Pemimpin dalam penciptaan kubur bumi di Artik yang melindungi jutaan biji benih memenangi Hadiah Makanan Sedunia

(SeaPRwire) –   Dua orang lelaki yang penting dalam “idea paling gila yang pernah ada” untuk mencipta sebuah vault benih global yang direka untuk melindungi kepelbagaian pertanian dunia akan dihormati sebagai pemenang Hadiah Makanan Sedunia 2024, pihak berkuasa mengumumkan Khamis di Washington.

Cary Fowler, duta khas Amerika Syarikat untuk Keselamatan Makanan Global, dan Geoffrey Hawtin, ahli sains pertanian dari United Kingdom dan ahli lembaga eksekutif di Global Crop Diversity Trust, akan dianugerahkan hadiah tahunan ini pada musim gugur, di mana yayasan hadiah makanan berpusat.

Pemenang hadiah itu dinamakan di Jabatan Negara, di mana Setiausaha Negara Antony Blinken memuji kedua-dua lelaki itu untuk “kerja penting mereka dalam meningkatkan kepelbagaian tanaman global dan mengekalkan lebih daripada 6,000 varieti tanaman dan tumbuhan yang penting secara budaya, yang telah memberi kesan secara langsung dalam menangani kelaparan di seluruh dunia.”

Fowler dan Hawtin adalah pemimpin usaha bermula pada tahun 2004 untuk membina simpanan sandaran benih seluruh dunia di tempat yang boleh selamat daripada kekacauan politik dan perubahan alam sekitar. Lokasi telah dipilih di sebuah pulau Norway di Lingkaran Artik di mana suhu boleh memastikan benih boleh disimpan selamat di kemudahan yang dibina ke dalam gunung.

Svalbard Global Seed Vault dibuka pada tahun 2008 dan kini menyimpan 1.25 juta sampel benih dari hampir setiap negara di dunia.

Fowler, yang mula-mula mencadangkan menubuhkan simpanan benih di Norway, berkata idea asalnya pada mulanya dihadapi dengan kekeliruan oleh pemimpin bank benih di sesetengah negara.

“Bagi kebanyakan orang hari ini, ia kedengaran seperti sesuatu yang wajar untuk dilakukan. Ia merupakan sumber semula jadi yang bernilai dan anda mahu menawarkan perlindungan yang kukuh untuknya,” katanya dalam temu bual dari Arab Saudi.

“Lima belas tahun yang lalu, menghantar banyak benih ke tempat yang paling dekat dengan Kutub Utara yang boleh anda terbang masuk, meletakkannya di dalam gunung – itu adalah idea paling gila yang pernah ada.”

Ratusan bank benih lebih kecil telah wujud di negara-negara lain selama berdekad-dekad, tetapi Fowler berkata beliau dimotivasikan oleh kebimbangan bahawa perubahan iklim akan melemparkan pertanian ke dalam kekeliruan, menjadikan bekalan benih yang melimpah lebih penting.

Hawtin berkata bahawa terdapat banyak ancaman tanaman sedia ada, seperti serangga, penyakit dan degradasi tanah, tetapi itu meningkatkan keperluan untuk simpanan benih yang selamat, sandaran. Sebahagiannya kerana perubahan iklim mempunyai potensi untuk membuat masalah awal yang lebih buruk.

“Anda akhirnya mendapat spektrum baru kutu dan penyakit di bawah rejim iklim yang berbeza,” kata Hawtin dalam temu bual dari barat daya England. “Perubahan iklim meletakkan banyak masalah tambahan pada apa yang sentiasa menjadi masalah yang signifikan.”

Fowler dan Hawtin berkata mereka berharap pemilihan mereka sebagai pemenang Hadiah Makanan Sedunia akan membolehkan mereka mendorong untuk ratusan juta dolar tambahan pembiayaan wakaf bank benih di seluruh dunia. Mengekalkan operasi ini agak murah, terutamanya apabila mempertimbangkan betapa pentingnya untuk memastikan bekalan makanan yang melimpah, tetapi keperluan pembiayaan berterusan selamanya.

“Ini benar-benar peluang untuk menyebarkan mesej itu dan berkata, lihatlah, jumlah wang yang agak kecil ini adalah polisi insurans kita, polisi insurans kita bahawa kita akan dapat menyara dunia dalam 50 tahun,” kata Hawtin.

The World Food Prize diasaskan oleh Norman Borlaug, yang menerima Hadiah Keamanan Nobel pada tahun 1970 atas sumbangannya dalam Revolusi Hijau, yang meningkatkan hasil tanaman secara dramatik dan mengurangkan ancaman kelaparan di banyak negara. Hadiah makanan akan dianugerahkan pada Dialog Antarabangsa Norman E. Borlaug tahunan, yang diadakan pada 29-31 Oktober di Des Moines.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.