Pegawai Kanan Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat ke Montenegro untuk menyokong tawaran EU

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat melawat Montenegro Isnin untuk menawarkan sokongan kepada negara Balkan kecil itu yang sedang berusaha untuk menyertai EU.

Semasa sidang akhbar di ibu negara Podgorica, Timbalan Setiausaha Kerja Sama Keselamatan dan Pertahanan Gabriel Escobar berkata Montenegro sepatutnya menjadi yang seterusnya untuk menyertai blok 27 negara itu.

“Tidak ada keraguan sama sekali dalam fikiran kami… (tujuan strategik) negara ini ialah untuk menjadi ahli penuh EU,” kata Escobar selepas perbincangan dengan .

Enam negara dari rantau Balkan Barat – Albania, Bosnia, Serbia, Kosovo, Montenegro dan Macedonia Utara – berada pada peringkat yang berbeza dalam proses penyertaan EU berikutan tempoh peperangan dan krisis pada tahun 1990-an.

Escobar berkata pengembangan EU telah menjadi realiti berikutan serangan Rusia ke atas Ukraine pada 2022 yang menyebabkan pegawai-pegawai AS dan EU lebih berminat untuk menarik enam negara itu jauh dari pengaruh Kremlin.

“Ia sangat penting sekarang,” katanya, “kita perlu pastikan Montenegro kekal sebagai calon seterusnya dan ahli seterusnya Kesatuan Eropah.”

Pada 2017, Montenegro menyertai NATO dan sejak itu telah mengusahakan keahlian EU. Spajic, yang memegang jawatan sejak tahun lalu, telah menjanjikan untuk memulihkan usaha penyertaan EU selepas bertahun-tahun kebuntuan politik.

Negara itu sangat berpecah antara kuasa pro-Barat dan mereka yang menyokong hubungan lebih rapat dengan jiran Serbia dan Rusia. Kekusutan itu telah menghalang kemajuan dalam proses pembaharuan yang diminta EU untuk menyertai blok itu.

“Argument saya kepada Kesatuan Eropah ialah jika anda telah melihat bagaimana Montenegro telah bersikap di dalam NATO, yang telah sangat positif, anda boleh mengharapkan Montenegro menjadi ahli Kesatuan Eropah seterusnya,” kata Escobar.

Minggu lalu, Escobar melawat Kosovo dalam usaha terbaru AS untuk memulakan semula rundingan antara Pristina dan Belgrade untuk mendorong mereka untuk menormalisasikan hubungan, memudahkan jalan mereka untuk menyertai EU. Brussels telah memperingatkan kedua-dua negara bahawa ini mungkin menghalang peluang keahlian mereka.

Pegawai-pegawai Barat sedang berusaha untuk menyelesaikan pertikaian Balkan yang tinggal, dengan takut Rusia mungkin cuba untuk menimbulkan masalah di rantau yang tidak stabil itu dan mengalihkan sebahagian perhatian dari serangan penuh skala Moscow ke atas Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.