Pentagon belum memutuskan bagaimana hendak meneruskan penghantaran bom yang ditangguhkan ke Israel atas bantahan terhadap operasi Rafah

(SeaPRwire) –   Sebuah penghantaran dua jenis bom ketepatan tinggi masih dalam keadaan tergantung selepas ditangguhkan oleh AS bagi menentang operasi pasukan Israel di Rafah.

Penghantaran itu mengandungi 1,800 bom 2,000 paun, dan 1,700 bom 500 paun pentadbiran Biden telah menyatakan boleh digunakan di Rafah.

Mejar Jeneral Patrick Ryder mengesahkan penghantaran bom itu ditangguhkan, walaupun masa depan penghantaran itu masih belum ditentukan.

“Kami belum membuat penentuan muktamad bagaimana hendak meneruskan penghantaran ini,” kata Ryder.

Seorang pegawai AS berkata dalam kenyataan kepada Digital pada Rabu bahawa pendirian AS adalah Israel tidak seharusnya melancarkan operasi darat besar-besaran di Rafah, di mana lebih satu juta orang kini berlindung.

“Kami telah menjalinkan perbincangan dalam format Kumpulan Perundingan Strategik kami dengan Israel tentang bagaimana mereka akan memenuhi keperluan kemanusiaan orang awam di Rafah, dan bagaimana untuk bertindak terhadap Hamas di sana berbeza daripada di tempat lain di Gaza,” kata pegawai itu terus.

“Perbincangan itu masih berjalan dan belum sepenuhnya menangani kebimbangan kami. Apabila pemimpin Israel kelihatan menghampiri titik keputusan tentang operasi sedemikian, kami mula menyemak semula cadangan pemindahan senjata tertentu ke Israel yang mungkin digunakan di Rafah. Ini bermula pada April.”

Berikutan kajian ini, AS memutuskan minggu lepas untuk menangguhkan penghantaran bom, menurut pegawai itu, yang berkata pentadbiran memberi tumpuan khusus kepada penggunaan akhir bom 2,000 paun dan “impak mereka yang boleh berlaku di kawasan bandar yang padat seperti yang dilihat di bahagian lain Gaza.”

Pegawai itu juga menekankan bahawa penghantaran ini tidak mempunyai apa-apa kena mengena dengan peruntukan tambahan Israel yang diluluskan bulan lepas.

Kenyataan dari pegawai AS itu datang selepas dua pegawai Israel memberitahu Axios bahawa peluru buatan AS ke Israel ditangguhkan minggu lepas buat kali pertama sejak serangan Hamas terhadap negara Yahudi itu.

Pada Selasa, Angkatan Pertahanan Israel mengumumkan ia telah mendapat kawalan operasi di sebelah Rafah di Jalur Gaza selepas tentera mula “operasi lawan keganasan tepat” di timur Rafah bertujuan membunuh pengganas Hamas dan menghancurkan “infrastruktur pengganas Hamas dalam kawasan tertentu timur Rafah.”

Landon Mion dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.