Pihak berkuasa kesihatan Puerto Rico mengisytiharkan demam denggi sebagai kecemasan kesihatan awam, lebih 500 kes dilaporkan

(SeaPRwire) –   mengisytiharkan wabak sebagai bilangan kes demam denggi terus meningkat dengan mendadak di wilayah Amerika Syarikat.

Menurut Jabatan Kesihatan Puerto Rico, sekurang-kurangnya 549 kes telah dilaporkan setakat ini dan lebih 340 orang telah dimasukkan ke hospital.

“Setakat 21 Mac 2024, pengawasan epidemiologi penyakit telah menyaksikan peningkatan sebanyak 140% dalam kes-kes denggi untuk Puerto Rico berbanding tempoh yang sama tahun lalu,” kata jabatan itu dalam kenyataan yang diterjemahkan.

Dalam satu posting di X, Setiausaha Kesihatan Puerto Rico Carlos Mellado López berkata beliau telah memantau peningkatan kes tersebut

“Peningkatan kes-kes denggi memerlukan agar semua komponen masyarakat bergabung tenaga untuk mencegah penularan dan penyebaran virus ini, maka kami menyeru untuk pencegahan” tulis Mellado López dalam posting yang diterjemahkan.

mengeluarkan amaran perjalanan Tahap 1 kepada pelancong Amerika ketika mereka melakukan perjalanan di luar negara.

Jabatan itu menyatakan bahawa negara-negara berikut melaporkan peningkatan bilangan kes denggi:

CDC menyatakan bahawa kerana denggi disebarkan , semua pelancong ke kawasan berisiko perlu mencegah gigitan nyamuk dengan menggunakan racun serangga berdaftar EPA, memakai baju berlengan panjang dan seluar panjang apabila berada di luar, dan tidur di bilik berhawa dingin atau bilik berjendela kalis serangga atau di bawah kelambu berracun serangga.

Virus itu boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk, demam, muntah-muntah, ruam dan gejala-gejala lain.

Walaupun kebanyakan orang yang dijangkiti tidak mengalami gejala, kes-kes yang teruk boleh membawa maut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.