Pasangan Massachusetts, anak lelaki 1 tahun terperangkap di Gaza dengan bekalan makanan, air, bahan api dan sambungan yang sedikit: peguam

Sebuah keluarga dari Massachusetts terperangkap di Gaza selama berminggu-minggu di tengah peperangan berlangsung antara pasukan Israel dan pengganas Hamas, dan mereka kini tanpa sumber daya yang memadai – termasuk makanan, air, bahan bakar dan konektiviti – ketika terus mencari jalan pulang.

Abood Okal, Wafa Abuzayda dan anak mereka yang berusia 1 tahun, Yousef, sedang mengunjungi keluarga di Gaza ketika Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap Israel pada 7 Oktober. Keluarga itu, yang telah berada di kawasan sejak akhir September, pada asalnya merancang untuk kembali ke rumah mereka di Medway, Massachusetts, pada 13 Oktober.

Sammy Nabulsi, kawan dan peguam untuk keluarga itu, berbual dengan Digital tentang situasi mereka di atas tanah di Gaza, yang digambarkannya sebagai “sangat berbahaya dan genting”, menambah bahawa keadaan mereka terus memburuk setiap hari mereka kekal di kawasan itu.

“Kini, keluarga itu menetap di rumah keluarga tunggal dengan 40 orang lain yang mencari perlindungan,” kata Nabulsi. “Mereka terpaksa tidur di lantai, seperti yang telah mereka lakukan selama lebih daripada dua minggu. Keutamaan utama mereka adalah akses ke air. Beberapa kali dalam minggu lepas, mereka kehabisan air minum yang bersih. Mereka terpaksa minum air masin dari sumur yang mereka ada akses kepadanya.”

“Satu lagi kebimbangan kini di atas air itu ialah tidak ada akses kepada bahan api,” beliau teruskan. “Mereka bergantung kepada diesel untuk menarik dan mengepam air sumur, yang hanyalah air corak yang mereka ada di rumah ini, dan juga untuk menapisnya, yang mereka tidak dapat lakukan kerana mereka kehabisan bahan api dan tiada akses kepada bahan api apa pun. Jadi ada hari apabila mereka terpaksa minum air masin tidak disaring untuk kekal hidrat.”

Nabulsi berkata keluarga itu memberitahunya pada hujung minggu bahawa mereka kehabisan air minum sekali lagi dan kini sedang cuba menentukan bagaimana mereka akan mendapatkan akses kepada air minum bersih dalam beberapa hari akan datang. Mereka juga kehabisan minyak masak dan bahan api sepenuhnya.

Keluarga itu juga mempunyai bekalan makanan yang sangat terhad dan Nabulsi berkata beliau dimaklumkan pada pagi Ahad bahawa mereka menunggu dalam barisan selama enam jam untuk beberapa roti untuk dikongsi.

Tambahan pula, Yousef, yang menjalani hari lahirnya pada Disember, bergantung terutamanya kepada susu sebagai sumber nutrisi utama dan keluarga itu kehabisan susu beberapa hari lalu. Mereka gagal dalam usaha untuk mencari susu di Rafah, yang merupakan bandar mereka kini menetap, atau bandar berhampiran Khan Yunus.

Okal berkata dalam mesej audio kepada Nabulsi pada Sabtu bahawa terdapat tiga serangan udara dalam jarak 800 hingga 900 kaki dari rumah mereka berada.

“Terus ada serangan udara di bandar yang mereka menetap,” kata Nabulsi. “Dan diduga, ini merupakan bandar yang sama di mana ratusan warganegara Amerika yang ingin menyeberang ke Mesir kini berada. Jadi keluarga ini berada dalam keadaan yang sangat berbahaya pada masa ini.”

Sebanyak 9,700 orang telah terbunuh di kedua-dua belah peperangan sejak Hamas melancarkan serangan terbesarnya terhadap Negeri Yahudi dalam dekad yang lalu pada 7 Oktober, memicu tindakan balas dari pasukan Israel. Jumlah kematian di Israel termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 33 orang Amerika. Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas di Gaza menyatakan lebih 8,000 orang Palestin terbunuh di Gaza dan 110 di Tebing Barat.

Ribu-ribu lagi cedera, dan banyak lagi diambil tebusan oleh Hamas dan diperkosa, ditortur dan dibunuh.

Nabulsi juga bercakap tentang kesukaran keluarga itu dengan konektiviti pada hujung minggu selepas perkhidmatan selular dan internet dipotong untuk kebanyakan Gaza bermula pada Jumaat di tengah serangan udara berat Israel. Walaupun konektiviti tidak mudah sebelum ini kerana bergantung kepada bateri tenaga solar untuk telefon bimbit mereka, Nabulsi berkata beliau berjaya menghubungi keluarga itu tiga hingga lima kali sehari dari pagi hingga awal petang mengikut waktu tempatan.

Selepas komunikasi dipotong, Nabulsi hanya berjaya menghubungi keluarga itu kira-kira sekali sehari.

Perkhidmatan internet dan telefon mula pulih ke Gaza pada Ahad, dan pegawai Amerika Syarikat menyatakan mereka telah menekan Israel untuk memulihkan komunikasi ke kawasan itu.

