Pastor Ukraine-Amerika menyertai pemimpin agama membimbing, menghidupkan semula paderi di garis hadapan

(SeaPRwire) –   Seorang pastor berketurunan Ukraine-Amerika sedang menyumbang untuk menyokong usaha bagi paderi garis hadapan menentang .

Andrew Moroz — seorang ketua jemaah di Gereja Masyarakat Injil di Lynchburg, Virginia — kini sedang , membantu paderi tentera untuk pulih dari trauma konflik.

“Saya hadir di mana saya diperlukan dan dijemput. Saya datang untuk mendengar dan mempelajari terlebih dahulu,” kata Moroz kepada Digital. “Jika saya boleh memodelkan iman yang ingin tahu dan rendah hati, serta berani — itulah yang saya mahu paderi ini bawa kepada askar yang mereka khidmat.”

Digital menghubungi Moroz untuk mempelajari lebih lanjut tentang pembentukan yang sangat baru-baru ini, bagaimana paderinya dan pemimpin agama beroperasi, dan cabaran yang mereka hadapi bersama pejuang biasa.

Paderi dalam konflik Ukraine dibahagikan kepada dua kumpulan — askar berkhidmat dan sukarelawan yang disokong oleh gereja atau keuskupan serantau.

Perkhidmatan Paderi Tentera adalah struktur yang sangat baru dalam angkatan bersenjata Ukraine, diperkenalkan pada 2022 melalui satu akta parlimen negara itu. Sebelum pengenalannya, satu-satunya sokongan rohani yang disediakan kepada askar adalah program bantuan yang dikendalikan .

Latihan untuk paderi dalam dan luar angkatan bersenjata adalah tidak teratur dan kekurangan piawaian. Ramai terpaksa belajar sendiri dan menyerap kemahiran rohani sewaktu berkhidmat.

Ukraine adalah negara yang sangat memeluk agama Kristian dengan majoriti yang kuat bermazhab Ortodoks Timur, diikuti oleh minoriti , dan minoriti Protestan yang lebih kecil lagi.

Sergii Dadsko — seorang paderi yang mula menjadi sukarelawan pada 2014 dengan bekerja dengan pelarian awam — kini memfokuskan usahanya kepada menyediakan khidmat kepada askar. Beliau pernah belajar di seminari sebelum serangan, tetapi mengakui kebanyakan latihan beliau diperoleh melalui khidmat perangnya.

Mykhailo Hryhoruk adalah ahli Olive Branch, sebuah pertubuhan menyelaraskan sokongan agama untuk tahun di seluruh Ukraine. Olive Branch telah memberikan Mykhailo peluang menghadiri kursus dan kelas seminari di Kyiv dan Ryvne.

Kedua-dua mereka bekerja sama, sering menyelaraskan bantuan untuk askar yang baru keluar dari pertempuran untuk mengisi bekalan atau disebabkan kecederaan. Paderi membantu askar mencari pancuran dan tempat berehat. Mereka melayani semua anggota tentera, tidak kira sama ada mereka memeluk agama atau tidak.

Di antara kerja logistik menjaga yang cedera dan letih, mereka mendapat masa untuk membaca Al-Kitab dan menjemput orang lain menyertai mereka.

Kerja ini sangat penting, kata Moroz, kerana masyarakat Ukraine terus menderita beban mental yang amat berat berhadapan dengan kematian besar-besaran.

“Di tengah trauma dan konflik, saya sendiri pernah mengalami individu yang menemui iman mereka dan mengungkapkannya secara aktif, dan individu yang mengalami krisis iman,” kata Moroz kepada Digital. “Saya katakan semakin lama perang ini berlarutan, semakin saya lihat kekecewaan dan pembengkakan hati. Saya dengar salah seorang sukarelawan berkata minggu ini, trauma akan menenggelamkan anda (pembengkakan) atau ia akan mengajar anda bagaimana berenang (melembutkan hati anda).”

Moroz, melalui program Pembaharuan beliau, adalah antara pemimpin agama asing yang memasuki Ukraine bagi menyokong mereka yang membantu askar.

“Saya baru sahaja menghabiskan tiga hari bersila di sebuah hartanah kem yang cantik (dan aman) di luar Kyiv. Kami mempunyai antara 80-100 paderi dan sukarelawan awam yang aktif berkhidmat selama dua tahun lepas (sesetengah lebih lama – sejak 2014),” kata Moroz. “Saya bawa empat pakar kesihatan mental bersama saya dan tiga paderi lain. Kami ada sesi penjagaan diri/penilaian diri berdasarkan penjagaan fizikal, emosi, dan rohani. Di luar sesi, tetamu menetapkan temu janji kaunseling dengan pakar terapi.”

Beliau meneruskan, “Dengan bantuan derma dari Amerika Syarikat, kami dapat membeli makanan yang sedap dan sihat, menggaji pakar urut, dan menyediakan pengalaman sauna. Ada juga masa doa untuk kesihatan peribadi dan negara Ukraine. Kami diberitahu ini adalah sesuatu yang sangat diperlukan di Ukraine dan tidak wujud secara meluas.”

Perang di Ukraine kini memasuki tahun keduanya. Angka tepat kematian tentera dan awam mustahil dihitung dengan tepat, tetapi dianggarkan berpuluh ribu bagi kedua-dua belah pihak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.