PBB mencari $430 juta untuk Zimbabwe yang terkena kemarau, mengatakan berjuta-juta orang memerlukan makanan dan air

(SeaPRwire) –   Kira-kira separuh daripada penduduk Zimbabwe yang memerlukan makanan dan air selepas negara itu mengalami kemarau terburuk dalam empat dekad, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Khamis ketika melancarkan permohonan bantuan sebanyak $430 juta untuk membantu mereka yang paling memerlukan.

Kira-kira 7.6 juta daripada 15 juta penduduk negara itu memerlukan bantuan “menyelamatkan nyawa dan menyokong kehidupan”, kata Pejabat PBB untuk Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan. Tetapi agensi itu meminta derma untuk membantu 3.1 juta orang di daerah yang paling terjejas untuk tahun akan datang, kata Edward Matthew Kallon, koordinator kemanusiaan PBB di Zimbabwe.

Kemarau yang disebabkan oleh fenomena El Nino sedang melanda kebanyakan kawasan selatan Afrika dan telah meninggalkan ramai orang dan haiwan dalam keperluan makanan dan air yang terdesak. Zimbabwe, sebuah negara yang bergantung kepada pertanian dan pernah mengeksport makanan, antara yang paling terjejas oleh kemarau.

Hasil jagung utama untuk musim 2023-24 dianggarkan kira-kira 700,000 tan, iaitu 70% lebih rendah daripada musim lepas. Zimbabwe memerlukan 2.2 juta tan setahun untuk memenuhi permintaan manusia dan haiwan ternakan, mengikut anggaran hasil tanaman kerajaan.

Permohonan bantuan PBB menyatakan bantuan akan merangkumi bantuan makanan, pemindahan wang tunai dan pembinaan sumur berkuasa solar untuk menyediakan air minuman untuk manusia dan haiwan ternakan yang lapar seperti lembu yang merupakan sumber utama makanan dan buruh.

El Nino, fenomena iklim semula jadi yang memanaskan bahagian tertentu Lautan Pasifik setiap dua hingga tujuh tahun, mempunyai kesan berbeza terhadap cuaca di seluruh dunia. Di Afrika Selatan, ia biasanya menyebabkan hujan di bawah purata, tetapi tahun ini menyaksikan kemarau terburuk dalam dekad.

Di Afrika Selatan ia mengakibatkan beberapa hari paling panas dalam dekad di beberapa kawasan dan banjir di tempat lain, memusnahkan mata pencarian masyarakat di rantau di mana kebanyakan orang bergantung kepada pertanian untuk terus hidup.

Lebih 60% penduduk Zimbabwe tinggal di kawasan luar bandar, menanam makanan yang mereka makan, dan kadang-kadang kelebihan kecil yang mereka jual untuk menampung perbelanjaan seperti yuran sekolah. Dengan penyertaan yang agak sedikit dalam ekonomi tunai, kebanyakan mereka tidak akan mampu membeli makanan walaupun ia tersedia di pasaran.

“Tindakan segera diperlukan untuk mengelakkan kehilangan nyawa dan mata pencarian dalam beberapa bulan akan datang,” baca sebahagian dokumen permohonan 45 muka surat itu.

Kanak-kanak bawah umur 5 tahun dan wanita hamil serta menyusukan lebih terdedah risiko, manakala ancaman keganasan bermotif jantina, penderaan seksual dan penyalahgunaan meningkat akibat kemarau, mengikut dokumen permohonan itu.

Di Zimbabwe yang berfahaman patriarki, kanak-kanak, terutamanya perempuan, sering diberi tugas berjalan jauh untuk mencari air, meningkatkan risiko keselamatan mereka. Hampir 2 juta kanak-kanak, lelaki dan perempuan, berisiko terpaksa berhenti sekolah disebabkan impak kemarau, menurut agensi PBB.

Kemarau juga boleh memperburuk wabak kolera dengan menyebabkan kebersihan yang tidak selamat seperti kurangnya pencucian tangan dan minum air dari sumur yang tercemar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.