Menteri Luar Negeri Thailand meletak jawatan secara tiba-tiba disebabkan ketidakpuasan hati terhadap rombakan kabinet

(SeaPRwire) –   mengundurkan diri secara mendadak kerana tidak berpuas hati dengan rombakan Kabinet.

Perdana Menteri Srettha Thavisin pada Isnin mengesahkan laporan pengunduran diri Parnpree Bahiddha-Nugara, dengan berkata beliau menghormati keputusan itu, dan beliau sudah mula mencari pengganti.

Srettha berkata adalah biasa bagi sesetengah orang menjadi tidak puas hati dengan rombakan itu, dengan menambah beliau sudah hantar mesej kepada Parnpree, meminta maaf dan mengucapkan terima kasih kerana khidmatnya.

“Untuk khidmatnya yang telah berada dalam kepentingan yang baik bagi negara, saya percaya bahawa menteri baru akan terus usaha-usaha yang baik ini,” katanya, tetapi tidak menyatakan bila pengganti seterusnya akan mengambil alih jawatan itu.

Pada Ahad, kerajaan Srettha, yang mengambil alih kurang daripada setahun lalu, mengumumkan rombakan Kabinet pertamanya. Kemudian, tersebar dokumen didakwa surat pengunduran diri Parnpree, bertarikh Ahad, menunjukkan ketidakpuasannya kerana telah dikeluarkan daripada jawatan timbalan perdana menteri dan hanya kekal sebagai menteri luar negeri.

Menteri di Thailand dibenarkan memegang beberapa jawatan Kabinet, dan biasa bagi menteri kanan juga dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

Srettha berkata niat di sebalik Parnpree dikeluarkan daripada jawatan timbalan perdana menteri adalah untuk membenarkannya memberi tumpuan kepada peranan sebagai menteri luar negeri.

Dalam temubual dengan penyiar awam Thai PBS pada Ahad, Parnpree berkata surat itu sahih tetapi menafikan beliau tidak berpuas hati. Beliau berkata perdana menteri berkuasa untuk membuat keputusan ini, tetapi berkata ia “agak luar biasa” dan mendakwa akan menjadi lebih sukar baginya untuk bekerja sebagai menteri luar negeri sekiranya beliau tidak juga memegang gelaran timbalan perdana menteri.

Parnpree, yang dilantik pertama kali pada Ogos, terlibat dalam beberapa usaha diplomasi, termasuk lawatan ke Israel untuk merundingkan pembebasan pekerja Thailand yang ditahan oleh Hamas, dan inisiatif bantuan kemanusiaan pertama kepada jiran Thailand yang dilanda perang, Myanmar, di mana berjuta-juta orang telah dipaksa keluar rumah oleh keganasan yang menyusul rampasan kuasa tentera pada 2021.

Sebagai sebahagian daripada rombakan Kabinet, Perdana Menteri Srettha, bekas CEO pemaju hartanah terkemuka Thailand, kehilangan kerusi sebagai menteri kewangan. Beliau digantikan oleh Pichai Chunhavajira, yang sehingga baru-baru ini ialah pengerusi konglomerat tenaga Bangchak dan pengerusi Bursa Saham Thailand. Pichai juga dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.