Perlawanan Liga Juara-Juara akan diteruskan meskipun terdapat ancaman pengganas dari Negara Islam

(SeaPRwire) –   NYON, Switzerland (AP) — Pertandingan Liga Juara-Juara minggu ini akan berjalan seperti biasa walaupun terdapat ancaman keganasan oleh Islamic State, kata badan pengawal bola sepak Eropah pada Selasa.

Beberapa poster yang diedarkan di media sosial mendakwa datang dari Yayasan Al-Azaim — saluran media ISIS-K — memanggil untuk serangan di empat stadium yang menjadi tuan rumah perlawanan minggu ini. Associated Press tidak dapat mengesahkan kesahihan pos-pos tersebut.

“UEFA sedar akan ancaman keganasan yang dibuat terhadap perlawanan suku akhir Liga Juara-Juara minggu ini dan berhubung rapat dengan pihak berkuasa di tempat-tempat berkenaan,” kata UEFA dalam kenyataan. “Semua perlawanan dirancang untuk berjalan seperti biasa dengan pengaturan keselamatan yang sesuai di tempat.”

Terdapat dua perlawanan yang dijadualkan diadakan di Madrid. Manchester City menjamu Real Madrid pada Selasa dan Atletico Madrid menyambut Borussia Dortmund pada Rabu.

Arsenal bertemu Bayern Munich di London pada Selasa dan Paris Saint-Germain menjadi tuan rumah kepada Barcelona hari seterusnya.

“Saya mahu meyakinkan orang ramai bahawa kami mempunyai rancangan polis yang kukuh untuk perlawanan malam ini (di London) dan kami terus bekerja rapat bersama pasukan keselamatan kelab untuk memastikan perlawanan berjalan dengan aman,” kata timbalan ketua komisioner polis Ade Adelekan.

menyatakan polis telah meningkatkan keselamatan secara ketara di sekitar Parc des Princes di Paris.

“Kami telah melihat, antara lain, kenyataan daripada Negara Islam, yang menyerang terutamanya stadium. Ini bukanlah sesuatu yang baru,” kata Darmanin. “Pagi ini kami meminta pengarah umum keselamatan dalaman untuk berkongsi maklumat yang kami miliki dengan perkhidmatan keselamatan negara-negara lain yang menjadi tuan rumah suku akhir.”

Negara Islam mengaku bertanggungjawab atas serangan di dewan konsert Crocus Hall di luar Moscow pada 22 Mac yang mengorbankan 144 nyawa.

Perlawanan pulangan di Liga Juara-Juara dijadualkan minggu hadapan.

Pemain pertahanan PSG Danilo berkata beliau dan rakan sepasukannya “perlu memfokuskan diri pada bola sepak,” tetapi jurulatih Luis Enrique berkata ancaman itu membimbangkan.

“Siapa yang tidak bimbang dengan itu. Tentu kami bimbang,” kata jurulatih PSG. “Kami harap ini hanyalah ancaman dan tiada apa-apa yang akan berlaku.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.