Pertubuhan Kesihatan Dunia berdiam diri atas penggunaan hospital Gaza oleh Hamas sebagai pusat pemerintahan pengganas

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Ketika tentera Israel terus beroperasi selama seminggu melawan ratusan pengganas yang bersembunyi di Hospital Al-Shifa, pusat perubatan terbesar di Gaza, agensi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang ditugaskan untuk mempromosikan dan melindungi akses kepada penjagaan kesihatan di seluruh dunia telah terus diam, enggan mengutuk penggunaan hospital oleh kumpulan pengganas Palestin secara sia-sia.

Permintaan berulang kali untuk komen daripada WHO oleh Digital telah diabaikan minggu ini, walaupun tentera pertahanan Israel terus mengambil tindakan terhadap pejuang dari Hamas dan Jihad Islam Palestin, kedua-dua organisasi pengganas yang disenaraikan oleh Amerika Syarikat, yang mengunci diri mereka di bilik bersalin dan bilik kecemasan hospital dan tempat lain di pusat kesihatan besar di Bandar Gaza.

“Hamas sendiri mengakui menggunakan hampir setiap hospital di Gaza, termasuk Hospital Al-Shifa,” kata Itamar Yaar, bekas timbalan ketua Majlis Keselamatan Negara Israel kepada Digital. “Maklumat ini telah berada di meja untuk waktu yang lama.”

Yaar, yang berkhidmat sebagai CEO Komander untuk Keselamatan Israel, sebuah pertubuhan 550 bekas pegawai keselamatan kanan, berkata Hamas secara khusus menggunakan hospital untuk aktiviti tentera mereka “kerana mereka percaya bahawa Israel tidak akan berani menghantar tentera mereka ke tapak-tapak ini.”

Pada awal perangnya menentang kumpulan pengganas yang disokong Iran, Israel menerima kritikan antarabangsa yang tajam kerana membenarkan tentera mereka memasuki Hospital Al-Shifa ketika mencari pengganas dan kubu bawah tanah yang digunakan oleh pejuang Hamas. Pada bulan November, Israel mendedahkan satu pusat kawalan dan komunikasi termasuk bilik di mana tentera berkata tebusan diculik dari Israel semasa serangan pengganasan besar-besaran pada 7 Oktober telah diadakan.

Pasukan tentera Israel kemudian menarik diri dari kawasan itu tetapi meninggalkan kampus perubatan, yang merangkumi beberapa klinik kesihatan dan pejabat, secara besar-besaran dapat berfungsi dan membenarkannya untuk menyediakan ribuan warga awam Gaza yang kekal di dalam zon perang walaupun Israel menyeru mereka untuk dievakuasi dari kawasan itu.

“Apabila IDF pertama kali memasuki tapak itu, maklumat yang mereka miliki tentang kemudahan adalah terhad. Tetapi selepas berada di sana selama beberapa minggu, mereka [mendapat] maklumat lebih lanjut,” kata Yaar, menambah Israel kemungkinan besar meninggalkan peralatan pengawasan yang memberi maklumat tentang kembalinya Hamas ke kawasan itu dan tentang penubuhannya sel sel pengganasan di dalam hospital.

“Hamas kembali ke dalam hospital kerana kebanyakan bangunan lain di sekitarnya telah musnah,” kata Yaar. Beliau menambah bahawa ia juga mungkin bahawa kakitangan perubatan di hospital, termasuk pengurusnya, mengetahui bahawa Hamas dan Jihad Islam Palestin beroperasi dari dalam bangunan.

“Ada orang yang akan berkata bahawa pengurus hospital tidak ada pilihan selain bekerjasama dengan Hamas, dan mereka benar,” kata Yaar. “Hamas menguasai Gaza dengan menggunakan keganasan terhadap rakyatnya sendiri. Jika pengurus hospital enggan membenarkan aktiviti Hamas di hospital, maka beliau akan diberhentikan, ditahan atau lebih buruk.”

Yaar juga berkata WHO kemungkinan besar mengetahui aktiviti di dalam pusat perubatan.

“Saya boleh memahami mengapa Pertubuhan Kesihatan Sedunia kekal diam. Mereka malu kerana tiada keraguan bahawa orang mereka di tanah Gaza mengetahui apa yang berlaku di sana,” katanya. “Mungkin mereka tidak mengetahui semua butiran, tetapi mereka tahu bahawa Hamas menggunakan hospital.”

Yaar berkata sekarang maklumat tentang penggunaan hospital oleh Hamas tidak dapat dinafikan, WHO kemungkinan besar akan mendakwa mereka tidak mempunyai sebarang maklumat.

“Mereka tidak mengabaikannya kerana mereka anti-Israel. Mereka mengabaikannya kerana mereka berfikir itu adalah cara terbaik untuk mempertahankan orang tempatan di tanah,” katanya. “Tetapi, dengan berbuat demikian, mereka membantu Hamas untuk mempunyai lebih banyak kawalan ke atas rakyat Palestin.”

Walaupun jurucakap untuk Tedros Adhanom Ghebreyesus, pengarah jeneral Pertubuhan Kesihatan Sedunia, mengabaikan beberapa permintaan Digital untuk komen tentang hubungan organisasi mereka dengan Hamas, Tedros membantah dakwaan organisasi mereka bekerja dengan kumpulan pengganas pada Januari.