Komunikasi keluarga itu terhad, tetapi mungkin, kerana mereka mempunyai telefon Amerika Syarikat dan terdapat padang di sebelah rumah mereka menetap membenarkan mereka mencari isyarat melalui infrastruktur telekomunikasi Israel jika mereka berjalan cukup jauh ke dalam padang. Tetapi, kata Nabulsi, berjalan ke dalam padang menjadi berbahaya kerana kebimbangan menjadi sasaran atau disalah anggap sebagai perisik untuk Hamas atau kumpulan lain di kawasan itu.

“Mereka telah didekati oleh orang yang mereka tinggal bersama dan jiran [meminta] mereka berhenti keluar ke padang dan membuat panggilan telefon dan cuba menghubungi orang di Amerika Syarikat,” kata Nabulsi.

Okal dan Abuzayda berasa “putus asa dan ditinggalkan” oleh kerajaan Amerika Syarikat, menurut Nabulsi, kerana mereka mengatakan mereka tidak menerima sebarang maklumat daripada Jabatan Negara atau Rumah Putih tentang pilihan keluaran atau jadual masa.

“Mereka telah melakukan segala yang diminta mereka lakukan,” kata Nabulsi.

Keluarga itu menghubungi pejabat kedutaan Amerika Syarikat di Kaherah, Mesir, dan Baitulmuqaddis, Israel, sehari-hari, mendaftar untuk setiap sistem amaran Jabatan Negara telah desak mereka mendaftar dan mereka berhubung dengan wakil terpilih mereka.

“[Keluarga itu] pergi ke Rafah apabila utara Gaza dievakuasi, dan mereka pergi ke Persimpangan Rafah pada setiap masa Jabatan Negara berkomunikasi peluang kepada mereka untuk berbuat demikian, dan pada setiap kali, mereka tidak menerima sebarang bantuan atau maklumat dari kerajaan Amerika Syarikat.,” jelas Nabulsi. “Mereka hanya berasa terlantar sepenuhnya, dan mereka tidak fikir Amerika Syarikat memberi tumpuan kepada usaha ini sama sekali.”

Nabulsi menekankan perbezaan bagaimana kerajaan Amerika Syarikat menangani pengevakuasian warganegara Amerika dari Israel berbanding warganegara Amerika terperangkap di Gaza apabila Jabatan Negara mengatur penerbangan carta dari Lapangan Terbang Antarabangsa Ben Gurion di Israel dan kapal layar carta untuk memindahkan warganegara Amerika dari keganasan berterusan.

“Ini merupakan frustrasi keduaku terbesar kepada hakikat tidak ada pilihan keluaran bagi mereka ialah betapa ketara perbandingannya antara apa yang telah dilakukan Amerika Syarikat untuk warganegara Amerika di Israel berbanding apa yang telah dilakukan Amerika Syarikat untuk warganegara Amerika di Gaza,” kata Nabulsi. “Bagiku, pada permulaan ini dan apa yang telah memotivasikan saya untuk terlibat, hanyalah bahawa seorang warganegara ialah seorang warganegara, ialah seorang warganegara. Tidak kira di sebelah mana dinding mereka berada. Mereka berhak kepada keselamatan dan keselamatan oleh kerajaan mereka sendiri.”

“Tiada pilihan keluaran atau rancangan atau jadual masa untuk mana-mana warganegara Amerika di Gaza,” beliau tambah. “Pemahaman kami pada masa ini hanyalah pilihan mereka untuk menyeberang di Persimpangan Rafah ke Mesir. Saya tidak diberitahu tentang sebarang pilihan lain Amerika Syarikat sedang melihat atau mempertimbangkan. Mereka kelihatan meletakkan semua telur mereka dalam bakul ini.”

Pentagon berkata pada Isnin bahawa Hamas menghalang ratusan warganegara Amerika terperangkap di Gaza daripada meninggalkan kawasan itu dan Jabatan Negara Amerika Syarikat juga memberitahu Digital bahawa Hamas, pada masa tertentu, menghalang orang daripada menghampiri Persimpangan Rafah. Nabulsi mendakwa kenyataan-kenyataan ini daripada kerajaan Amerika Syarikat berbeza daripada apa yang didengarnya dari tanah dan melalui komunikasi peribadinya dengan Jabatan Negara.

Jurucakap Jabatan Negara memberitahu Digital ia terus bekerja dengan gesa bersama Mesir, Israel dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk memudahkan keupayaan bagi warganegara Amerika Syarikat dan keluarga mereka untuk dengan selamat meninggalkan Gaza dan melalui Mesir ke destinasi akhir mereka. Jurucakap itu menyatakan tidak jelas berapa banyak warganegara Amerika terperangkap di Gaza kerana mereka tidak dikehendaki mendaftar perjalanan mereka ke negara asing dengan Jabatan Negara, yang lebih awal menganggarkan sebanyak 600 warganegara Amerika mungkin berada di kawasan itu.

Menurut jurucakap itu, alam keselamatan di Gaza berbeza daripada alam keselamatan di Israel, menjadikannya lebih sukar untuk memudahkan laluan selamat bagi warganegara Amerika terperangkap di Gaza. Jurucakap itu menekankan, bagaimanapun, bahawa komitmen Jabatan Negara untuk memberikan semua bantuan konsular yang mungkin kepada warganegara Amerika Syarikat tidak berbelah bagi, terlepas dari