Kumpulan bersenjata di Nigeria menyerang 2 kampung, 100 diculik

(SeaPRwire) –   Kumpulan bersenjata menyerang dua kampung di barat laut Nigeria pada hujung minggu dan menangkap sekurang-kurangnya 100 orang daripada rumah mereka, penduduk dan pegawai negeri memberitahu pada Isnin, dalam penculikan besar-besaran terbaru di rantau itu.

Penjenayah menyerang komuniti di kawasan majlis Kajuru, negeri Kaduna pada hari Sabtu dan Ahad, kata Usman Dallami Stingo, yang mewakili Kajuru di perundangan negeri.

Negeri Kaduna ialah tempat hampir 300 pelajar sekolah diculik kurang daripada dua minggu lalu. Penculikan terbaru ini, seperti yang sebelumnya, dikaitkan dengan kumpulan penjenayah yang dikenali dengan rompakan dan penculikan di rantau barat laut dan tengah Nigeria. Kebanyakan penjenayah dahulunya penggembala dalam konflik dengan komuniti tempatan.

Penculik menyerang komuniti Dogon Noma awal Sabtu dan menculik 14 wanita, kemudian menyerang komuniti Kajuru-Station pada malam Ahad dan menangkap 87 orang, kata Stingo.

“Tiada kehadiran keselamatan berhampiran,” katanya, menggemakan kebimbangan tentang ketiadaan pasukan keselamatan di kampung-kampung terpencil di seluruh rantau di mana penangkapan jarang berlaku.

Sekurang-kurangnya lapan daripada mereka yang diculik dalam serangan terbaru ini ialah sanak saudara Madaki Tanko Aridu di Dogon Noma, yang meratapi ketiadaan tindak balas agensi keselamatan.

“Sehingga kini, tiada anggota pasukan keselamatan melaporkan di sana,” katanya.

Pasukan keselamatan, sementara itu, belum memberi sebarang maklumat awam mengenai operasi menyelamatkan kanak-kanak sekolah yang diculik awal bulan ini di bandar Kuriga, Kaduna. Kanak-kanak itu dipercayai ditawan di hutan-hutan luas yang menghubungkan kebanyakan negeri di rantau yang meruncing ini.

, dipilih untuk memimpin negara lebih 210 juta orang tahun lalu, telah menolak pembayaran wang tebusan – seperti kerap dilakukan – dalam operasi untuk melepaskan kanak-kanak.

Kerajaan Tinubu tidak segera memberi komen mengenai serangan terbaru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.