Penduduk Gaza melaporkan kakitangan UNRWA mencuri dan menjual bantuan: pengawas

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan pengawas memberi amaran, mengatakan penduduk Gaza melaporkan bahawa pekerja Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA) didakwa mencuri dan menjual bantuan kemanusiaan.

UN Watch, sebuah pertubuhan bukan kerajaan berpangkalan di Geneva, Switzerland, pada hari Rabu menyebut laporan berbilang yang diterbitkan oleh orang Palestin dalam saluran chat berkaitan UNRWA mendakwa bahawa staf UNRWA mencuri bantuan dan menjualnya untuk keuntungan, sementara mereka yang melaporkannya menghadapi balasan.

Amid “pencurian yang meresahkan,” kumpulan pengawas juga mendakwa bahawa Pesuruhjaya Agung UNRWA Philipe Lazzarini “menutup mata” terhadap masalah serius dalam pengurusan pengedaran bantuan oleh agensi itu. Lazzarini pula baru-baru ini menyeru negara-negara meningkatkan bantuan tunai langsung kepada penduduk Gaza kerana walaupun “terdapat lebih makanan tersedia… ia masih tidak bermakna bahawa makanan itu boleh diakses.”

Saluran chat – yang kumpulan pengawas menyatakan juga dipenuhi dengan ucapan kebencian Yahudi dan pos yang merayakan – dikendalikan oleh bekas pekerja UNRWA, Haitham al-Sayyed, menurut UN Watch. Kumpulan pengawas menyatakan bahawa Al-Sayyed dibuang kerja daripada UNRWA pada tahun 2016 selepas beliau secara terbuka mendedahkan agensi itu menyembunyikan peta UNRWA yang menafikan kewujudan Israel semasa ketua U.N. Ban Ki-moon mengadakan sidang media di sekolah yang dibiayai agensi itu.

“Walaupun Haitham al-Sayyed dikatakan dipecat daripada UNRWA, beliau masih dianggap oleh kebanyakan dalam saluran obrolan sebagai tokoh penting dalam organisasi yang mempunyai pengaruh dengan pentadbiran kanan,” kata UN Watch. Kumpulan pengawas berkata beberapa staf UNRWA, “tertekan oleh ketidakbertindakan dan bahkan komplisiti staf kanan dalam pencurian ini,” telah berkongsi dengan al-Sayyed “dengan harapan beliau boleh membuat pengurus kanan UNRWA mendengar.”

Pada 6 Januari, al-Sayyed memaparkan mesej yang dihantar kepadanya oleh pekerja UNRWA bekerja di pusat kecemasan di Gaza, membantah dalam bahasa Arab bahawa “orang yang terpaksa dipindahkan di pusat perlindungan luar tidak mendapat hak mereka kepada makanan dan bantuan bukan makanan, tetapi sebaliknya ia diedarkan pada waktu malam dan dijual di hadapan mata kami.” Pekerja itu berkata sekitar 150 beg pampers diedarkan pada waktu malam kepada mereka di dalam sekolah.

Pekerja itu juga berkata sekolah kekal tanpa elektrik selama lebih sebulan selepas seseorang mencuri minyak diesel dari pusat perlindungan, tetapi kemudian “pencuri itu dikesan, dan pengetua dimaklumkan, tetapi sehingga hari ini beliau masih bekerja bersama kami.” Pesanan itu juga menyatakan “jurutera muda dengan moral yang tinggi” sebelum ini bertanggungjawab terhadap sekolah, tetapi apabila beliau mencegah “pentadbiran malam” mencuri dari stor selepas gelap, “beliau secara sewenang-wenangnya dipindahkan atas tuduhan penyelewengan.”

Pekerja UNRWA itu melaporkan bahawa seorang guru wanita yang diberi tanggungjawab terhadap pentadbiran pagi “tidak mengambil langkah untuk menghentikan jenayah ini sehingga kami menjadi curiga bahawa beliau terlibat dengan mereka, dan sayangnya, petang ini, pengurus mempunyai tangan dan sokongan dalam operasi, jadi sangat mudah baginya untuk memindahkan siapa sahaja yang dikehendaki atas tuduhan penyelewengan.”

Menurut skrin capaian Telegram yang diterbitkan oleh UN Watch, seorang ahli kumpulan saluran, Dr. Izzat Shatat, menulis bahawa “pengarah gudang sekolah datang kini dengan 50 kotak makanan yang diedarkan di sekolah-sekolah UNRWA dan menjualnya kepada pedagang untuk 350 syiling setiap kotak, bersamaan $100.”

“Bagaimana beliau boleh mengeluarkan jumlah kotak sebanyak ini? Di mana pentadbiran tentang ini?” tanya Shatat.

Seorang pekerja UNRWA yang lain, Mohammed Musa al-Sawalhi, menceritakan dalam saluran obrolan pada 20 Februari bagaimana beliau menyaksikan sesetengah orang mencuri bantuan dan mendengar yang lain menyimpan bantuan di rumah mereka. Beliau mendakwa, “80% pekerja di pusat perlindungan tidak mempunyai moral atau maruah,” dan berkata ahli keluarga seorang pengarah ditangkap dalam video mencuri bantuan.

“Bilamana pengetua pusat UNRWA di sekolah-sekolah, terutamanya Sekolah Menengah Perempuan Rafah B, akan berhenti mencuri makanan dan keperluan orang yang dipindahkan?” tulis ahli kumpulan yang lain pada 1 Mac.

UN Watch menyatakan butiran bagaimana, pada 22 Mac, “perdebatan yang panas meletus dalam saluran obrolan di mana beberapa pekerja UNRWA menuduh pekerja UNRWA yang lain tidak memberi mereka akses ke almari ubat.”

Satu ahli berkomentar, “Dari peperangan terdahulu, saya mengenali beberapa pekerja secara peribadi, dan saya mempercayai mereka menjadi orang yang baik, tetapi jiwa mereka jahat. Sesetengah daripada mereka mencuri setiap hari seolah-olah ia merupakan hadiah. Peperangan ini mendedahkan banyak perkara dan sebahagian daripadanya didokumenkan dengan gambar, video, dan rakaman audio.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.