“WHO membantah tuduhan Israel di mesyuarat lembaga eksekutif semalam bahawa WHO berada dalam “penyelewengan” dengan Hamas dan “menutup mata” terhadap penderitaan tebusan yang diadakan di Gaza. Dakwaan palsu seperti itu membahayakan dan boleh mengancam kakitangan kami yang berisiko nyawa untuk melayani yang rentan. Sebagai agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, WHO adalah tidak berpihak dan bekerja untuk kesihatan dan kesejahteraan semua orang,” beliau menweet.

Dalam temu bual dengan wartawan awal minggu ini, jurucakap tentera laut Israel Rear Admiral Daniel Hagari menyatakan tentera telah membunuh kira-kira 170 pengganas dan menangkap lebih daripada 500 semasa operasi intensif selama seminggu di hospital itu. Beliau juga menyatakan bahawa tentera telah menemui 11 juta shekel (AS $ 3 juta) yang disembunyikan di pejabat hospital dan jumlah senjata dan peluru yang besar.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi keselamatan dalaman Israel, Shin Bet, bersama-sama dengan IDF, mereka menyatakan bahawa di kalangan pengganas yang ditangkap adalah operatif teratas dari Jihad Islam Palestin dan Hamas, Amr Asida, ketua unit Nablus dan Mahmoud Qawasmeh, perancang penculikan dan pembunuhan tiga remaja Israel pada tahun 2014.

“Cabang-cabang risikan kami mengawasi Hospital Al-Shifa kerana ia menjadi ibu pejabat pengganasan Hamas sekali lagi,” kata Hagari. “Kami membongkar struktur tentera Hamas di utara, tetapi beberapa sel pengganasan kekal di sana. Dan mereka semua kembali, seperti magnet, ke Al-Shifa.”

Beliau berkata mereka yang menyerah kalah – atau ditangkap oleh Israel – mengakui menggunakan hospital, dengan mengatakan bahawa bukan sahaja ia dianggap sebagai zon selamat, tetapi ia menarik kerana masih ada elektrik, air dan makanan. Hagari berkata masih ada beberapa pengganas yang berkubu di dalam hospital dan terlibat dalam pertempuran dengan pasukan tentera Israel.

Jurucakap itu juga menyatakan bahawa tiada pesakit atau kakitangan perubatan yang tercedera dalam operasi yang rumit itu. Dakwaan minggu lalu oleh seorang wanita Gaza bahawa askar Israel telah menganiaya dan memperkosa wanita Palestin semasa pertempuran itu ditolak sebagai palsu pada hujung minggu oleh , yang pertama kali melaporkan cerita itu.

Pasukan tentera Israel telah bertempur dengan kumpulan pengganas di hospital lain di Gaza, termasuk bulan lalu di Hospital Nasser di bahagian selatan Jalur Gaza. Pada bulan Disember, tebusan yang dibebaskan oleh Hamas semasa gencatan senjata sementara menceritakan bahawa mereka telah ditahan tawan di dalam salah satu hospital Gaza.

Tal Mimran, dari Pusat Penyelidikan Keselamatan Siber di Fakulti Undang-undang Universiti Ibrani Jerusalem, memberitahu Digital bahawa di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa, hospital seharusnya diberikan perlindungan khas semasa masa perang. Walau bagaimanapun, beliau berkata, untuk setiap peraturan, terdapat juga pengecualian. Satu pengecualian adalah jika hospital digunakan “untuk mempromosikan keuntungan tentera terhadap lawan anda.”

“Hamas telah menggunakan hospital bukan sahaja untuk tujuan pertahanan dan serangan, tetapi juga untuk tujuan pemerintahan dan kawalan,” kata Mimran, menambah penggunaan hospital untuk tujuan tentera adalah sebahagian daripada “modus operandi” Hamas.

Bertempur di dan sekitar hospital Gaza telah menjadi unsur penting dalam peperangan lima bulan Hamas-Israel.

“Ini kali pertama Israel beroperasi dengan skala dan kepentingan yang begitu besar di dalam hospital di Gaza. Ia pasti berbeza dari pusingan atau konflik sebelumnya,” kata Mimran, menambah bahawa IDF cuba beroperasi dengan cara yang menghormati.

Dalam pusingan pertama bertempur di , beliau berkata, pasukan tentera Israel mengambil masa mereka untuk memasuki kawasan hospital, dan apabila mereka melakukannya, mereka membantu mengeluarkan pesakit dan membawa peralatan perubatan. Mereka juga membina hospital medan berhampiran, katanya.

“Kali ini, ia adalah misi kejutan,” kata Mirmran tentang operasi tentera selama seminggu. “Ada kurang penduduk awam dan pesakit di sana tetapi bilangan operatif yang besar. Saya tidak mendengar kerosakan sampingan yang besar. Tiada kecederaan kepada kakitangan perubatan atau pesakit. Jadi, saya fikir operasi ini akan memenuhi keperluan atau kriteria undang-undang kemanusiaan antarabangsa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.