Mahkamah Iran menjatuhkan hukuman kepada dua wartawan wanita yang melaporkan kematian Mahsa Amini atas tuduhan bekerjasama dengan AS

Sebuah mahkamah Iran dilaporkan menjatuhkan hukuman penjara tujuh dan enam tahun ke atas dua wartawan wanita atas tuduhan bekerjasama dengan Amerika Syarikat lebih daripada setahun selepas mereka ditangkap ketika melaporkan kematian Mahsa Amini yang didakwa dibelasah sehingga mati oleh polis moral negara itu kerana memakai hijab dengan tidak betul, memicu protes besar-besaran.

Niloufar Hamedi, yang membocorkan berita kematian Amini selepas memakai tudung kepalanya terlalu longgar, dan Elaheh Mohammadi, yang menulis tentang pengebumian Amini, didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman tujuh dan enam tahun penjara, masing-masing, menurut laman berita kehakiman Mizan Ahad lalu, menurut Associated Press. Hukuman itu boleh didengar rayuan dalam tempoh 20 hari.

“Niloufar dan Elaheh tidak sepatutnya dipenjara, dan kami mengutuk hukuman mereka. Rejim Iran menahan wartawan kerana takut kebenaran,” tulis Pejabat Penasihat Khas AS untuk Iran, yang bertanggungjawab mengembangkan, menyelaraskan dan melaksanakan dasar Iran Negara Bagian dan melapor langsung kepada Setiausaha Negara, di X, bekas Twitter.

Mahkamah Revolusi Tehran telah menuntut wartawan itu atas tuduhan bekerjasama dengan kerajaan musuh Amerika, bersekongkol menentang keselamatan negara dan propaganda terhadap sistem, menurut Mezan. Hamedi bekerja untuk Shargh, manakala Mohammadi bekerja untuk Ham-Mihan, kedua-duanya surat khabar reformis. Mereka ditahan pada September 2022.

Tengah konflik di Israel, Iran menerima semakin banyak kecaman Barat atas penajaan kumpulan pengganas, termasuk Hamas di Palestin dan Hezbollah di Lubnan.

Pada Mei, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberikan wartawan itu anugerah utama untuk kebebasan akhbar atas komitmen mereka terhadap kebenaran dan pertanggungjawaban.

Jawatankuasa Perlindungan Wartawan Antarabangsa (Committee to Protect Journalists) berpangkalan di New York mengutuk keputusan untuk menjatuhkan hukuman ke atas dua wartawan itu dan mengulangi seruan pembebasan mereka segera.

“Penghukuman terhadap Niloofar Hamedi dan Elahe Mohammadi adalah satu penipuan dan merupakan bukti jelas terhadap pengikisan kebebasan bersuara dan usaha putus asa kerajaan Iran untuk mengkriminalisasikan kewartawanan,” kata Sherif Mansour, penyelaras Program Timur Tengah dan Afrika Utara CPJ.

Kematian Amini menyaksikan protes berbulan-bulan di puluhan bandar di seluruh Iran. Demonstrasi itu menimbulkan salah satu cabaran paling serius terhadap kerajaan Republik Islam sejak protes Gerakan Hijau 2009 menarik jutaan ke jalan raya. Walaupun hampir 100 wartawan ditangkap semasa demonstrasi, laporan Hamedi dan Mohammadi pada hari-hari selepas kematian Amini penting untuk menyebarkan berita tentang kemarahan yang berikut.

Penahanan mereka telah mencetuskan kritikan antarabangsa terhadap tindakan keras berdarah yang berlarutan selepas kematian Amini.

Sejak protes bermula, sekurang-kurangnya 529 orang terbunuh dalam demonstrasi, menurut aktivis hak asasi manusia di Iran. Lebih 19,700 orang lain ditahan oleh pihak berkuasa menengah usaha keras untuk menindas pembangkang, lapor AP. Iran selama berbulan-bulan tidak menawarkan angka keseluruhan mangsa, walaupun mengakui puluhan ribu ditahan.

Ketika di New York untuk Sidang Umum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada September, Jamileh Alamolhoda, isteri Presiden Iran Ebrahim Raisi, duduk untuk temubual dengan rancangan ABC “This Week” di mana beliau mendakwa undang-undang tudung baru di negara Islam itu dilaksanakan “atas rasa hormat kepada wanita,” walaupun pelanggar boleh dihukum 10 tahun penjara.

Alamolhoda juga mempertikaikan dakwaan bahawa Amini berusia 22 tahun itu dibelasah ketika ditahan, menuduh kematiannya disebabkan “keadaan pra-wujud,” dan mempertikaikan angka Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tentang ratusan terbunuh semasa demonstrasi, sebaliknya mendakwa kerajaan asing cuba menyebarkan “kebohongan besar.”

Kemarahan meletus bulan lepas apabila suaminya, Raisi, berucap di PBB walaupun protes berdarah di negaranya dan disponsori rancangan pembunuhan warganegara Amerika.