Langit Yunani berubah jingga apabila awan debu bergerak masuk dari Gurun Sahara

(SeaPRwire) –   Langit-langit selatan Greece berubah jingga pada Selasa apabila awan debu yang ditiup merentasi dari Afrika Utara menyelubungi Akropolis dan tanda-tanda Athens yang lain.

Angin kencang dari selatan membawa debu dari , memberikan atmosfera ibu negara Yunani sebuah penapis seperti Marikh untuk beberapa jam terakhir cahaya siang.

Langit-langit diramalkan akan bersih pada Rabu apabila angin berubah arah dan menggerakkan debu, dengan suhu menurun. Pada Selasa, suhu tertinggi di bahagian pulau selatan Crete melebihi 86 darjah Fahrenheit, lebih 68 darjah lebih tinggi daripada yang dicatatkan di bahagian utara Greece.

Angin kencang dari selatan selama beberapa hari yang lalu juga menyulut kebakaran hutan awal musim yang tidak biasa di selatan negara.

Perkhidmatan bomba berkata pada petang Selasa bahawa jumlah 25 kebakaran hutan meletus di seluruh negara dalam tempoh 24 jam. Tiga orang ditahan di pulau resor Paros atas syak wasiat memulakan kebakaran belukar pada Isnin, ia menambah.

Kebakaran lain yang meletus di Crete berhampiran pangkalan tentera laut dibawa dibawah kawalan pada Selasa.

Greece mengalami kebakaran hutan yang memusnahkan dan sering membawa maut setiap musim panas, dan tahun lepas negara itu mencatat kebakaran hutan terbesar Kesatuan Eropah selama lebih dua dekad. Kekeringan berterusan bersama-sama suhu musim bunga yang tinggi menimbulkan kebimbangan tentang tempoh yang mencabar bagi bomba pada bulan-bulan akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.