Menghantar tentera Eropah ke Ukraine kekal sebagai pilihan, kata Presiden Perancis Emmanuel Macron

(SeaPRwire) –   belum menolak kemungkinan negara-negara anggota Kesatuan Eropah mengirim tentera ke Ukraine untuk menghalang serangan Rusia kerana perang memasuki tahun ketiga.

“Tiada konsensus pada peringkat ini … untuk menghantar tentera ke tanah,” kata Macron kepada wartawan. “Tiada sesuatu yang boleh diketepikan. Kami akan lakukan segala-galanya yang perlu supaya Rusia tidak menang.”

Macron membuat komen itu ketika kira-kira 20 pemimpin Eropah berkumpul di Paris pada Isnin untuk menunjukkan barisan hadapan bersatu terhadap Kremlin dan Vladimir Putin sambil memberikan sokongan kepada

Perdana Menteri Slovakia Robert Fico, yang menentang bantuan tentera kepada Ukraine, berkata beberapa negara NATO dan EU sedang mempertimbangkan menghantar askar secara bilateral, walaupun beliau memperingatkan ia boleh menyebabkan peningkatan ketegangan.

“Saya boleh mengesahkan terdapat negara-negara yang bersedia menghantar tentera mereka sendiri ke Ukraine, terdapat negara-negara yang berkata tidak pernah, di mana Slovakia termasuk, dan terdapat negara-negara yang berkata cadangan ini perlu dipertimbangkan,” katanya sebelum naik ke pesawatnya pulang, menurut Reuters.

Ia berlaku ketika Kremlin menegaskan bahawa ia akhirnya akan menang dalam perang berikutan penawanan bandar medan pertempuran utama Avdiivka di timur negara itu baru-baru ini, yang boleh membuka jalan untuk .

Sementara itu, Ukraine menghadapi kekurangan akut peluru dengan bantuan tentera AS tertangguh selama berbulan-bulan di Kongres.

Semasa perjumpaan Selasa, sekurang-kurangnya 15 negara bersetuju untuk membeli ratusan ribu pusingan peluru yang akan dihantar ke Ukraine.

Awal bulan ini, Kesatuan Eropah bersetuju untuk bantuan kepada Ukraine dan Macron berkata bahawa Eropah tidak seharusnya bergantung kepada AS untuk berjuang di Ukraine.

“Ramai orang yang berkata ‘Tidak pernah, tidak pernah’ hari ini adalah orang yang sama yang berkata ‘tidak kereta kebal, tidak pesawat, tidak peluru jarak jauh’ dua tahun lalu,” kata Macron.

“Marilah kita berbesar hati mengakui bahawa kita sering tertinggal enam hingga dua belas bulan. Inilah objektif perbincangan malam ini: segala-galanya adalah mungkin jika ia berguna untuk mencapai matlamat kita.”

Zelenskyy menyampaikan ucapan melalui sambungan video dan menekankan kemenangan Rusia akan mengancam keselamatan Eropah.

“Kita perlu pastikan Putin tidak boleh memusnahkan pencapaian kita dan tidak dapat memperluaskan agresifnya ke negara-negara lain.”

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.