Pegawai polis London menimbulkan kemarahan selepas mencadangkan swastika perlu ‘diambil kira dalam konteks’ kepada wanita Yahudi

(SeaPRwire) –   Video seorang pegawai polis di London mempunyai perbualan panas dengan seorang wanita mengenai keserangan lambang telah tersebar meluas di media sosial.

video diambil pada Sabtu semasa perhimpunan pro-Palestin yang besar yang dianalisa oleh Polis Metropolitan. Dalam video, seorang wanita yang kelihatan tertekan berhadapan dengan pegawai itu mengenai peserta anti-Israel yang didakwa mempamerkan swastika.

Pegawai itu tidak kelihatan bersetuju bahawa swastika ialah lambang yang mengancam ketenteraman awam. Beliau merujuk kepada Akta Ketenteraman Awam 2023, yang menurut beliau menyenaraikan dan mengehadkan apa yang ditangani polis dalam perhimpunan.

“Dalam konteks apa swastika tidak mengganggu ketenteraman awam?” wanita itu berhujah. Beliau mengulangi soalan itu berulang kali.

“Saya tidak berkata apa-apa mengenainya, sama ada ia atau tidak,” jawab beliau. “Semua perlu diambil kira konteksnya, bukan?”

“Ya, tetapi ia konteks perarakan benci,” wanita lain menyertai, sementara wanita pertama membalas, “Mengapa swastika perlu konteks?”

“Mengapa swastika tidak segera antisemitisme?” wanita itu menambah. “Mengapa ia memerlukan konteks? Ini bukan tentang Israel. Dalam konteks apa swastika tidak antisemitik dan mengganggu ketenteraman awam?”

“Saya tidak mempunyai pengetahuan mendalam tentang tanda dan lambang,” kata pegawai itu. “Saya tahu swastika digunakan oleh Parti Nazi semasa penubuhannya dan tempoh berkuasanya di Jerman.”

Dua orang itu terus berhujah sebelum pegawai itu mengakui beberapa lambang menimbulkan “kegelisahan besar”.

“Sekarang, jika anda datang kepada saya dan anda merasa kegelisahan besar dan tertekan tentang lambang yang sedang…,” katanya sebelum terganggu.

“Saya sangat tertekan. Saya sangat gelisah,” jawab wanita itu.

Pada X, Polis Metropolitan mengeluarkan kenyataan tentang insiden itu yang menunjukkan video itu telah diambil konteks.

“Video itu hanyalah petikan pendek daripada perbualan 10 minit dengan pegawai itu,” baca respon itu. “Semasa perbualan penuh, pegawai itu menubuhkan bahawa orang yang membuat wanita itu bimbang telah ditangkap kerana kesalahan ketenteraman awam berkaitan dengan papan tanda.”

“Pegawai itu kemudiannya menawarkan untuk mengatur pegawai lain hadir dan mengiringi wanita itu untuk mengenal pasti mana-mana orang lain yang membuatnya bimbang di kalangan penunjuk perasaan, tetapi selepas berpaling untuk bercakap dengan penyelia, beliau kemudian sayangnya pergi.”

Selepas video itu dimuat naik, pengguna media sosial mengkritik jawapan pegawai polis kepada hujah wanita itu.

“Pegawai itu layak menjadi presiden universiti Ivy League,” ejek salah seorang pengguna X.

“Pasukan polis kita telah mencapai tahap baru yang rendah,” tulis seorang pengulas British.

“Dan datuk sahnya mungkin mengorbankan nyawa melawan Nazi dalam Perang Dunia Kedua. Betapa malunya,” spekulasikan yang lain.

Digital menghubungi untuk maklumat tambahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.