Mahkamah Tertinggi PBB membuat keputusan awal mengenai kes genosid Israel yang dibawa oleh Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tertinggi sedang bersedia untuk membuat keputusan Jumaat mengenai permintaan Israel untuk menghentikan serangan tentera mereka di Gaza, apabila ia mengeluarkan keputusan awal dalam kes menuduh Israel melakukan genosid di enklaf pantai kecil itu.

Joan E. Donoghue, presiden Mahkamah Keadilan Antarabangsa, membuka sesi untuk membaca keputusan yang sangat dinanti yang dibuat oleh panel 17 hakim dalam kes yang menyentuh inti konflik yang paling tidak dapat diselesaikan salah satu di dunia.

Dalam keputusan itu, yang dijangka akan mengambil masa kira-kira satu jam untuk dibaca, Donoghue berkata mahkamah tidak akan membuang kes itu.

“Mahkamah sangat sedar tentang skala tragedi manusia yang sedang berlaku di rantau itu dan sangat prihatin tentang kehilangan nyawa dan penderitaan manusia yang berterusan,” katanya.

Keputusan Jumaat ini hanyalah sementara; ia mungkin mengambil bertahun-tahun untuk kes penuh yang dibawa oleh Afrika Selatan untuk dipertimbangkan. Israel menolak tuduhan genosid dan meminta mahkamah untuk membuang tuduhan itu.

Semasa kes itu berjalan di mahkamah, Afrika Selatan telah meminta hakim “dengan kecemasan yang sangat” untuk mengenakan langkah sementara yang dipanggil untuk melindungi orang Palestin di Gaza.

Di atas senarai Afrika Selatan adalah permintaan untuk mahkamah memerintahkan Israel “segera menggantung operasi tentera mereka di dan terhadap Gaza.” Ia juga meminta Israel mengambil “langkah-langkah munasabah” untuk mencegah genosid dan membenarkan akses untuk bantuan yang sangat diperlukan.

Dalam kenyataan pada Khamis, Perdana Menteri Palestin Mohammed Shtayyeh berkata beliau berharap keputusan itu “termasuk tindakan segera untuk menghentikan serangan dan genosid terhadap rakyat kami di Jalur Gaza… dan aliran bantuan bantuan segera untuk menyelamatkan orang lapar, cedera dan sakit dari ancaman kematian perlahan yang mengancam mereka.”

Jurucakap kerajaan Israel Eylon Levy berkata pada Khamis bahawa Israel mengharapkan mahkamah untuk membuang “tuduhan palsu dan tidak berasas” itu.

Israel sering memboikot tribunal antarabangsa dan siasatan PBB, dengan mengatakan mereka tidak adil dan berat sebelah. Tetapi kali ini, ia mengambil langkah jarang untuk menghantar pasukan undang-undang tingkat tinggi – tanda betapa seriusnya ia menganggap kes itu dan kemungkinan ketakutan bahawa sebarang perintah mahkamah untuk menghentikan operasi akan menjadi pukulan besar kepada kedudukan antarabangsa negara itu.

Seorang pegawai Israel berkata bahawa Perdana Menteri Benjamin Netanyahu bersidang dengan pegawai undang-undang, diplomatik dan keselamatan tinggi pada Khamis dalam menanti keputusan itu. Beliau berkata Israel yakin dalam kesnya tetapi membincangkan “semua skenario”. Pegawai itu berbicara atas syarat anonim kerana membincangkan mesyuarat sulit.

Israel melancarkan serangan udara dan darat besar-besaran terhadap Gaza selepas militan Hamas menyerbu melalui komuniti Israel pada 7 Oktober membunuh beberapa 1,200 orang, terutamanya orang awam, dan menculik lagi 250.

Serangan itu telah memusnahkan kawasan luas besar wilayah itu dan mengusir hampir 85% daripada 2.3 juta penduduknya dari rumah mereka.

Lebih daripada 26,000 orang Palestin telah terbunuh, kata Kementerian Kesihatan di enklaf Hamas yang dikendalikan pada Jumaat. Kementerian itu tidak membezakan antara pejuang dan orang awam dalam jumlah kematian mereka, tetapi telah mengatakan kira-kira dua pertiga daripada mereka yang terbunuh adalah wanita dan kanak-kanak.

Tentera Israel mendakwa sekurang-kurangnya 9,000 daripada mereka yang terbunuh dalam konflik hampir empat bulan itu adalah militan Hamas.

Pegawai PBB telah menyatakan kebimbangan bahawa lebih banyak lagi orang mungkin mati akibat penyakit, dengan sekurang-kurangnya suku penduduk menghadapi kelaparan.

Marieke de Hoon, profesor madya undang-undang antarabangsa di Universiti Amsterdam, berkata beliau fikir mahkamah tidak mungkin membuang kes itu Jumaat kerana ambang undang-undang yang perlu dilintasi pada peringkat awal ini lebih rendah daripada yang akan digunakan untuk membuat keputusan mengenai merit tuduhan itu.

“Piawaian… bukanlah, adakah berlaku genosid? Tetapi piawaian yang lebih rendah,” katanya. “Adakah munasabah bahawa terdapat risiko genosid yang akan memanggil tanggungjawab Israel untuk mencegah genosid?”

Tetapi De Hoon juga tidak mengharapkan mahkamah dunia memerintahkan penghentian operasi tentera Israel.

“Saya fikir bahawa mereka akan mengelak daripada secara rasmi meminta gencatan senjata penuh, kerana saya fikir mereka akan mendapati ia melebihi keupayaan mereka sekarang,” katanya dalam panggilan telefon.

Langkah sementara oleh mahkamah dunia secara sah mengikat, tetapi tidak jelas jika Israel akan mematuhi sebarang perintah.

Pegawai atasan Hamas Osama Hamdan, sementara itu, berkata kumpulannya akan mematuhi gencatan senjata jika diperintahkan dan akan bersedia untuk melepaskan tebusan yang dipegangnya jika Israel melepaskan tahanan Palestin.

Bagaimana Amerika Syarikat, sekutu teratas Israel, menangani sebarang perintah akan menjadi kunci, kerana ia memegang veto di Majlis Keselamatan PBB dan dengan demikian boleh menghalang langkah di sana yang bertujuan untuk memaksa pematuhan Israel.

Amerika Syarikat telah berkata Israel berhak mempertahankan diri, tetapi juga bercakap tentang keperluan negara itu untuk melindungi orang awam di Gaza dan membenarkan lebih bantuan masuk.

Kes genosid menyentuh identiti kebangsaan Israel, yang diasaskan sebagai negara Yahudi selepas pembunuhan besar-besaran 6 juta orang Yahudi oleh Nazi semasa Perang Dunia Kedua.

Identiti sendiri Afrika Selatan adalah kunci untuk membawa kes itu. Parti pemerintahnya, Kongres Kebangsaan Afrika, telah lama membandingkan dasar Israel di Gaza dan Tebing Barat dengan sejarahnya di bawah rezim minoriti putih apartheid, yang membatasi kebanyakan orang hitam ke “tanah air” sebelum berakhir pada 1994.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.