diperbuat daripada kayu,” kata Krysinski.

Air sejuk secara semulajadi daripada 70 meter dalam akan dialirkan dalam lantai bangunan untuk mengurangkan suhu di apartmen – paling digemari pada Ogos yang panas, dan terutamanya tanpa penghawa dingin disebabkan kebimbangan alam sekitar.

Selepas kedua-dua Sukan, 6,000 orang akan menggunakan apartmen dalam kawasan perumahan baru. Ia akan menampilkan dua sekolah, tembok anti-bunyi untuk menampan daripada lebuh raya sibuk, lorong basikal ke Paris, dan jambatan baru menyeberangi Sungai Seine.

Ruang pejabat juga akan digunakan oleh 6,000 pekerja.

Untuk membakar lebihan kalori daripada kantin besar, pusat kecergasan utama mempunyai lebih 350 mesin dan dua sauna, yang juga boleh membantu atlet mengawal berat badan.

Terdapat tujuh tapak latihan lain khusus untuk disiplin seperti angkat berat, pentatlon moden, pedang dan bola keranjang kerusi roda.

Terdapat juga hospital dan pusat anti-doping di tapak.

Untuk bergerak di kampung, tersedia 200 basikal serta pengantar elektrik.

Di pusat bertemu berbilang guna yang dipanggil Village Plaza, atlet boleh mendapat kopi, potong rambut, membeli runcit, menghantar surat, mengeluarkan wang tunai, atau menonton Sukan secara langsung di skrin raksasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.