Menteri Pertahanan Israel mengatakan Hamas tidak lagi berfungsi sebagai organisasi ketenteraan

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant berkata pada Selasa bahawa Hamas “tidak lagi berfungsi sebagai organisasi tentera di kebanyakan bahagian Jalur Gaza.”

Komentar Gallant datang semasa taklimat operasi sebelum Jawatankuasa Pertahanan dan Luar Negeri di Tel Aviv.

Gallant menyampaikan kemajuan Israel dalam mengurangkan Hamas di Jalur Gaza serta usaha berterusan untuk mengembalikan tebusan yang diambil semasa serangan ganas kumpulan militan itu pada 7 Oktober yang mengorbankan 1,200 nyawa.

“Hamas tidak lagi berfungsi sebagai organisasi tentera di kebanyakan bahagian Jalur Gaza. Panglimanya bersembunyi dalam terowong, ia telah kehilangan keupayaan perintah dan kawalan, rangkaian batalion di kebanyakan bahagian Jalur Gaza telah berhenti berfungsi dan maklumat yang diterima daripada soal siasat pengganas mengesahkan organisasi yang sedang runtuh,” kata Gallant.

Apa yang tinggal daripada kumpulan pengganas ialah Briged Rafah, dengan empat batalion – dan mereka juga akan ditangani segera, kata Gallant, menambah bahawa sumber perisikannya telah terjejas teruk.

Gallant berkata Israel sedang berperang di beberapa garis hadapan “secara serangan dan pertahanan.”

“Kami melihat bukti ini setiap hari, termasuk beberapa hari yang lalu,” kata Gallant, berucap kepada Jawatankuasa Hal Ehwal Pertahanan dan Luar Negeri Knesset Israel. “Kami beroperasi di mana-mana, setiap hari, untuk mencegah musuh kami menjadi lebih kuat dan untuk menunjukkan kepada sesiapa yang bertindak terhadap kami – di seluruh Timur Tengah – bahawa harga tindakan terhadap Israel akan menjadi tinggi.”

Komentar ini mengikuti serangan udara ke atas Konsulat Iran di ibu negara Syria, Damascus hari sebelumnya yang mengorbankan 12 orang, termasuk dua jeneral Iran dan ahli kumpulan militan Lebanon, Hezbollah.

Israel telah berulang kali menargetkan pegawai Iran di Syria dan Lubnan tetapi tidak mengesahkan serangan Isnin.

Sementara itu, serangan udara Israel dilaporkan membunuh tujuh pekerja World Central Kitchen di Gaza pada Selasa. Pertubuhan bukan keuntungan itu, termasuk World Central Kitchen, berkata mereka perlu menentukan sama ada pekerja mereka boleh memberi bantuan dengan selamat di rantau itu.

Hampir enam bulan ke dalam perang, serangan balas Israel di Gaza telah mengorbankan hampir 33,000 orang Palestin, mengikut angka daripada Kementerian Kesihatan Hamas – walaupun Israel mempersoalkan angka ini. Kementerian itu tidak membezakan antara awam dan pejuang yang terbunuh, walaupun ia mendakwa wanita dan kanak-kanak membentuk kira-kira dua pertiga daripada yang mati.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.